Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8e09603320bbb510991dad5edd71d81a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ex-kanslia­päällikön kirja: Trump antoi salatun positiivisen korona­testin juuri ennen Biden-väittelyä – Uutisalue

Ex-kanslia­päällikön kirja: Trump antoi salatun positiivisen korona­testin juuri ennen Biden-väittelyä

Valkoisen talon viimeisenä kansliapäällikkönä Donald Trumpin valtakaudella toiminut Mark Meadows paljastaa tulevassa kirjassaan, että Trump antoi salatun, positiivisen koronatestin syyskuussa 2020 vain kolme päivää ennen ensimmäistä vaaliväittelyään Joe Bidenin kanssa.

Kirjan vedoksen haltuunsa saanut Guardian-lehti kertoi asiasta keskiviikkona. Meadowsin kirja ilmestyy virallisesti ensi viikolla.

Kirja tuo lisävalaistusta hektiseen viikkoon syys–lokakuun vaihteessa 2020 – mutta jättää yhä arvailujen varaan, missä ja milloin Trump oli saanut koronaviruksen, josta ilmoitettiin 2. lokakuuta.

Trumpin kerrotaan parantuneen tuolloin lyhyen sairaalajakson jälkeen.

Tähän asti on kuitenkin jäänyt pimentoon, että Trumpin koronatesti 26. syyskuuta oli positiivinen.

Presidentti oli juuri noussut lentoon matkallaan lauantai-illan vaalitilaisuuteen Pennsylvaniaan, kun hänen lääkärinsä soitti Meadowsille ja käski pysäyttää Trumpin.

Se oli jo myöhäistä, joten Meadows soitti Air Force Oneen Trumpille.

– Hyh, oletko v… tosissasi, Meadows kuvailee Trumpin vastanneen tietoon positiivisesta tuloksesta.

Trump astui helikopteriin, joka kuljetti hänen sairaalaan positiivisen koronatestituloksen jälkeen 2. lokakuuta.

Synkkä tunnelma valtasi Trumpin lähipiirin, koska ensimmäinen vaaliväittely Joe Bidenia vastaan oli kolmen päivän päästä, ja mikään mahti maailmassa ei olisi Meadowsin mukaan pitänyt Trumpia poissa sieltä.

Presidentin pelastukseksi koitui se, että kyseessä oli todennäköinen väärä testitulos.

Näyte oli Meadowsin mukaan testattu vanhalla testimenetelmällä ja lopulta uudella menetelmällä tehty testi osoittautui negatiiviseksi. Helpotuksen huokaus kulki läpi Trumpin lähipiirin.

Meadowsin paljastus on kuitenkin välittömästi herättänyt huomiota asiantuntijoiden keskuudessa. Tiedossa ei ole, tehtiinkö Trumpille missään vaiheessa tuolloin luotettavinta käytössä ollut PCR-testiä tulosten vahvistamiseksi.

Trump antoi lopulta positiivisen testituloksen 1.10. Sitä edeltävä viikkona hänellä oli ollut lukuisia lähikontakteja muihin ihmisiin, ja jälkeenpäin on spekuloitu runsaasti, mistä Trump sai taudin. Ja ehtikö hän tartuttaa sitä muihin?

Miljoonan taalan kysymys on edelleen se, olisiko ollut mahdollista, että Trump, tuolloin 74, olisi voinut tartuttaa taudin 77-vuotiaaseen Joe Bideniin miesten vaaliväittelyssä 29. syyskuuta?

Trump ja Joe Biden ottivat yhteen ensimmäisessä vaaliväittelyssä 29. syyskuuta 2020.

Ennen väittelyä Trump oli järjestänyt 26. syyskuuta Valkoisessa talossa tilaisuuden, jossa kunnioitettiin hänen korkeimman oikeuden tuomariksi nimeämäänsä Amy Coney Barrettia. Jälkeenpäin selvisi, että tilaisuudessa tapahtui joukkotartunta, kun ainakin neljä vierasta sairastui.

