Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_10fc9be8bc21378d0aa339fb43dd970c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Esapekka Lappi levitteli käsiään ihmeissään – Kalle Rovanperän dominoima ajopäivä päättyi Hyundailta katastrofiin – Uutisalue

Esapekka Lappi levitteli käsiään ihmeissään – Kalle Rovanperän dominoima ajopäivä päättyi Hyundailta katastrofiin

Kenian MM-rallin perjantai oli suomalaisittain kaksijakoinen. Kalle Rovanperä ajoi kaikilla erikoiskokeilla pohja-ajan, mutta Esapekka Lappi joutui keskeyttämään tekniseen vikaan.

Esapekka Lappi lähikuvassa hellehattu päässään.

Esapekka Lappi ei pääse kamppailemaan osakilpailuvoitosta toisessa rallissa peräkkäin. Kuva: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Kalle Rovanperän ajamat pohja-ajat päivän jokaiselle erikoiskokeelle ja Hyundai-tallin luotettavuusongelmat Kenian MM-rallissa.

Nämä kaksi asiaa näyttävät toistuvan vuosittain rallin MM-sarjassa. Rovanperä dominoi täydellisesti Safari-rallin perjantaita, kun hän ajoi kaikille kuudelle erikoiskokeelle pohja-ajan ja johtaa rallia 56,9 sekunnin erolla ennen tallikaveriaan Elfyn Evansia.

Toyotan kolmoisjohdon täydentää Takamoto Katsuta, joka on reilun minuutin Rovanperän takana.

Rovanperä teki saman tempun viime vuonna Viron MM-rallissa, jolloin hän murskasi muut lauantain erikoiskokeilla.

Kalle Rovanperä kaasutteli tähän tapaan perjantain viimeiselle erikoiskokeelle pohja-ajan.

Toyotan perjantai Keniassa alkoi kuitenkin nihkeästi, sillä Hyundai-kuljettajat Esapekka Lapin johdolla vaikuttivat löytäneen kilpakumppaneitaan, Rovanperää lukuun ottamatta, paremman vauhdin.

Lopulta Hyundain päivä päättyi katastrofiin.

Ensin Lappi joutui keskeyttämään iltapäivän ensimmäisellä erikoiskokeella vaihdelaatikon hajottua. Seuraavalla erikoiskokeella tallikaveri Ott Tänak täräytti kakkospaikalle noustuaan tiellä olleeseen kiveen ja ajoi vauhdilla penkkaan.

Ott Tänak keskeytti kovavauhtisessa vasemmalle kääntyvässä mutkassa.

Virolaismestarin ralli päättyi kuten kaksi aiempaakin tällä kaudella, keskeytykseen.

– Edellinen auto oli todennäköisesti nostanut todella ison kiven esiin tielle. Mutka oli pimennossa ja vauhtia paljon, joten se oli yllätys. Ehdin reagoimaan, mutta piti vain osua kiveen ja katsoa, mitä tapahtuu, ennemmin kuin ajaa suoraan ulos, Tänak kertasi tilannetta rallisivusto DirtFishin haastattelussa.

Hän pohti, että tällaista tapahtuu yllätyksiä täynnä olevassa Safari-rallissa usein.

Hyundain surkea sarja vaikuttaa jatkuvan

Lappi oli vähintään yhtä pettynyt huoltoparkissa päivän päätteeksi. Hyundain vaihdelaatikko petti ja auto siirtyi ensin etuvedolle.

– Vaihteen vaihtamisella ei ollut mitään vaikutusta, kuului vain meteliä. Muutama sata metriä myöhemmin ei ollut ollenkaan tehoa riippumatta siitä, oliko ensimmäinen vai viides vaihde, Lappi kuvaili keskeytystään ja levitteli pettyneenä käsiään.

Esapekka Lapin auto hyytyi viidennellä erikoiskokeella ja näkyi tienvarressa Takamoto Katsutan autokamerasta.

Edellisen MM-rallin Ruotsissa voittanut Lappi sanoi, ettei auto ottanut kovaa iskua, joka olisi rikkonut vaihdelaatikon.

– Iskuja on tullut kaikille päivän erikoiskokeilla. Ei ollut mitään, minkä pitäisi aiheuttaa tuollaista, Lappi harmitteli ja kehui aamun vauhtiaan.

Perjantai-iltapäivänä ei ollut vielä tiedossa, jatkaako Lappi rallia lauantaina. Tänak arveli DirtFishin haastattelussa, että tiimi saa auton kuntoon lauantaiksi.

MM-sarjaa johtava Thierry Neuville on parhaana Hyundai-kuljettajana perjantain päätteeksi neljäntenä. Myös hän kärsi rengasrikon perjantaina, mutta selvisi siitä sekuntien tappioilla.

Thierry Neuvillen auto otti rajun osuman, joka hajotti renkaan ja auton takaosasta oikean puolen.

Safari-ralli on ollut tallille 2020-luvulla murheellinen. Viime ja toissa vuonna Toyota otti neloisvoiton. Osakilpailun palattua tauon jälkeen kalenteriin vuonna 2021 Toyota juhli kaksoisvoittoa.

Lapilla oli myös viime vuonna luotettavuusongelmia Hyundaissaan, sillä hänen kardaaniakselinsa pamahti kesken loistavasti sujuneen lauantaipäivän. Edellisenä vuonna Ott Tänak kärsi samasta viasta.

Kenian MM-rallin kahteen viimeiseen ajopäivään oman mausteensa tuo MM-kamppailu, jossa Rovanperä ei osa-aikaisena kuljettajana ole tällä kaudella mukana. Hänen takanaan olevat tallikaverit Evans ja Katsuta ajavat täyden kauden ja kamppailevat Hyundai-kuljettajia vastaan MM-tittelistä.

Source Link yle.fi