Euroopassa koronatartunnat ovat edelleen nousussa, vaikka rajoituksia on monessa maassa kiristetty uudelleen

Koronavirustartunnat ovat edelleen kasvussa yli puolessa EU-maista.

Lista on turhauttavan pitkä: tartuntakäyrät nousevat Suomen ohella Irlannissa, Tanskassa, Hollannissa, Belgiassa, Unkarissa, Tšekissä, Slovakiassa, Itävallassa, Puolassa, Sloveniassa, Kroatiassa, Kreikassa ja Saksassa.

Sen sijaan esimerkiksi Baltiassa käyrä on kääntynyt hitaasen laskuun marraskuun alun jälkeen, vaikka ilmaantuvuus on edelleen suuri.

Samoin Venäjällä päivittäiset viralliset tartuntamäärät ovat isoja – mutta ne ovat laskeneet muutamalla tuhannella viime viikosta.

Epidemia aaltoilee, muistutti THL:n projektipäällikkö Anna Katz torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa.

– Jollakin alueella tilanne voi äkisti myös kääntyä parempaan suuntaan esimerkiksi rajoitustoimien ja rokotuskattavuuden edistyessä, Katz sanoi.

Nainen ja mies katselivat donitsikaupan kylttiä Berliinissä maanantaina. Kyltissä on kerrottu alueellisista koronarajoituksista, Berliinissä alettiin jo maanantaina vaatia ravintoloiden sisätiloissa joko täyttä rokotesarjaa tai todistusta hiljattain sairastetusta koronasta. Kuva: CHINE NOUVELLE / SIPA / Shutterstock / AOP

Vuoden takaiseen tilannetta ei voi suoraan verrata, koska nyt kaksi kolmasosaa EU-maiden väestöstä on saanut kaksi rokoteannosta. Tartunnat nousivat silloin kuten nytkin sään kylmetessä.

– Ihmiset pakkautuvat enemmän sisätiloihin ja heillä on enemmän kontakteja, selitti projektipäällikkö Anna Katz.

Kaksi kolmasosaa EU-kansalaisista rokotettu

EU- ja Eta-maiden alueella keskimäärin 65 prosenttia koko väestöstä (lapset mukaanlukien) on saanut täydet kaksi koronarokotetta. Monessa maassa rokotusaste nousee enää vain hitaasti.

Suomessa luku on 72 prosenttia, mikä on linjassa muiden Pohjoismaiden kanssa: Ruotsissa ja Norjassa rokotuskattavuus on hieman alhaisempi, Tanskassa ja Islannissa hieman korkeampi.

Koronarajoituksia on viime viikkoina kiristetty useassa maassa. Esimerkiksi Virossa koronapassirajoituksia tiukennettiin pari viikkoa sitten niin, että esimerkiksi museoihin ja ravintoloihin vaaditaan täyttä rokotussuojaa tai sairastettua koronaa, pelkkä testitulos ei enää riitä.

Latviassa alkoi maanantaina käytäntö, jossa yksityisetkin työnantajat voivat siirtää (siirryt toiseen palveluun) työntekijän palkattomalle pakkolomalle, jos hänellä ei ole rokotuksia.

Saksassa hyväksyttäneen tänään kiristyksiä

Saksassa rokotekattavuus on koko väestössä keskimäärin 67,5 prosenttia. Koska tartuntoja oli esimerkiksi eilen (siirryt toiseen palveluun)ennätyksellinen määrä, 68 366, kovat keinot ovat tarpeen.

Nyt kaavaillaan uusia rajoituksia, (siirryt toiseen palveluun) muun muassa etätyön lisäämistä jopa täysin rokotetuille. Rokottamattomien tulisi jatkossa näyttää tuore, negatiivinen koronatestitulos voidakseen käyttää julkisia liikennevälineitä tai käydäkseen työpaikalla. Paketti on määrä hyväksyä liittopäivillä tänään.

SPD:n puheenjohtaja ja tuleva liittokansleri Olaf Scholz neuvotteli torstaina liittopäivillä virkaatekevän liittokanslerin, CDU:n Angela Merkelin kanssa. Kuva: Clemens Bilan / EPA / AOP

Paketti korvaa aiemmat, 25. marraskuuta päättyvät rajoitukset ja antaa osavaltioille laajemman liikkumavaran rajoitusten kiristämiseksi.

Pahimmilla tartunta-alueilla, kuten Baijerissa, terveydenhoitojärjestelmä on pahasti kuormittunut. Freisingin pikkukaupungista jouduttiin viime viikolla jopa siirtämään koronapotilaita Italian puolelle Meranoon hoitoon.

Myös osavaltion pääkaupungissa Münchenissä tilanne on vaikea, teho-osastot ovat täynnä. Lääkäreiltä ei riitä ymmärrystä rokottamattomille. Kaikki hengenvaarassa olevat on hoidettava.

– Ei ole merkitystä, ovatko he aiemmin olleet koronavastaisia, rokotevastaisia vai kahdesti rokotettuja, joskin meillä ei ole viimeksi mainittuja osastolla, sanoi tohtori Niklas Schneider uutistoimisto AFP:lle.

Lue lisää:

Source Link yle.fi