Trump oli siis nykytiedon mukaan antanut itsekin kyseisenä päivänä ensin positiiviseksi ja sitten negatiiviseksi todetun testin.

Trump käyttäytyi ristiriitaisista testeistä huolimatta kuin mitään ei olisi tapahtunut. Meadows sen sijaan kertoo antaneensa lähipiirille käskyn ryhtyä varotoimiin ja kohdella Trumpia kuin tämä olisi koronapositiivinen.

– En halunnut ottaa tarpeettomia riskejä, mutta en myöskään halunnut hälyttää yleisöä, jos ei ollut mitään syytä huoleen – kuten uuden luotettavamman testin mukaan ei ollutkaan, Meadows selittää kirjassaan.

Lue lisää: Trump palasi Valkoiseen taloon ja veti maskin pois – ”Opin niin paljon koronaviruksesta”

27. syyskuuta Trump pelasi golfia Virginiassa ja tapasi veteraanien perheitä. Hän totesi itse myöhemmin, että saattoi saada taudin tuolloin, koska joutui lähikontaktiin ihmisten kanssa.

28. syyskuuta Trump tapasi bisnesjohtajia ja piti lehdistötilaisuuden Valkoisessa talossa. Tiistai-iltana 29. syyskuuta oli edessä kohtalokas vaaliväittely Bidenin kanssa.

Valkoinen talo ei missään vaiheessa kertonut kenellekään ulkopuoliselle Trumpin positiivisesta tuloksesta. Kun Trump saapui Fox Newsin järjestämään väittelyyn Clevelandissa, hän oli niin myöhässä, että väittelyn järjestäjän testiä ei ehditty tehdä presidentille.

Sääntöjen mukaan kummankin ehdokkaan piti olla koronanegatiivinen kolme vuorokautta ennen väittelyä. Tilaisuudessa miesten välimatka oli useita metrejä, mutta heidän välissään ei esimerkiksi ollut suojalasia.

Meadows kuvailee kirjassaan panneensa merkille että väittelyyn käveli hitusen hidasliikkeisempi Trump, jonka silmänaluset olivat hieman tummemmat kuin normaalisti.

Lue lisää: Kommentti: Luvassa kaikkien aikojen ikämiessarja – uusinta Biden vastaan Trumpista?

Itse väittelyn on katsottu menneen Trumpilta penkin alle, kun hän rähjäsi ja keskeytti välihuudoillaan Bidenin toistuvasti. On jopa arvioitu, että yleisöä järkyttänyt suoritus saattoi maksaa Trumpille toisen presidenttikauden.

Presidentin lääkäri Sean Conley antoi päivityksen tilanteen Trumpin sairaalavierailun aikana 4. lokakuuta 2020.

Kolme päivää väittelyn jälkeen Trumpin todettiin sairastuneen koronaan. Meadows on toisessa yhteydessä kertonut, että presidentti oli hetkittäin huomattavasti sairaampi kuin tuolloin annettiin ymmärtää.

Lue lisää: Kommentti: Vain Trump voi pelastaa Bidenin

Meadows on Trumpin virkakauden jälkeen tähän asti lukeutunut ex-presidentin vankkoihin tukijoihin, vaikka moni Trumpille työskennellyt on avannut sanaisen arkkunsa ja paljastanut väärinkäytöksiä kulissien takaa.

Meadows on keskeinen todistaja myös Capitolin valtausta tutkivassa kongressin erilliskomiteassa, joka haluaa selvittää Trumpin hallinnon toimia tammikuun mellakan yhteydessä.

Meadows oli aiemmin kieltäytynyt yhteistyöstä komitean kanssa, ja häntä uhkasi jopa syyte niskoittelusta. Tiistaina hänen asianajajansa kuitenkin ilmoitti, että Meadows luovuttaa asiakirjojaan ja suostuu kuulemiseen komitean edessä.

Source Link is.fi