Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_86c348486a3e347aab17f2460f64f4fe, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Etulinjan tilanteen sanotaan olevan kriittinen, Ukraina voi menettää Avdijivkan | Verkkouutiset – Uutisalue

Etulinjan tilanteen sanotaan olevan kriittinen, Ukraina voi menettää Avdijivkan | Verkkouutiset

Venäjän asevoimat aloitti lokakuussa 2023 massiivisen hyökkäysoperaation Avdijivkan kaupunkia vastaan Itä-Ukrainassa.

Tavoitteena oli saartaa alue etelästä ja pohjoisesta etenevillä panssarijoukoilla. Tykistö- ja ilmatuesta huolimatta rynnäköt pysähtyivät uudelleen ja uudelleen Ukrainan vastarintaan. Lähes täysin tuhoutuneella kaupungilla on Kremlin kannalta strategista merkitystä, sillä se sijaitsee vain parinkymmenen kilometrin päässä Donetskin ”kansantasavallan” pääkaupungista.

Tuoreiden rintamatietojen perusteella Ukrainan asevoimien tilanne olisi heikentynyt Avdijivkan lähialueella.

– Tilanne on kriittinen, ukrainalainen sotakirjeenvaihtaja Juri Butusov kirjoittaa Telegramissa.

Hänen mukaansa venäläisjoukot ovat edenneet kaupunkialueelle, jossa käydään parhaillaan katutaisteluita. Venäjän kärkiyksiköiden kerrotaan linnoittautuneen kaupungin pohjoislaidalle noin 1,5 kilometrin päähän. Kaksi viikkoa sitten hyökkääjä pääsi kaupunkialueelle etelästä.

Ukrainan 110. mekanisoitu prikaati yrittää Butusovin mukaan pitää kiinni asemistaan ylivoimaista vihollista vastaan.

– Avdijivkaan tarvitaan kiireellisesti tuoreita vahvistuksia ja sankarillisen 110. prikaatin rotaatiota pois etulinjasta. Se on pitänyt alueen hallussaan totaalisesta uupumuksesta huolimatta. Yksikkö on taistellut kaupungissa lähes kaksi vuotta ilman taukoa, sotakirjeenvaihtaja sanoo.

Juri Butosov syyttää tilanteen heikentymisestä asevoimien johtoa ja sitä, ettei ylemmälle taholle ole haluttu välittää huonoja uutisia. Puolustajat eivät ole saaneet vahvistuksia vaikeasta tilanteesta huolimatta.

Venäjän ilmavoimien pommitus on jatkunut viime päivinä taukoamatta. Kohteeksi on otettu lennokkioperaattorit eli kaikki rakennukset, joissa on havaittu antenneja.

Hyökkäysten arvioidaan aiheuttaneen venäläisille raskaita tappioita.

– Eteneminen on ollut mahdollista vain kovalla hinnalla. Mutta vihollinen on keskittänyt Avdijivkaan reservejä paljon nopeammin kuin Ukrainan sotilasjohto, Butusov toteaa.

Rintamatilanne Avdijivkan ympäristössä 5. helmikuuta 2024. / deepstatemap.live