Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_95fa8b9ce0588cfa0a446b79eb57799d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Etla suosittelee tukea suurista sähkölaskuista kärsiville – Uutisalue

Etla suosittelee tukea suurista sähkölaskuista kärsiville

Hallitus on pohtinut budjettiriihessä keinoja helpottaa kansalaisten kasvaneita sähkölaskuja. Kallis sähkö iskee suomalaisiin kotitalouksiin, joiden osuus sähkönkulutuksesta on lähes 30 prosenttia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan mukaan parhaimpia keinoja sähkökriisin helpottamiseksi olisivat kohdennettu ja määräaikainen tuki sekä kannusteiden luominen kotitalouksille sähkön säästämiseen.

Tuki pienituloisille ja ongelmiin joutuville voisi Etlan mukaan olla perusteltua. Samanaikaisesti sähkön tarjontaa tulee lisätä niin paljon kuin mahdollista, etenkin jos riskinä ovat sähkökatkot.

Sähkömarkkinoiden toimintaan puuttuminen ei sen sijaan tässä tilanteessa ole järkevää, arvioi Etlan tutkija Olli-Pekka Kuusela tiedotteessa.

– Sähkömarkkinoihin puuttuminen esimerkiksi hintakaton avulla sotkee markkinamekanismin, ja siitä seuraavat sähkönsäännöstelytoimet tulevat myös luultavasti kalliiksi. Sen sijaan kohdennettu tulonsiirto on suoraviivaisin, sillä se ei vääristäisi hintainformaatiota käyttäjiltä eikä tuottajilta. Se voisi siksi tehokkaammin johtaa jatkossa tarvittaviin investointeihin energiatehokkuuteen sekä uuden kapasiteetin rakentamiseen, Kuusela toteaa.

Kannat ilmenevät Etlan tänään julkaisemasta muistiosta ”Sähkömarkkinat kriisitunnelmissa”.

Siinä on tarkasteltu sähkömarkkinoita ja arvioitu toimia lievittää sähkösokin vaikutuksia kotitalouksille.

Budjettiriihessä esillä ollut arvonlisäverokannan alennus kohdistuu Etlan mukaan heikosti eniten apua tarvitseville, vaikka se alentaisikin määräaikaisten sopimusten piirissä olevien kotitalouksien sähkön hintaa.

Source Link is.fi