Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_32e6763c4a4cdb35d0ff513e94135cb5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Droonialukset vähentävät laitonta maahanmuuttoa USA:ssa | Verkkouutiset – Uutisalue

Droonialukset vähentävät laitonta maahanmuuttoa USA:ssa | Verkkouutiset

Yhdysvaltojen merivoimat on yhteistyössä maan rannikkovartioston kanssa operoinut seitsemällä pintadroonilla Haitin pohjoisrannikon tuntumassa valvoen laitonta ihmisten salakuljetusta meren yli. Kasvava laiton muuttovirta vaarallisen meren yli riistää hengen sadoilta ihmisiltä joka vuosi.

Meridroonien on havaittu tuottavan muutakin kuin valvontatietoa, kertoo Yhdysvaltain 4. Laivaston komentaja kontra-amiraali James Aiken Defense Onen järjestämässä State of Defense -seminaarissa.

– Ne toimivat myös pelotteena. Henkilöt, jotka kuljettivat maastamuuttajien aluksia kohti pohjoista joko Yhdysvaltoihin tai muualle Karibianmerellä, lopettivat, koska he oivalsivat, että heitä tarkkaillaan, hän selittää.

Vaikka kaikki Yhdysvaltojen puolustushaarat tekevät jotain kauko-ohjatuilla järjestelmillä ympäri maailmaa, Karibianmerellä sekä Keski- ja Etelä-Amerikkaa ympäröivillä merialueilla operoivasta 4. Laivastosta on tullut johtava tekoälyn ja robotiikan käyttöönottaja laajoissa harjoituksissa ja operatiivisessa toiminnassa. Viime vuoden huhtikuussa merivoimien silloinen komentaja, amiraali Michael Gilday valitsi 4. Laivaston johtamaan testisarjaa ihmisten ja koneiden välisestä uudenlaisesta yhteistyöstä.

Testeissä tutkittiin uivien ja lentävien droonien sekä muiden miehittämättömien järjestelmien tehoa Kiinan, Venäjän ja muiden toimijoiden aiheuttamia uhkia vastaan, kun ne käyttävät siviili- tai kaupallisia elementtejä sala- tai huumeiden kuljetukseen. Aikenin mukaan drooneista yhdistettynä niillä kerättyä tiedustelumateriaalia analysoivan tekoälyn kanssa on tullut pelinmuuttaja laittoman toiminnan valvonnassa.

Viime heinäkuussa 4. Laivasto käytti miehittämättömiä järjestelmiä vuosittaisessa Unitas-harjoituksessa, johon osallistuu 20 maata, 26 sotalaivaa, kolme sukellusvenettä, 25 lentokonetta ja 7 000 sotilasta. Järjestelmiä käytettiin ohjusten tunnistamisessa ja seurannassa, maalinosoituksessa ja aseiden käytön vaikutusarvioinnissa.

Vaikka testaukset ovat antaneet Yhdysvaltojen asevoimille tietoa droonien ja tekoälyn operatiivisesta hyödyntämisestä, päähyöty on Aikenin mukaan kumppanimaiden merivoimien auttaminen ymmärtämään, miten ne voivat käyttää drooneja voimansa moninkertaistajana:

– Miehittämättömien alusten hinta on merkittävästi pienempi kuin miehitettyjen, joten niiden käyttöön ottamisesta on paljon etua etenkin kumppaneillemme ja liittolaisillemme.