Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_02bf2c6d7c340d35dc7345c620192f2f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Euroopan tappohelteet siirtyvät kohti pohjoista – Britanniassa on valmistauduttu kuumuuteen maalaamalla junaraiteita valkoisiksi – Uutisalue

Euroopan tappohelteet siirtyvät kohti pohjoista – Britanniassa on valmistauduttu kuumuuteen maalaamalla junaraiteita valkoisiksi

Sateisesta ja koleasta säästään tunnetussa Britanniassa lämpötilan odotetaan kohoavan yli 40 asteeseen.

Se olisi jo toinen lämpöennätys kolmen vuoden sisään. Edellinen maan 200 vuotta kestäneen mittaushistorian rikkonut ennätys on vuodelta 2019, 38,7 astetta.

Poikkeuksellisen kuumuuden vuoksi Britannian sääpalvelu on antanut ensimmäistä kertaa punaisen säävaroituksen. Lämpötilat ovat vaarallisia erityisesti riskiryhmille, kuten lapsille, iäkkäille ja pitkäaikaissairaille.

Brittejä kehotetaan esimerkiksi välttämään junamatkustamista. Välttämättömat matkat on yritetty turvata maalaamalla junaraiteita valkoisiksi, jotteivat ne taipuisi kuumuudesta.

Monet koulut ovat sulkeneet ovensa tai antaneet lasten joustaa koulupukuvaatimuksissa. Britannian hallitus on kuitenkin kehottanut kouluja lähtökohtaisesti pysymään auki.

Englannin kansanterveyslaitos on nostanut kuumuudesta johtuvan terveysuhkan neljännelle tasolle. Se tarkoittaa, että uhka ei koske ainoastaan heikossa kunnossa olevia riskiryhmiä vaan myös perusterveitä ja nuoria.

– Perusterveet todennäköisesti kestävät vielä näin korkeat lämpötilat, koska ilmankosteus on riittävän matala, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Kosteuden noustessa liian korkeaksi ihminen ei enää pysty viilentämään itseään hikoilemalla, jolloin lämpötila olisi vaarallinen, Koskela täsmentää.

Portugalissa ja Espanjassa kuumuuteen on Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kuollut jo yli tuhat ihmistä. Kuumuus rantautuu Britanniaan juuri Etelä-Euroopasta, jonka tuhoisista metsäpaloista Yle uutisoi viime viikolla.

Britanniaan ei kuitenkaan Koskelan mukaan odoteta metsäpaloja, koska maata ei ole Etelä-Euroopan tavoin riivannut kuivuus. Kuumuden ennustetaan myös helpottavan loppuviikosta.

Helteet merkki ilmastonmuutoksesta

Britannian Meteorologisen instituutin tutkija Mark McCarthy sanoi sunnuntaina Guardianille, että ennätyshelteet kertovat siitä, että Britannia kuumenee ilmastonmuutoksen seurauksena.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia epäilevät ovat Britanniassa muistelleet vuoden 1976 erittäin kuumaa kesää, jolloin mitattiin vastaavia lämpötiloja.

Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruusvirasto Nasan julkaisemat kartat näyttävät kuitenkin, että maailmanlaajuisesti ero vuosien 1976 ja 2022 kesäkuiden välillä on merkittävä.

Tänä vuonna kesäkuussa huomattavasti laajemmalla alueella on poikkeuksellisen kuumaa, eikä lähestulkoon missään ole normaalia viileämpää.

Ylläolevassa tviitissä näkyvät Nasan lämpökartat kesäkuulta 1976 ja 2022.

Ylen Koskelan mukaan ennätyshelteisiin voitaisiin Britanniassa yltää, vaikka ilmastonmuutosta ei tapahtuisi, mutta se olisi huomattavasti epätodennäköisempää.

Kuumien lämpötilojen yleistymisestä kertoo myös se, että yhdeksän kymmenestä kuumimmasta päivästä on Britanniassa mitattu vuoden 1990 jälkeen.

Juttua korjattu 18.7.2022 klo 16:37. Britanniassa on mitattu yhdeksän kuuminta päivää vuoden 1990 jälkeen, ei lämpöennätystä niin kuin jutussa aikaisemmin todettiin.

Lue myös:

Tuli vyöryi kohti Hanne Halosen kotia maastopalojen riivaamassa Espanjassa – ”En ole koskaan kohdannut tällaista”

Jopa yli 45 asteen lämpötiloja – metsäpalot aiheuttavat mittavaa tuhoa ympäri Eurooppaa

Source Link yle.fi