Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9c5dffb6e460672e60ef604637dab6ab, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ei vain seksiaddikteja tai murhanhimoisia juonittelijoita – kuva antiikin Rooman naisista monipuolistuu – Uutisalue

Ei vain seksiaddikteja tai murhanhimoisia juonittelijoita – kuva antiikin Rooman naisista monipuolistuu

Jo muinaiset roomalaiset – naiset – kokivat arvostelua ja väheksyntää ollessaan julkisessa asemassa.

Keisariperhe oli katseiden kohteena ja sen naisjäseniltä odotettiin siveää ja säädyllistä käytöstä. Heitä tarkkailtiin siitä, millä tavalla he pukeutuivat ja kenen kanssa olivat tekemisissä.

– Vahvoja ja näkyviä naisia saatettiin pelätä ja heitä voitiin häpäistä julkisen esiintymisen perusteella, levittää huhuja, että he viettävät moraalitonta elämää tai käyttävät säädyttömiä vaatteita tai harrastavat irtosuhteita, antiikin historian dosentti Marja-Leena Hänninen kertoo.

Miehiä, jotka eivät saaneet pidettyä perheen naisia kurissa, mustamaalattiin, mutta naiset joutuivat heitä useammin parjauskampanjoiden kohteiksi. Jos näytti siltä, että keisariperheen sisällä nainen koettiin hankalaksi tai vaarallisen vallanhimoiseksi, hänestä voitiin pyrkiä pääsemään eroon esimerkiksi avioeron avulla.

Roomalaiset miehet paheksuivat naisia, jotka yrittivät puuttua asioihin – jotka eivät heille kuuluneet – kuten poliittiseen päätöksentekoon. Mutta kulisseissa tilanne oli toinen.

Kultaraha jossa on naisen profiilikuva.

Naisten arvovalta näkyy esimerkiksi siinä, että heidän kuviaan painettiin rahoihin. Kuvassa Faustina, Marcus Aureliuksen vaimo. Kuva: Gianni Dagli Orti/Shutterstock/All Over Press

Valtaa naiset käyttivät kulisseissa

Kun keisarin päätösvalta kasvoi, vahvistui hänen lähipiirissä olevien naistenkin valta.

– He eivät päättäneet sodasta, rauhasta tai uusista laeista, mutta heidän ainakin uskottiin pystyvän vaikuttamaan keisarin päätöksiin ja pönkittävän poikiensa valtaa.

Esimerkiksi keisari Augustus kovasti arvosti vaimonsa Livian mielipiteitä. Livian arvovalta heijastui myös perheen ulkopuolelle.

– Hänellä oli esimerkiksi oma orja, joka aikataulutti audiensseja hänen luokseen. Ihmiset lähestyivät häntä, koska hänen uskottiin voivat vaikuttaa asioihin, Hänninen kertoo.

Marja-Leena Hänninen istuu pöydän ääressä punaisessa neuleessaan.

Antiikin historian dosentti Marja-Leena Hänninen halusi piirtää monipuolisemman kuvan antiikin Rooman keisariperheiden naisista. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Roomasta on piirtynyt maskuliininen kuva

Hänninen havahtui siihen, että antiikin Rooman naisista on kirjoitettu voittopuolisesti miehisestä näkökulmasta.

– Naisia kuvataan miesten kautta. He koko ajan määrittyvät miesten kautta. Naisten ja miesten väliset suhteet korostuvat, ja naisten välisiä suhteita kuvataan paljon vähemmän. Se on todella turhauttavaa. Naisten yksityinen minä jää meiltä piiloon.

Antiikin Rooman aikakausi onkin piirretty populaarikulttuurissa sekä historiankirjoituksessa maskuliiniseksi ja sotaisaksi.

– Se näyttää olevan spektaakkeli, jossa legioonat marssivat eri suuntiin ja valloittavat maita. Ja gladiaattorit taistelevat areenoilla. Naiset ovat jossain taustalla, sivulauseessa.

