Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_527d471e8355f4d97f5311e16c4a9cab, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
ESS: Lapset kohtaavat verkossa yhä useammin seksuaalista väkivaltaa | Verkkouutiset – Uutisalue

ESS: Lapset kohtaavat verkossa yhä useammin seksuaalista väkivaltaa | Verkkouutiset

Lapset ja nuoret kohtaavat verkossa yhä useammin seksuaalista väkivaltaa, kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Seksuaalinen väkivalta on digiympäristössä hyvin monimuotoista. Verkossa lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta on Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Emma Pösön mukaan yksi aikamme vakavimmista ongelmista ja kasvava ilmiö.

– Teknologia on tuonut muissakin ympäristöissä tapahtuvat ilmiöt digiympäristöjen avulla lähelle. Rikoksen tekijöillä on digilaitteen kautta pääsy tavallisten lasten makuuhuoneisiin, sanoo Suojellaan lapsia ry:n erityisasiantuntija Katariina Leivo.

Leivo muistuttaa, että moni digimaailman mukana tullut asia on parantanut nuorten ja lasten elämää. Kuitenkin verkossa on hänen mukaansa myös ikätasolle sopimattomia, kehitykselle haitallisia ja traumatisoivia sisältöjä ja tilanteita.

Pösö kannustaa aikuisia olemaan kiinnostuneita lapsen verkonkäytöstä.

– Voi kysyä suoraan, kenen kanssa olet jutellut tänään somessa tai oletko ikinä kohdannut jotain ikävää siellä, hän kertoo.

Pösön mukaan on tärkeää, että keskustelussa otetaan huomioon lasten ikätaso mutta asioista puhutaan silti oikeilla termeillä. Lasta ei pidä myöskään syyllistää.

Jos epäilee kohdanneensa netissä lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvää materiaalia tai toimintaa, voi tehdä ilmoituksen esimerkiksi Pelastakaa Lasten Nettivihje.fi-palveluun.