Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f56ca30b34893f099d1e6ce902c4a922, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Euroalueen talous piristymässä – ”kesän korvilla voidaan ryhtyä keventämään rahapolitiikkaa” | Verkkouutiset – Uutisalue

Euroalueen talous piristymässä – ”kesän korvilla voidaan ryhtyä keventämään rahapolitiikkaa” | Verkkouutiset

Euroalueen talousnäkymä on tällä hetkellä piristymään päin puolentoista vuoden paikallaan polkemisen jälkeen. Nopean inflaation jakso on jäämässä taakse osin energiahintojen laskun ja osin rahapolitiikan kiristämisen takia, sanoi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Inflaatio on hidastunut voimakkaasti vuoden 2022 lopun huipustaan ja oli maaliskuussa euroalueella 2,4 prosenttia.

– Kesän korvilla voidaan jalkaa ryhtyä keventämään rahapolitiikan jarrulta, jos inflaatio hidastuu ennakoidusti. Suurimmat riskit liittyvät geopolitiikkaan, Ukrainan vaikeaan tilanteeseen ja Lähi-idän konfliktin mahdolliseen eskalaatioon kaikkine seurauksineen, Rehn sanoi.

Euroalueen talouskasvu on ollut pysähdyksissä vuoden 2022 lopusta lähtien. Heikkoon kehitykseen ovat vaikuttaneet energian ja muiden hintojen noususta johtunut reaalitulojen lasku sekä korkojen noususta ja epävarmuuden lisääntymisestä seurannut investointien ja kulutuksen supistuminen.

Euroalueen talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 0,6 prosenttia. Kasvun ennakoidaan käynnistyvän loppuvuodesta pitkälti yksityisen kulutuksen vetämänä, mutta se voi myös viivästyä. Ensi vuonna talouskasvun arvioidaan kiihtyvän 1,5 prosenttiin.

Bruttokansantuotteen elpymistä tukee vahvana säilyneet työmarkkinat. Euroalueen työllisyysaste on kivunnut jo 70 prosenttiin ja työttömyysaste on 6,5 prosenttia eli historiallisen alhainen.

Rahapolitiikan kiristäminen on vaikuttanut siihen, että inflaatio-odotukset ovat palautuneet viimeisen vuoden aikana 2 prosentin inflaatiotavoitteen tuntumaan. Tämän ansiosta palkkapaineet ovat alkaneet tasaantua euroalueella.

Euroopan keskuspankin neuvosto päätti huhtikuun kokouksessaan pitää ohjauskoron ennallaan 4 prosentissa. EKP:n ohjauskorot ovat tasolla, joka edistää tuntuvasti inflaation hidastumista. EKP:n neuvoston tulevilla korkopäätöksillä varmistetaan, että ohjauskorot rajoittavat kysyntää niin kauan kuin on tarpeen.

– Kesäkuussa saamme päivitetyn arvion inflaation ja pohjainflaation tulevasta kehityksestä sekä rahapolitiikan välittymisestä. Jos arvio vahvistaa luottamustamme siitä, että inflaatio on vakautumassa tavoitteeseen, voimme ryhtyä keventämään rahapolitiikan viritystä ja laskea korkoja. Tämä edellyttää sitä, ettei esimerkiksi geopoliittisessa tilanteessa ja siten energian hintakehityksessä tule lisää takapakkia, Rehn totesi.