Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6b50475a507914a61463d678b7777147, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Etelä-Afrikan entinen presidentti F.W. de Klerk on kuollut – Nobel-palkittu mutta kiistelty de Klerk pyysi anteeksi kuolemansa jälkeen – Uutisalue

Etelä-Afrikan entinen presidentti F.W. de Klerk on kuollut – Nobel-palkittu mutta kiistelty de Klerk pyysi anteeksi kuolemansa jälkeen

Etelä-Afrikan entinen presidentti Frederik Willem de Klerk on kuollut 85-vuotiaana. De Klerkin kuolemasta kertoi hänen nimeään kantava säätiö (siirryt toiseen palveluun) torstaina.

Säätiön mukaan syöpää sairastanut de Klerk kuoli kotonaan Etelä-Afrikan pääkaupungissa Kapkaupungissa torstaiaamuna. De Klerk oli Etelä-Afrikan apartheid- eli rotuerottelukauden viimeinen presidentti.

Kapkaupungissa tieto entisen presidentin kuolemasta otettiin torstaina vastaan ristiriitaisesti.

Opiskelija Sihle Jware arvioi uutistoimisto Reutersille, että de Klerkin toimet ennen presidenttikautta olivat ”epämoraalisia”.

– Kyse oli mustien ihmisten massamurhasta. Kukaan ihminen ei voi hyväksyä sellaista. Samaan aikaan täytyy kuitenkin kiinnittää huomio hänen tekoihinsa, jotka muuttivat maata.

Nobel-palkittu mutta kiistelty presidentti

De Klerk toimi Etelä-Afrikan presidenttinä vuosina 1989–1994.

Hänet muistetaan erityisesti vuonna 1990 pitämästään puheesta, jossa hän ilmoitti Afrikan kansalliskongressin eli ANC:n ja muiden vapautusliikkeiden kiellon kumoamisesta.

Samalla de Klerk määräsi vapauttamaan apartheidin vastaisen ikonin Nelson Mandelan, joka oli ollut vankilassa 27 vuotta.

Nelson Mandela (vas.) ja F.W. de Klerk saivat yhdessä Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1993. Kuva: Lise Aserud / EPA

De Klerk ja Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti Mandela saivat yhdessä Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1993. Tunnustus oli Etelä-Afrikan johtamisesta pois apartheid-politiikasta.

Seuraavana vuonna Etelä-Afrikan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa Mandela nousi presidentiksi.

Viesti kuoleman jälkeen

Elinaikanaan de Klerkiä kritisoitiin siitä, kuinka hän ei täysin pyytänyt anteeksi apartheid-ajan kauhuja.

Esimerkiksi apartheid-rikoksia tutkineen totuus- ja sovintokomission puheenjohtaja arkkipiispa Desmond Tutu ilmaisi aikanaan pettymyksensä de Klerkin todistuksesta.

De Klerkin nimeä kantava säätiö julkaisi muutamia tunteja entisen presidentin kuoleman jälkeen de Klerkin viimeisen anteeksipyynnön.

– Sallikaa minun tässä viimeisessä viestissäni jakaa se tieto, että 1980-luvun alusta lähtien, mielipiteeni muuttuivat täysin. Se oli kuin olisin kokenut kääntymisen.

De Klerkin mukaan hän ymmärsi, että apartheid oli väärin.

– Pyydän anteeksi sitä kipua, tuskaa, nöyryytystä ja tuhoa, jota apartheid on aiheuttanut mustille, ruskeille ja intialaisille Etelä-Afrikassa, de Klerk sanoo viimeisessä videoviestissään.

11.11. klo 21.07 Korjattu jutun viimeistä sitaattia, jossa virheellisesti kirjoitettiin, että de Klerk olisi pyytänyt anteeksi Etelä-Afrikassa asuvilta intiaaneilta.

Lue myös:

Etelä-Afrikan päiviä jatkuneissa levottomuuksissa kuollut yli 70 – Tutkija: taustalla pitkään jatkunut eriarvoisuus ja lohduttomuus (14.7.)

Ex-presidentin tuomion laukaisema mellakointi jatkuu Etelä-Afrikassa – sotilaita lähetetty kahteen provinssiin (12.7.)

Source Link yle.fi