Banner Before Header

Finnair jatkaa toistaiseksi reittilentoja Ukrainan ilmatilan yli – lentojen reititystä voidaan muuttaa hyvin nopeasti tilanteen vaatiessa

Ukrainan kiristyneestä tilanteesta huolimatta lentoyhtiö Finnair jatkaa lentoja Ukrainan ilmatilassa.

Ukraina kertoi sunnuntaina, että maa pitää ilmatilan maan yllä avoinna kansainvälisille lennoille Venäjän uhasta huolimatta. Euroopan turvallisuuspoliittinen tilanne on jännittynyt Venäjän koottua joukkoja Ukrainan rajan tuntumaan.

Finnair ei lennä Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan enää ollenkaan, mutta käyttää joillain lennoilla Ukrainan läntisen osan ilmatilaa.

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvistin mukaan esimerkiksi kolmesti viikossa lennettävä Dubain lento käyttää lentää läntisen Ukrainan yli, ja kyseistä ilmatilaa käyttävät useat muut lentoyhtiöt.

– Ukrainan itäosan ilmatilaa emme käytä. Meillä ei ole myöskään lentoja Ukrainaan. Esimerkiksi Kiova ei ole ollenkaan verkostossamme.

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvistin mukaan Finnairilla ei ole lentoja Ukrainaan.

Tallqvistin mukaan Finnair seuraa tarkasti tilannetta ja mahdollisia viranomaisohjeistuksia.

– Tarvittaessa meillä on aina valmius muuttaa lentojen reititystä hyvin nopeastikin. Lentoturvallisuus on meille aina kaikkein tärkein prioriteetti.

Venäjän uhkaava käytös Ukrainan rajalla on jo aiheuttanut muutoksia lentoliikenteeseen.

Ukrainalaisen lentoyhtiön Sky Upin lento joutui sunnuntaina laskeutumaan Kiovan sijasta Moldovaan, sillä koneen lentoyhtiölle vuokrannut irlantilaisyritys ei antanut lupaa koneen laskeutumiselle Ukrainaan.

Hollantilainen lentoyhtiö KLM ilmoitti jo lauantaina keskeyttävänsä lennot Kiovaan. KLM ei myöskään lennä enää Ukrainan ilmatilassa. Saksalainen Lufthansa on myös harkinnut Ukrainan lentojen lopettamista.

Muidenkin kansainvälisten lentoyhtiöiden epäillään tekevän samoin kasvavien vakuutusmaksujen vuoksi.

Lentoliikenne on Ukrainan kohdalla keskeinen huolenaihe. Itä-Ukrainan kriisin leimahdettua heinäkuussa 2014 Venäjän tukemat separatistit ampuivat alas Malaysian Airlines -yhtiön matkustajakoneen, jonka 298 matkustajaa ja henkilöstön jäsentä menehtyivät.

Lue lisää: Pekka Haavisto arvioi Ukrainan räjähdysherkkää tilannetta IS:lle – ”Yhtäkkiä tulee jokin virhe­arvio, joka sitten eskaloikin tilanteen”

– Aina kun sotilaita ja aseita on paljon koolla, voi tapahtua asioita, jotka ovat yllättäviä tai arvaamattomia. Muistutan nyt vaan vaikka tästä MH17-koneen alasampumisesta. Yhtäkkiä tulee jollekin jokin virhearvio, joka sitten eskaloikin tilanteen, ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi IS:lle lauantaina.

Ulkoministeriö kehottaa poistumaan välittömästi maasta

Suomen ulkoministeriö kehottaa poistumaan maasta välittömästi olemassa olevilla kaupallisilla yhteyksillä edelleen kiristyneen ja arvaamattoman turvallisuustilanteen vuoksi.

Suomi on päättänyt kotiuttaa osan Ukrainan suurlähetystön henkilökunnasta. Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Petra Sarias vahvisti tiedon Ilta-Sanomille.

Ulkoministeriö ohjeistaa seuraamaan Kiovan edustuston ja ulkoministeriön tiedotuskanavia ja tekemään matkustusilmoituken. Ajankohtaista tietoa löytyy edustuston sivuilta.

Source Link is.fi