Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5a4c963406b2775934613eef1639ba0a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Salibandyliitto menettää 300 000 euroa – Urheiluväki tyrmää hallituksen leikkaukset: ”Kuin ampuisi itseään jalkaan” – Uutisalue

Salibandyliitto menettää 300 000 euroa – Urheiluväki tyrmää hallituksen leikkaukset: ”Kuin ampuisi itseään jalkaan”

Liikuntaan ja urheiluun kohdistuvat leikkaukset ovat tyrmistyttäneet urheilutoimijat.

Maanantaina käynnistyneessä hallituksen kehysriihessä kaavaillaan uusia sopeutustoimia valtion talouden tasapainottamiseksi. Jos hallituksen suunnittelemat leikkaukset menevät läpi, vievät ne valtion liikuntabudjetista arviolta lähes neljäsosan vuoteen 2027 mennessä.

Tämä tarkoittaa 40 miljoonaa euroa, minkä päälle kehysriihestä voi tulla vielä lisäsäästöjä.

Leikkausten lisäksi hallitus kaavailee liikuntapalveluiden arvonlisäveron nostamista 10 prosentista 14 prosenttiin vuonna 2025. Lajiliitot ja urheiluseurat ovat haastavan tilanteen edessä, kun kasvavien kustannusten vuoksi harrastajamäärät laskevat.

Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta myöntää, että leikkausten myötä liiton budjetista menetetään massiivinen siivu. Tänä vuonna Salibandyliitto saa yleisvustusta noin 1,1 miljoonaa euroa, mutta jatkossa merkittävästi vähemmän.

– Meidän liitolle se tarkoittaa noin 300 000 euron leikkauksia valtion yleisavustukseen. Se on ihan selvää, että sellaiset summat vaikuttavat meidän toimintaan.

Tämä on suuri takaisku lajiliitolle, joka raportoi vuosi sitten rajusti miinusmerkkisestä tilinpäätöksestä. Tuolloin Salibandyliitto teki yli 400 000 euron tappiot.

– Jouduimme aloittamaan systemaattisen säästökuurin, jolloin työvoimaa vähennettiin viidellä henkilöllä. Aika paljon piti kaikesta säästää.

Ilmivallan mukaan Salibandyliiton tuorein tilinpäätös on mittavien säästötoimenpiteiden jälkeen plus-merkkinen, mutta hallituksen leikkaukset johtavat jälleen toiminnan sopeuttamiseen.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi uusien rahoituslähteiden etsimistä. Säästötoimenpiteet kohdistuvat väistämättä myös lapsiin ja nuoriin.

– Kaikkea sopeuttamista ei pystytä tekemään maajoukkue- tai pelaajapolkutoiminnassa. Varmasti leikkaukset näkyvät myös tuessa, jonka avulla lapsia ja nuoria liikutetaan seuroissa.

”Suurin häviäjä on suomalainen talous itse”

Suomen Olympiakomitean puheenjohtajan Jan Vapaavuoren mukaan liikunnan ja urheilun pitää olla säästötalkoissa mukana, mutta nyt kaavaillut leikkaukset tekevät tilanteesta kestämättömän.

– Liikuntatarjonta tulee Suomessa supistumaan ja hinnat nousemaan. On selvää, että lasten ja nuorten hyvinvointi kärsii, mikäli liikunnan ja urheilun määrä Suomessa vähenee, Vapaavuori kommentoi Yle Urheilun haastattelussa.

Jan Vapaavuori

Jan Vapaavuori kritisoi kovasanaisesti hallituksen leikkausaikeita. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Vapaavuorella on vahva käsitys siitä, että pitkään venyneiden hallitusneuvotteluiden loppumetreillä tehtiin harkitsemattomia päätöksiä.

– Ei ehkä ihan ymmärretty, kuinka merkittäviä ne ovat ja kuinka paljon ne poikkeavat yleisestä leikkauslinjasta.

Vapaavuoren mukaan liikuntabudjettiin kohdistuu suuremmat leikkaukset kuin muihin hallinnon aloihin keskimäärin. Säästötoimenpiteet vaikuttaisivat koko yhteiskunnan toimintakykyyn ja kriisin kestävyyteen.

– Ylisuuret säästöt liikunnan puolella ovat ikään kuin ampuisi itseään jalkaan. Siinä suurin häviäjä olisi suomalainen julkinen talous itse.

Huoli tulevasta

Vastatoimenpiteenä Olympiakomitea käynnisti #EiLeikataLiikunnasta -somekampanjan, jonka tavoitteena on havainnollistaa päättäjille, mitä Suomi menettää, jos liikunnasta leikataan.

Yksi kampanjaan osallistuneista on Sulkapalloliiton päävalmentaja Ville Lång, joka kertoo Yle Urheilun haastattelussa olevansa järkyttynyt leikkaussuunnitelmista.

Hän korostaa, että ottaa aiheeseen kantaa nimenomaan lasten ja nuorten liikkumisen näkökulmasta.

– En puhu nyt huippu-urheilusta, vaan enemmänkin mietin tätä koko kansan juttuna. On todella uskomatonta, että yhteyttä ei nähdä siinä, että me voimme fyysisesti ja henkisesti vuosi vuodelta huonommin. Pahoinvointi menee koko ajan nuorempia kohti.

Ville Lång kuvassa.

Sulkapalloliiton päävalmentaja Ville Lång on syvästi huolissaan lasten ja nuorten hyvinvonnista. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Myös hän kritisoi leikkausten taloudellisia vaikutuksia pidemmällä aikavälillä. Tällä hetkellä liikkumattomuuden ja paikallaanolon kustannukset yhteiskunnalle ovat 4,7 miljardia euroa vuosittain.

– Mikä kerroin leikkauksille tulee 10, 15 tai 20 vuoden päästä? Se tulee räjähtämään ihan käsiin, jos nuoret liikkuisivat vielä vähemmän.

Vaikka Lång on huolissaan erityisesti lasten heikentyneistä harrastusmahdollisuuksista, ovat leikkaukset väistämättä yhteydessä myös huippu-urheiluun.

– Tämä on nähty sulkapallon lisäksi myös monissa muissa lajeissa. Meillä on ylipäätään vaikeuksia tuoda lajin pariin tarpeeksi nuoria, saati heitä, jotka voisivat edes haaveilla huippu-urheilijan urasta.

Source Link yle.fi