Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ce749f2220343435d0d22ee494327715, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Energiavirasto: Fortumin virhe tutkitaan Ruotsissa – Uutisalue

Energiavirasto: Fortumin virhe tutkitaan Ruotsissa

Vaikka Fortum on suomalainen yhtiö, on virhetarjouksen tutkiminen Ruotsin viranomaisten asia.

Energiayhtiö Fortum tarjosi maanantaina liikaa sähköä Keski-Ruotsin eli SE2-hinta-alueelle, kertoi tänään Helsingin Sanomat.

Fortumin markkinatiedotteen mukaan se oli myynyt maanantain joka tunnille keskimäärin 638 megawattia liikaa sähköä.

Tämä on esimerkiksi enemmän kuin Fortumin Loviisan ydinvoimalan yksittäisen yksikön teho, joka on yli 500 megawattia.

Fortumin sähkökaupasta vastaava johtaja Mats Persson kertoi HS:lle, että taustalla oli virhe sähkökauppaa käyvän osaston sisäisissä prosesseissa.

Lue lisää: HS: Fortum tarjosi vahingossa hurjan määrän sähköä Ruotsin markkinoille

Virhe johtanee viranomaisten tutkintaan. Koska sähköä tarjottiin Ruotsiin eikä Suomeen, tapahtuu tutkinta Ruotsissa, vaikka Fortum on suomalainen.

– Koska Fortum on tässä toiminut Ruotsissa, on siellä energiaviranomaisten asia arvioida ja selvittää asia. Se kuuluu heidän toimivaltaansa, sanoo Energiaviraston johtaja Antti Paananen.

Hänen mukaansa vastaava esimerkki löytyy Suomesta.

– Kuulostaa samantyyppiseltä kuin viime marraskuussa Kinect Energyn tapaus, vaikka silloin oli kysymys suuremmista volyymeista.

Viime marraskuussa Norjassa toimiva Kinect Energy tarjosi vahingossa sähköpörssissä Suomen markkinalle yhden vuorokauden joka tunnille peräti 5 787 megawattia sähköä. Taustalla oli Nord Pooliin toimitettu virheellinen myynti-ilmoitus.

Asiaa tutkii Energiavirasto. Kinect Energy Sweden toimitti sinne alkuvuodesta selvityksen, jonka mukaan taustalla oli inhimillinen virhe.

– Asia on meillä vielä tutkinnassa, onko tapahtunut lainsäädännön rikkomus eli kuuluuko tämä niin sanotun markkinamanipulaation piiriin, Paananen sanoo.

Hän ei vielä osaa sanoa, koska Energiavirasto päättää asiasta. Se voi venyä syksyyn.

– Asia on vielä kesken, siitä tehdään lisäselvityksiä, jotta saadaan kokonaiskuva vaikutuksista markkinoihin.

Paanasen mukaan myös vahingossa tapahtunut virheellinen tarjous voi olla rikkomus. Taustalla on EU:n Remit-asetus, joka muodostaa lainsäädäntökehyksen sähkön tukkumarkkinoiden valvonnalle.

– Markkinamanipulaation ei tarvitse sen mukaan olla tarkoituksellista, vaan se voi tapahtua myös vahingossa, Paananen tähdentää.

Source Link is.fi