Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fb352cdd2a5193f25661fe7af5af4e2f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
EU:n Sudanin-lähettilään kimppuun käytiin hänen kodissaan Khartumissa – Uutisalue

EU:n Sudanin-lähettilään kimppuun käytiin hänen kodissaan Khartumissa

Lähettilään kerrotaan olevan kunnossa, eikä EU:n diplomaatteja ole toistaiseksi evakuoitu maasta. Sudanin pelätään olevan täyden sisällissodan partaalla.

Khartumin lentokentän läheisyydessä olevien rakennusten yläpuolella paljee savua 15. huhtikuuta.

Khartumin lentokentällä paloi lauantaina useampi tulipalo. Kuva: AFP

Euroopan unionin Sudanin-lähettiläs pahoinpideltiin maanantaina hänen kodissaan pääkaupunki Khartumissa.

Asiasta kertoo Twitterissä EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borell. Borell kuvaili tapauksen rikkovan räikeästi konsulisuhteita koskevaa Wienin yleissopimusta.

– Diplomaattisten tilojen ja henkilöstön turvallisuus on Sudanin viranomaisten keskeinen velvoite, josta on säädetty kansainvälisessä oikeudessa, Borrell kirjoitti.

Hän ei kertonut tapauksesta tarkemmin. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan EU:n Sudanin-lähettiläänä toimii irlantilainen diplomaatti Aidan O’Hara.

EU:n tiedottaja Nabila Massrali kertoi uutistoimisto AFP:lle, että lähettiläs on kunnossa.

Massralin mukaan EU:n diplomaattista henkilökuntaa Sudanissa ei ole evakuoitu maasta, mutta näiden turvatoimia arvioidaan uudelleen.

YK kertoi aiemmin tänään, että väkivaltaiseen kahden sotilasryhmän valtakamppailuun ajautuneessa Sudanissa ainakin 185 ihmistä on kuollut ja 1 800 ihmistä loukkaantunut väkivaltaisuuksissa.

Viikonloppuna puhjenneissa taisteluissa on riski laajeta sisällissodaksi, arvioi STT:lle Tiina Kukkamaa-Bah, rauhanvälitysjärjestö CMI:n Saharan eteläpuolisen Afrikan tiimin päällikkö.

Taisteluita keskellä Khartumia

Konfliktissa vastakkain ovat Sudanissa valtaa pitävän Abdel Fattah al-Burhanin johtamat maan asevoimat sekä Mohamed Hamdan ”Hemeti” Daglon komentamat puolisotilaalliset RSF-joukot. RSF nousi janjaweed-taistelijoiden keskuudesta. Janjaweedit surmasivat aikoinaan Darfurin alueella kymmeniätuhansia ihmisiä.

Taisteluita käydään keskellä pääkaupunki Khartumin asuinalueita, jossa siviilikansalaiset ovat joutuneet sijaiskärsijöiksi, sanoo Kukkamaa-Bah.

– Tilanne on siellä nyt erittäin vaarallinen.

Taisteluita on käyty myös muualla kuin pääkaupungissa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati maanantaina Sudaniin välitöntä tulitaukoa.

Lähteet: AFP, Reuters

Source Link yle.fi