Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4583906590c781e011a3bc171fb4dec1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Die Zeit: Saksan tiedustelu tutkii kahden talous­ministeriön virka­miehen epäiltyjä Venäjä-yhteyksiä – Uutisalue

Die Zeit: Saksan tiedustelu tutkii kahden talous­ministeriön virka­miehen epäiltyjä Venäjä-yhteyksiä

Saksassa on epäilty kahta talous- ja energiaministeriön vanhempaa virkamiestä vakoilusta Venäjän hyväksi. Asiasta keskiviikkona raportoineen Die Zeit -lehden mukaan Saksan kotimaan tiedustelupalvelu BfV on tutkinut asiaa ministeriön pyynnöstä.

Die Zeitin raportista uutisoivat muun muassa Reuters ja AFP.

Lehden mukaan talous- ja energiaministeriö lähestyi BfV:tä keväällä. Huolena oli kyseisten viranomaisten väitetty Venäjä-myönteisyys ajankohtaisissa kysymyksissä, kuten muun muassa energiayhtiö Uniperin pelastamisessa sekä venäläisen Gazprom-maakaasuyhtiön Saksan-tytäryhtiön kansallistamisessa.

Raportin mukaan virkamiehet herättivät kollegojensa huomion osoittamalla ”sympatiaa Venäjän näkemyksiä kohtaan” energiakysymyksissä. Tämän väitetään näkyneen muun muassa Nord Stream 2 -kaasuputkiprojektin lopettamista koskevissa keskusteluissa.

Talous- ja energiaministeriö on keskeisessä roolissa, kun Saksa on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä energiasta Venäjän Ukrainassa käymän sodan vuoksi.

BfV:n kerrotaan tutkineen viranomaisten taustoja, henkilökohtaisia suhteita sekä matkustustietoja, mutta vankkoja todisteita vakoilusta tai korruptiosta ei Die Zeitin mukaan ole löytynyt.

Kummankin vakoilusta epäillyn ansioluettelosta löytyi kuitenkin Venäjällä suoritettuja opintoja. Virkamiehillä väitetään olleen myös ”emotionaalinen läheisyys” Venäjään.

Saksan valtiovarainministeriö ei suostu kommentoimaan yksittäisiä tapauksia, mutta se kertoi pitäneensä edelleen tiivistä yhteyttä BfV:hen. Ministeriön työ on tällä hetkellä erityisen tarkastelun alla, sillä se on vastuussa maan energiaturvallisuudesta.

– Lisäksi uusi hallinto on muuttanut täysin edellisen hallituksen Venäjä-ystävällisen politiikan, valtionvarainministeriön tiedottaja kertoi tiedotusvälineille.

Hänen mukaansa uusi hallitus tähtää kaikin tavoin energiariippuvuuden vähentämiseen.

Saksassa on paljastunut viime aikoina myös useita muita Venäjään liittyviä vakoilutapauksia.

Viime viikolla Saksan viranomaiset kertoivat epäilevänsä, että Venäjän tiedustelu on vakoillut maassa koulutettavina olevia ukrainalaissotilaita. Käynnissä on myös oikeudenkäynti, jossa Saksan armeijan reserviupseeria syytetään tietojen välittämisestä Venäjän tiedusteluviranomaisille.

Source Link is.fi