Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cc7caf6fc378c0869db568c3f613070a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Ekonomisti ei tyrmää alv:n nostoa – ”huonoin vaihtoehto on antaa velkaantumisen paisua” | Verkkouutiset – Uutisalue
Banner Before Header

Ekonomisti ei tyrmää alv:n nostoa – ”huonoin vaihtoehto on antaa velkaantumisen paisua” | Verkkouutiset

Kehysriihestä julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan hallitus aikoo korottaa yleisen arvonlisäveron nykyisestä 24 prosentista 25,5 prosenttiin.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo viestipalvelu X:ssä, miten ylemmän alv-kannan nosto vaikuttaa talouteen, kuluttajiin ja yrittäjiin.

– Nostot iskevät sekä kuluttajiin että yrityksiin. Osa yrityksistä pystyy siirtämään veromuutoksen loppuhintoihin (kuluttaja maksaa), mutta kaikki eivät (yrittäjä maksaa), Brotherus kiteyttää.

Yleinen alv-kanta koskee useimpia tavaroita ja palveluita. Neuvottelulähteiden mukaan alennettuihin arvonlisäverokantoihin ei ole tulossa muutoksia, joten esimerkiksi elintarvikkeiden alv-kanta pysyy 14 prosentissa ja lääkkeiden 10 prosentissa.

– Kaikki veronkorotukset heikentävät ostovoimaa, niin myös alv:n korotus. Jotain on kuitenkin tehtävä ja kaikkein huonoin vaihtoehto on antaa velkaantumisen paisua ennätystyöllisyyden oloissa. Alv on parempi vero kuin moni muu, vaikkei pulmaton olekaan, Brotherus kirjoittaa X:ssä.