Hännisen tuoreessa tietoteoksessa Naisia vallan kulisseissa hän pyrkii tuomaan juuri naisia esiin sekä inhimillistämään ajan naiskuvaa.

– Halusin rikkoa tyypillisiä stereotypioita ja kliseitä antiikin roomalaisista naisista. Eli joko keisariperheen naiset olivat tällaisia murhanhimoisia juonittelijoita tai sitten paheellisia, nautinnonhaluisia seksiaddikteja. Halusin tuoda enemmän moniulotteisuutta heihin.

Kirjan kannessa on roomalaisia naisia piirroksessa. Heillä on yllään vaaleanväriset toogat.

Naisia vallan kulisseissa -tietokirja kertoo antiikin Rooman ensimmäisen keisaridynastian naisten elämäntarinoita, joita Hänninen on löytänyt niin historiankirjoituksista kuin taiteestakin. Kuva: Oona Seppänen / Yle

Hännisen mukaan antiikin jälkeen laaditut tekstit Rooman imperiumin ajasta antavat värittyneen kuvan, sillä niissä roomalaiset haluttiin kuvata negatiivisessa valossa. Tämä on heijastunut myös naisiin.

– Pakanalliset roomalaiset halutaan kuvata mahdollisimman paheellisina ja moraalittomina. Ja myös sitä kuvaa naiset on saatu palvelemaan.

Perheen perustaminen oli velvollisuus

Vaikka poliittista valtaa ei naisille suotu antiikin Roomassa eivätkä he voineet toimia viroissa, saivat he hallita omaisuuttaan itsenäisesti ja pystyivät perimään. Silti naiset olivat joko isänsä, miehensä tai läheisen miessukulaisen holhouksen alaisena.

– Augustuksen aikana tuli laki, jonka tarkoitus oli kannustaa perheitä tekemään entistä enemmän lapsia. Niinpä kolme lasta synnyttäneet naiset vapautuivat holhouksen alaisuudesta.

Nainen jota seuraa kolme lasta.

Äideillä oli arvovaltaa ja heitä kunnioitettiin Rooman valtakunnassa. Naisia kannustettiin hankkimaan useita lapsia. Kuva: Gianni Dagli Orti/Shutterstock/All Over Press

Lapsien saaminen olikin valtakunnan pääprioriteetti. Suvun jatkamiseen kannustettiin – jopa määrättiin. Esimerkiksi lakiin oli kirjattu, että jokaisen aikuisen tuli mennä naimisiin.

Roomalaisten suhtautuminen avioliittoon oli Hännisen mukaan käytännöllinen.

– Naimisiin mentiin, koska se oli velvollisuus. Avioerokin oli mahdollinen. Eliitin piirissä ne olivat kohtuullisen tavallisia, eikä eronneille tullut mitään erityistä sosiaalista stigmaa. Naisen kannalta avioliitto oli elinkeino. Muuta mahdollisuutta ei ollut.

Uskonnon harjoittamiseen naiset osallistuivat myös.

– Oli papittaria, kuten vestaalit ja erilaisia naisten juhlia ja kultteja. Myös keisariperheen naiset saattoivat näkyä siellä. Eli naisen asema ei loppujen lopuksi ollut täysin alistettu ja sorrettu.

Vestan neitsyt kädessään lyhty ja yllään runsaasta kankaasta tehty asu.

Vestaalit olivat kotilieden jumalattaren Vestan papittaria Rooman valtakunnassa. Heitä kunnioitettiin ja he nauttivat monista etuoikeuksista. Vestaalien koskemattomuuden ja puhtauden ajateltiin symboloivat koko valtakunnan hyvinvointia. Kuva: IMAGO/piemags/ All Over Press

Kuuntele Yle Areenasta: Muinaisessa Roomassa naisilla meni hyvin. Naisen asemasta antiikin Roomassa kertoo dosentti Antti Arjava. Toimittaja on Jukka Arvassalo.

Muinaisessa Roomassa naisilla meni hyvin

Source Link yle.fi