Finnairin ja NoHo Partnersin pomojen tulot kasvoivat koronakriisin keskellä – samana vuonna työntekijöitä vähennettiin ja valtio tuki

Koronakriisin myötä tuhannet suomalaiset joutuivat ravintola- ja matkailualalla irtisanotuiksi tai lomautetuiksi, mutta alan suurimpien yritysten johtajien tilipusseissa tilanne näkyi vaihtelevasti. Samaan aikaan yhtiöt ovat saaneet valtiolta tukia toimintansa ylläpitämiseksi pandemian kurimuksessa.

Valtionyhtiö Finnairia johtavan Topi Mannerin tulot nousivat koronakriisin keskellä neljänneksellä. Hän tienasi verotettavia ansio- ja pääomatuloja viime vuonna yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin luku oli 1,035 miljoonaa euroa. Nousu on tapahtunut ansiotulojen voimin.

Koronapandemian alku seisautti Finnairin lentoliikenteen lähes kokonaan. Yhtiö on koronavuonna lomauttanut ja irtisanonut merkittävästi henkilöstöään.

Matkustusliikenteen vähenemisestä niin ikään kärsineen VR:n toimitusjohtajan Rolf Janssonin tulot sen sijaan laskivat muutaman prosentin noin 600 000 euroon. Sittemmin VR:n jättäneen Janssonin pääomatulot nousivat runsaat 20 000 euroa, mutta ansiotulot vähenivät tätä enemmän.

NoHon tai Compass Groupin karsinnat eivät ulottuneet toimitusjohtajien tilipusseihin

Ravintola-alalla NoHo Partnersin toimitusjohtajan nousivat merkittävästi viime vuonna, vaikka yhtiö joutui sulkemaan ravintoloitaan.

Kuva: Mikko Koski / Yle

Toimitusjohtaja Aku Vikströmin veronalaiset tulot viime vuonna olivat lähes 496 000 euroa, kun ennen koronaa ne olivat noin 370 000 euroa. Nousua on kolmanneksen verran.

Useita kotimaisia pikaruokaketjuja sekä tunnettuja ravintoloita varsinkin Helsingissä omistava yhtiö on ollut koronarajoitusten äänekäs kriitikko, joka esimerkiksi lomauttanut laajasti työntekijöitään. Yhtiö teki viime vuonna noin 25 miljoonan euron tappion.

Myös lounasravintoloista tunnettu Compass Groupin Jaana Korhola nautti komeasta tulokehityksestä alalle vaikeana vuonna. Hänen ansionsa paranivat noin 40 prosentilla noin 333 000 euroon. Yhtiössä on vähennetty satoja ja lomautettu tuhansia työntekijöitä.

Samaan aikaan kilpailija Sodexon Bianca Brinkin tulot laskivat kolmanneksella 211 000 euroon. Molemmat yhtiöt ovat saaneet noin 1,6–1,8 miljoonan euron kustannustuet.

NoHo Partners on ainakin tähän mennessä jäänyt ilman näitä tukia. Sen hakemus sulkemiskorvauksesta on yhä vireillä.

Scandic-johtaja vastusti tietojen luovutusta

Majoitusalalla komeasta tulokehityksestä nautti Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta. Vuorentaustan tulot kohosivat 195 000 euroon, kun ne vuotta aiemmin olivat 153 000 euroa.

Sen sijaan toista Lapin matkailussa hotelliketjua, Santa’s Hotelsia johtavan Maarit Ahon tulot putosivat lähes puolella 116 000 euroon.

Ennen epidemiaa Suomen selvästi suurin hotelliketju liikevaihdolla mitattuna oli Scandic Hotels. Sen Suomen-toimitusjohtaja Aki Käyhkön tulot putosivat runsaan kymmeneksen 395 000 euroon.

Käyhkö vastusti verotietojensa suoraa luovuttamista medialle, mutta ne ovat löydettävissä siitä huolimatta, koska verotiedot ovat Suomessa julkisia.

S-ryhmän hotelliketju Sokotelia johtavan Jari Annalan tulot pysyivät suurin piirtein viime vuoden tasolla 453 000 eurossa.

Kukin näistä hotelliketjuista on tähän mennessä saanut valtiolta 1,2–1,8 miljoonan euron verran kustannustukea.

**Lue lisää: **Katso 1 000 nimen lista eniten tienanneista ja maakuntien suurituloisimmista – peliyhtiö Supercellin jättänyt Mikko Kodisoja takoi 93 miljoonan tulot

NoHo Partnersin tulos nousi koronarajoitusten keventyessä

Kultakaivos vei kärkipaikan Metsähallitukselta – Lapin yritysten tulot heittelivät korona-aikana huomattavasti

Koronatukia on jaettu jo miljardeja suomalaisfirmoille – tarkastusviraston tyly arvio: Tukea meni yrityksille, jotka eivät olisi tukea tarvinneet

Source Link yle.fi