Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0f3265e152a40cf912465428b59822ba, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Etupainotteinen tiedottaminen etä­koulusta aiheutti hallituksen sisällä ärtymystä – STM:n tiukalle kannalle löytyy myös ymmärrystä – Uutisalue
Banner Before Header

Etupainotteinen tiedottaminen etä­koulusta aiheutti hallituksen sisällä ärtymystä – STM:n tiukalle kannalle löytyy myös ymmärrystä

Hallituksen koronaministeriryhmän neuvottelut jatkuivat eilen perjantaina myöhään iltaan.

Ryhmä teki liudan koronapäätöksiä, muttei lopulta päätynyt suosittamaan alueellisille viranomaisille etäkoulua sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä huolimatta.

Lue lisää: Lasten harrastukset tauolle, ravintolat kiinni kello 18 – katso, millaisista korona­toimista perjantaina päätettiin

STM:n ehdotuksessa etäopetusjakso olisi kestänyt kolme viikkoa eli tammikuun loppupuolelle asti, eikä se olisi koskenut esiopetusta eikä luokka-asteita 1–3.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ kannatti ehdotusta.

Hallituksen piiristä lopullista päätöstä olla siirtymättä etäkouluun perustellaan sillä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanta ei ollut muuttunut aikaisemmasta.

THL:n mukaan koulujen sulkemisella ei saavutettaisi epidemian hillinnässä sellaista hyötyä, joka olisi perusteltavissa ottaen huomioon sulkemisen aiheuttamat huomattavat pitkäaikaishaitat lapsille ja nuorille.

Hallituksen sisällä STM:n kannalle löytyy kuitenkin myös ymmärrystä. Ministeriössä ollaan huolissaan sairaaloiden kantokyvystä tulevien viikkojen aikana.

On todennäköistä, että omikron tulee lyömään läpi yhteiskunnan, mikä tarkoittaa, että sairaalahoidon luvut tulevat nykyisestä vielä kasvamaan.

Hallitus saattaa joutua tulevina viikkoina pohtimaan myös poikkeusolojen julistamista ja valmiuslain käyttöönottoa.

Liikkumisrajoitusten kaltaisiin toimiin ei kuitenkaan ole enää aikomusta ryhtyä, vaan valmiuslakiin turvauduttaisiin lähinnä sen vuoksi, että hoitajia kyettäisiin määräämään töihin.

Valmiuslaki mahdollistaa lääkäreiden ja hoitajien lomien perumisen ja työaikalainsäädännöstä joustamisen.

Tätä ennen tulisi kuitenkin ottaa kaikki muut keinot käyttöön epidemian hillitsemiseksi. Käytännössä ainoat jäljellä olevat keinot ennen poikkeusoloja ovat enää etäkouluun siirtyminen ja ravintoloiden täyssulku, IS:lle todetaan hallituslähteistä.

Sen sijaan hallituksen sisällä aiheutti ärtymystä useammankin ministerin sekä muun muassa STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan tapa ottaa etäkouluun kantaa julkisuudessa niin etupainotteisesti.

STM ja ministerit viestivät etätyöstä kantojaan julkisuuteen jo hyvissä ajoin ennen koronaministeriryhmän neuvotteluja.

Lue lisää: STM:n esitys etä­opetukseen siirtymisestä kuohuttaa hallituksessa – vihreiden Emma Kari: ”Kaikki kivet käännetään, jotta koulut pystytään pitämään auki”

Varhila kertoi jo viime keskiviikkona Ylelle STM:n ehdottavan koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetusjaksolla.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ajoi etäkoulua julkisuudessa vahvasti, todeten muun muassa, ettei kouluihin palaaminen olisi ensi viikolla turvallista.

Etäkouluun vastustajat sen sijaan olivat hallituksessa enemmistössä. Kovimmin tätä vastusti opetusministeri Li Andersson (vas), jota ei Ilta-Sanomien tietojen mukaan ollut edes informoitu STM:n etäopetusesityksestä ennen kannan julkaisemista.

Eräs hallituslähde kuvailee ongelman olevan siinä, ettei viesti kulje ministeriöstä toiseen tarpeeksi nopeasti ja tehokkaasti. Uuden vasta perustetun koronaministeriryhmän onkin toivottu tuovan apua tilanteeseen.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) otti tiedottamisen epäonnistumisen esille tänään Ylen Ykkösaamussa vieraillessaan.

– Erittäin valitettavaa oli se, että keskustelua käytiin julkisuuden kautta. Olisi ilman muuta pitänyt olla selvää, että hallitus käy tilanteen läpi keskenään, tekee päätöksiä ja yhdessä niistä viestii. Epäonnistuminen oli siinä, että tässä aiheutettiin tarpeetonta huolta ja epätietoisuutta kentälle, Marin sanoi Ylellä.

Marinin mukaan hallituksen sisällä käytiinkin jälleen eilen perjantaina keskustelua toimintatavoista.

Hallitus päätti eilen perjantaina myös rajoittaa entisestään ravintoloiden aukioloa. Jatkossa kaikki ravintolat, mukaan lukien päätoimiset ruokaravintolat, joutuvat lopettamaan anniskelun kello 17 ja sulkemaan ovensa kello 18.

Marin kertoi tänään Ylellä pitävänsä mahdollisena, että koronatilanne tulee vielä vaatimaan ravintoloiden täyssulkua.

Tämä ei kuitenkaan ole nykylainsäädännön avulla mahdollista, vaan se vaatisi erityislainsäädäntöä. Uusi lakiesitys veisi eduskunnan käsittelyineen aikaa kuitenkin lyhyimmilläänkin muutaman viikon, eikä näin ollen tarjoaisi ratkaisua akuuttiin koronatilanteeseen.

Hallitus on tilannut ravintoloiden täyssulusta lisäselvityksiä, joita sen on määrä käsitellä ensi viikolla.

Source Link is.fi