Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_97381888fe826c43ed402a797d0b0f17, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
EU-maat saavuttivat odotetun sovun Valko-Venäjän vastaisten pakotteiden laajentamisesta – Uutisalue

EU-maat saavuttivat odotetun sovun Valko-Venäjän vastaisten pakotteiden laajentamisesta

EU-maiden ulkoministerien kokouksessa on odotetusti sovittu Valko-Venäjän vastaisten pakotteiden laajentamista. Uusien pakotteiden tarkkaa sisältöä viilataan vielä.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell kertoi aiemmin, että pakotteita aiotaan laajentaa niihin, jotka ovat osallisia siirtolaisten kuljetuksiin Puolan rajalle. Pakotteet koskisivat muun muassa lentoyhtiöitä, matkatoimistoja ja viranomaisia.

Samaan aikaan Euroopan komissio on kertonut keräävänsä todisteita päättääkseen, pitäisikö pakotteita asettaa muillekin lentoyhtiöille kuin Valko-Venäjän valtiolliselle lentoyhtiölle Belavialle.

Komissiossa myös valmistellaan esitystä, joka mahdollistaisi EU:lle pakotteiden langettamisen ihmissalakuljetukseen osallistuville lentoyhtiöille.

Pakotteiden tehosta on esitetty kysymyksiä, mutta Borrellin mukaan pakotteet ovat aina tehokkaita.

–  Pakotteet vaikuttavat ihmisiin. Ne vaikuttavat heidän omaisuutensa ja mahdollisuuksiinsa liikkua, Borrell sanoi ennen kokousta.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan pakotteiden teho näkyy jo viimeaikaisissa uutisissa siirtolaislentojen rajoittamisesta ja paluulentojen järjestämisestä.

Lue lisää: Suora lähetys kello 17.45: Ulkoministeri Haaviston tiedotustilaisuus – agendalla rajakriisi

Haavisto kiittää Irakia ja Turkkia

Haavisto kertoi aamulla pitävänsä tavattoman hyvänä uutisena sitä, että Irak on tarjoutunut järjestämään paluulentoja kansalaisilleen, jotka haluavat vapaaehtoisesti palata kotimaahansa Valko-Venäjältä.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on jumissa satoja EU:n alueelle pyrkiviä ihmisiä, joista monet ovat Irakista ja suuri osa kurdeja. Valko-Venäjä on usuttanut ihmisiä kohti unionia luodakseen painetta rajalle.

Brysselissä pidettävään ulkoministerikokoukseen saapunut Haavisto kiittää myös Turkkia vastuullisesta toiminnasta, koska pääsyä Minskiin suuntautuville lennoille on rajoitettu.

Turkki on kieltänyt Syyrian, Irakin ja Jemenin kansalaisia lentämästä Turkista Valko-Venäjälle.

–  Haluaisin antaa tunnustuksen Irakin ja Turkin vastuulliselle käyttäytymiselle. Kun heille on selvinnyt, että heidän lentoyhtiöitään ja reittejään käytetään hybridipaineen luomiseen Euroopan unionia kohtaan, siihen reagoidaan näin vahvasti, Haavisto sanoi saapuessaan EU:n ulkoministerikokoukseen Brysseliin.

Sittemmin Valko-Venäjän Belavia on ilmoittanut, ettei se tästä päivästä lähtien enää päästä syyrialaisia, irakilaisia, jemeniläisiä eikä afganistanilaisia lennoilleen Dubaista Minskiin. Ilmoituksen taustalla on Dubain vaatimus rajoituksista.

Ukraina huolissaan Venäjän liikkeistä

Ulkoministerikokouksen yhteydessä on esillä laajemminkin EU:n suhde sen itäisiin naapureihin.

EU-ulkoministerit tapasivat ennen kokouksen alkua Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban aamiaisella. Haavisto kertoo, että Ukraina on tällä hetkellä hyvin huolissaan omasta turvallisuudestaan ja taloudestaan.

–  Ukraina on ottanut esille huolensa siitä, että Venäjän puolella on kasvava määrä sotavoimien liikuttelua, Haavisto sanoi.

Ukrainan ulkoministeri tapasi myös sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Stoltenbergin mukaan Nato on valppaana ja seuraa tilannetta tarkkaan.

–  Vetoamme Venäjään, jotta se olisi läpinäkyvä sotilaallisissa toimissaan, Stoltenberg sanoi tänään uutistoimisto AFP:n mukaan.

Rauhansopimusten luhistuminen Länsi-Balkanilla tietäisi pahoja ongelmia

Kokouksen aiheisiin nousee myös Bosnia-Hertsegovinan vaikea tilanne. Viime viikkoina pelot uudesta konfliktista maassa ovat heränneet, kun maa on ajautunut pahimpaan poliittiseen kriisiin sitten 1990-luvun sodan päättymisen.

–  Jos rauhansopimukset alkavat luhistua Länsi-Balkanilla, se merkitsee hyvin suuria ongelmia, Haavisto kommentoi.

Poliittinen kriisi syntyi, kun Bosnian serbien johtaja Milorad Dodik ilmoitti aikomuksesta vetää serbitasavalta pois liittovaltion keskeisistä instituutioista, kuten armeijasta, poliisivoimista ja verohallinnosta.

Source Link is.fi