Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_55503b8182776f18e17af5efd25bdb21, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Hänen lähestymisensä on avoimen venäläismyönteinen” | Verkkouutiset – Uutisalue

”Hänen lähestymisensä on avoimen venäläismyönteinen” | Verkkouutiset

Figaro Magazine -lehden äskettäisessä haastattelussa Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy sanoi, että Ukrainan pitäisi pysyä puolueettomana, ja vaati kansanäänestystä ”Krimin nykytilanteen ratifioimiseksi”. Presidenttinä 2007–2012 toimineen 68-vuotiaan Sarkozyn laukomat Vladimir Putinia myötäilevät näkemykset on tuomittu laajalti Ranskan poliittisen eliitin keskuudessa.

– Hänen lähestymistapansa on niin avoimen venäläismyönteinen ja hänen ehdottamansa ”ulospääsy” konfliktista niin vahingollinen, että ne vaativat vastausta, Ranskan entinen pääministeri (1997–2002) Lionel Jospin kirjoittaa Le Figarossa.

– On todella vakavaa nähdä Ranskan tasavallan entisen presidentin omaksuvan maansa virallisen kannan vastaisen väittämän ja palvelevan hyökkääjävaltion tavoitteita sellaista kansakuntaa vastaan, jonka ystäväksi olemme julistautuneet. Venäjä on syyllistynyt sotarikoksiin siviiliväestöä vastaan, uhkaa Eurooppaa ja toimii vihamielisesti meitä kohtaan useilla rintamilla, hän toteaa.

Jospin pitää järkyttävänä sitä, että Sarkozy ei osoita minkäänlaista myötätuntoa tai solidaarisuutta vapauttaan ja demokratiaansa puolustavaa Ukrainaa kohtaan, vaan kuvailee maata ”sillaksi Euroopan ja Venäjän välillä” samaan aikaan, kun hyökkääjä pommittaa yötä päivää ukrainalaisia siviilikohteita.

– Nicolas Sarkozy on huolissaan Venäjän puolesta. Meidän on hänen mukaansa sodan lopettamiseksi neuvoteltava vain siitä, että Venäjälle annetaan laillinen oikeus sen miehittämiin alueisiin – Donbasiin, Donetskiin, Krimiin. Vaikka hän myöntää itsekin Krimin liittämisen olevan selkeä rikkomus kansainvälistä oikeutta vastaan, hän ehdottaa silti kansanäänestyksen järjestämistä ”nykytilanteen ratifioimiseksi”, eikä tämä valtava ristiriita liikuta häntä, Jospin sanoo.

Sarkozyn huomautus siitä, että Venäjä on maantieteellisesti Euroopan naapuri ja pysyy sellaisena, on Jospinin mukaan itsestäänselvyys.

– Tämän ilmeisen tosiasian toteaminen hyökkääjävaltio Venäjälle tehtävien häpeällisten myönnytysten perustelemiseksi ei kuitenkaan ole legitiimi pohja millekään politiikalle. Venäjän nykyjohtoon on syytä suhtautua valppaasti – ei sitä myötäillen, Jospin toteaa.

– Putinin on hävittävä aloittamansa oikeudeton sota. — Kun diplomatia vihdoin astuu kuvaan, sen on tapahduttava oikeaan aikaan, kun voimasuhteet ovat suotuisat, ja sellaisten periaatteiden pohjalta, jotka takaavat Ukrainan suvereniteetin ja Euroopan tavoitteleman rauhan. Nicolas Sarkozyn näkemykset eivät näitä tavoitteita palvele.