Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_09b3f3311c49f825b2890d75f08bd562, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Finanssiala: Kotitalouksien lainakysyntä romahtanut – Uutisalue

Finanssiala: Kotitalouksien lainakysyntä romahtanut

Kotitalouksien lainankysyntä on romahtanut, kertoo Finanssiala. Järjestö arvioi, että syynä on Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama talousluottamuksen heikkeneminen.

Pankinjohtajat arvioivat Finanssiala ry:n tuoreessa Pankkibarometrissa, että kotitalouksille on myönnetty kevään 2022 aikana selvästi vähemmän luottoja kuin viime vuonna samaan aikaan. Odotukset kotitalouksien lähiajan luotonkysynnästä ovat myös merkittävästi heikentyneet.

Ensimmäistä kertaa kyselyn historiassa yksikään vastaajista ei odota luotonkysynnän vilkastuvan.

Finanssialan mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan heikensi yleisesti kuluttajien luottamusta, mikä heijastuu barometrin tuloksissa yhdessä korkojen nousun kanssa.

Finanssialan kokoamassa pankkibarometrissa kotitalouksien lainankysyntää kuvaava saldoluku romahti –60 pisteeseen edellisen kyselyn +9 pisteestä. Pitkän ajan keskiarvo on +17 pistettä. Pankkibarometri on neljännesvuosittainen.

Barometrikyselystä ilmenee myös selvä muutos eri sijoituskohteiden suosiossa.

– Pitkään jatkunut osake- ja osakerahastojen suosio on laskenut merkittävästi. Pankinjohtajat arvioivat, että vain talletustilien suosio on kohentunut, tiedotteessa sanotaan.

Barometrikysely II/2022 tehtiin pankinjohtajille toukokuussa.

Lue lisää: Yleisin asuntolainakorko jatkaa yhä ylemmäs – nyt jo korkeimmillaan 8 vuoteen

Lue lisää: Yritysten luottamus talouteen heikkeni edelleen – kuluttajien luottamuksen lasku pysähtyi

Lue lisää: Sijoitusasuntolainojen kysyntä väheni selvästi

Source Link is.fi