Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7f128829082b9a1087d16c32e798ef6f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Daniel Ståhlin ex-valmentaja: Käsittämätöntä ME-heittoa ei pidä hyväksyä – Uutisalue

Daniel Ståhlin ex-valmentaja: Käsittämätöntä ME-heittoa ei pidä hyväksyä

Islantilaisen heittogurun mielestä kiekonheiton sääntöjä pitäisi muuttaa.

Liettualainen kiekkojätti Mykolas Alekna kiskaisi sunnuntaina limppunsa lukemiin 74,35 eli uuteen maailmanennätykseen. Näin DDR:n Jürgen Schultin lyömättömänä pidetty 74,08 kesältä 1986 siirtyi historiaan.

21-vuotiaan Aleknan suoritus (sarja 72,21 – 70,32 – 72,89 – 70,51 – 74,35 – 70,50) on herättänyt ihailua, mutta kisa-alueelta kuvamateriaalia nähneet asiantuntijat ovat esittäneet myös ankaraa kritiikkiä kilpailun järjestelyjä kohtaan.

Kiekkokisa käytiin Ramonan pikkukaupungissa Oklahoman osavaltiossa. Ramona eli kukoistusaikaansa 1900-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä, kun alueelta löytyi öljyä. Öljylähteiden kuivuttua Ramona on vaipunut uinuvaksi pikkukaupungiksi.

Kaksi vuotta sitten tuuliselle Ramonan pellolle rakennettiin laaja kenttä kiekonheittoa varten, kertoo Calbears-sivusto. Rinkejä valettiin useita, jotta aukealla pyöriviä voimakkaita tuulia pystytään hyödyntämään maksimaalisesti, kuten alla olevasta X-tilin postauksesta käy ilmi.

Ramonan kevätkilpailuissa heitettiin pitkälle jo viime vuonna, mutta tänä vuonna tuli todellinen jättipotti. Lauantaina naisten kilpailussa kuubalainen Yaime Perez heitti tuloksen 73,09 eli pisimmän naisheittäjän sinkoaman kaaren sitten vuoden 1989. Sunnuntaina oli sitten Aleknan vuoro jysäyttää pommi.

Alekna sijoittui viime kesän Budapestin MM-kilpailuissa kolmanneksi. Kisan voitti Ruotsin Daniel Ståhl, joka tunnetaan loistavana venyjänä arvokisoissa. Ståhlia pitkään valmentaneen Vesteinn Hafsteinssonin mielestä ruotsalaisen MM-kisojen suoritus olikin kovempi suoritus kuin Aleknan ME-kiskaisu.

Hafsteinsson uskoo yleisurheiluväen ampuvan itseään jalkaan järjestämällä kilpailuja paikassa, johon on luotu täydelliset olosuhteet tuloksen tekemiseen.

– Haetaan kovia tuloksia myrskytuulessa, ja sitten heitetään huomattavasti lyhyempiä kaaria arvokisoissa, Ståhlin ex-valmentaja sanoo Aftonbladetissa.

Hafsteinssonin mielestä Kansainväliselle yleisurheiluliiton (World Athletics, WA) ei pitäisi hyväksyä epämääräisissä olosuhteissa tehtyjä kiekkotuloksia.

Islantilainen valmensi pitkään Ståhlia ja tämän maanmiestä Simon Petterssonia.

– Emme koskaan etsineet tämänkaltaisia kilpailuja.

Kukaan ei heitä Pariisin olympiakisoissa 74 metriä.

Hafsteinsson on tutkinut tilastoja ja uskoo, että valtaosa heittäjistä ei pääse kesällä lähellekään Ramonan tuloksia.

– Näimme 5–10 prosenttia parempia tuloksia. Kukaan ei heitä Pariisin olympiakisoissa 74 metriä, Hafsteinsson sanoo.

Olympiakisojen tuloraja on 67,20. Islantilaisen mukaan 14 miestä on ylittänyt rajan ja heistä kahdeksan on tehnyt sen Oklahoman kisassa.

Kokenut kiekkovalmentaja antaakin pyyhkeitä WA:lle, joka on asettanut liian kovan kisarajan.

– Nyt urheilijat joutuvat etsimään suotuisia olosuhteita rikkoakseen kovan tulosrajan.

Kun Pettersson saavutti olympiahopeaa Tokiossa 2021, siihen riitti tulos 67,39. Arvokisojen stadionilla tuuli ei ole aina suotuisa ja paineet ovat eri luokkaa kuin kyläkisoissa. Ramonan heittoviikko on saanut WA:lta C-luokituksen.

Alekna on myös suomalaisille tuttu, sillä hän kävi viime kesänä Leppävaarassa voittamassa alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden tuloksella 68,34.

Alekna on opiskellut kaksi vuotta Berkleyn yliopistossa, mutta pitää tänä vuonna välivuoden keskittyessään olympiakisoihin. Valmentaja Mohamad Saataran alaisuudessa 194-senttinen liettualainen on kehittynyt uskomattomaan tahtiin. Viikkoa ennen Ramonan kilpailua hän paransi omaa ennätystään kotikulmilla Berkleyssä lukemiin 71,39.

Seuraavan kerran Alekna kilpailee tulevana viikonloppuna Walnutissa Hilmer Lodge Stadiumilla.

Source Link is.fi