Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_58117c0998de8ec98e54ef89a7e4a7d3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
IAEA: Iran sulki ydinlaitoksensa Israelin hyökkäyksen pelossa – Uutisalue

IAEA: Iran sulki ydinlaitoksensa Israelin hyökkäyksen pelossa

Iranin hallitus ilmoitti sulkemisesta IAEA:lle sunnuntaina.

Iran sulki väliaikaisesti kaikki ydinlaitoksensa Israelin vastahyökkäyksen pelossa, kertoo YK:n alainen kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi asiasta toimittajille YK:n turvallisuuskokouksen ohessa järjestetyssä tapaamisessa.

Grossi sanoi olevansa huolissaan siitä, että Israel kohdistaisi vastaiskunsa Iranin ydinlaitoksiin. Hän kehotti Israelia pidättyväisyyteen vastatoimissaan Iranin lauantaiselle lennokki- ja ohjushyökkäykselle.

Grossin mukaan Iranin hallitus ilmoitti sulkemisesta IAEA:lle sunnuntaina. Laitokset oli määrä avata jälleen eilen, mutta IAEA:n tarkastajat palaavat laitoksiin vasta kun tilanne on täysin rauhoittunut.

– Päätin, ettei tarkastajien pidä palata ennen kuin voimme todeta tilanteen rauhoittuneen täysin, Grossi sanoi.

Iran on kiistänyt Israelin syytökset siitä, että yrittäisi kehittää ydinpommia.

Jos Israel päättäisi iskeä Iranin ydinlaitoksiin, kyseessä ei olisi ensimmäinen vastaava isku Israelilta. Israel on 80-luvulta lähtien pommittanut ydinkohteita ainakin Irakissa sekä Syyriassa. Vuonna 2018 Israel myönsi toteuttaneensa huippusalaisen ilmaiskun ydinreaktoriin Syyriassa yli vuosikymmentä aiemmin.

Iran myös syyttää Israelia kahden iranilaisen ydinfyysikon salamurhasta vuonna 2010 sekä erään toisen sieppaamisesta edellisvuonna.

Iran syytti Israelia myös siitä, että se olisi Yhdysvaltojen avustuksella häirinnyt Iranin ydinlaitosten toimintaa kyberhyökkäyksellä 2010.

Vaikka Iranilla ei ole ydinasetta, yhdysvaltalaisen Wall Street Journal -lehden mukaan Iran on viime vuosina edistänyt ydinohjelmaansa merkittävästi. WSJ:n mukaan Iranilla on tarpeeksi aselaatuista ydinpolttoainetta noin kolmeen pommiin.

Kello 10.15 juttua täydennetty kauttaaltaan.

Source Link is.fi