Banner Before Header

Hekin ovat ponnistaneet ministereiden kabineteista – katso, mitä entiset avustajat tienaavat nyt

 

Politiikan taustavaikuttajat ponnistavat usein ministereiden kabineteista suurten edunvalvontajärjestöjen, mutta myös yritysten johtotehtäviin.

Yle kävi veropäivänä läpi entisten politiikan taustavaikuttajien eli ministerien erityisavustajien ja valtiosihteerien ansioita. Avustajatehtävissä tienataan noin 4 000–8 000 euroa kuussa tehtävästä ja koulutustasosta riippuen, valtiosihteerit tienaavat usein vielä hieman enemmän.

Entisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) ykkösavustajana työskennellyt Riina Nevamäki tienasi viime vuonna 130 043 euroa ansiotuloja. Hän työskenteli osakkaana konsulttitoimisto Rud Pedersenillä. Nevamäki siirtyi Nordeaan töihin tämän vuoden alkupuolella.

Nevamäen kollega ja Rud Pedersenin Suomen-pomo Esa Suominen puolestaan ansaitsi 130 625 euroa ansiotuloja ja 3 047 euroa pääomatuloja. Suominen on entinen valtiosihteeri, ja hän on avustanut Antti Rinnettä (sd.) ja Krista Kiurua (sd.) Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) johtamissa hallituksissa vuosina 2012–2015.

Sipilän hallituskaudella kokoomuslaisten valtiosihteerinä työskennellyt Anssi Kujala on nykyään Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n toimitusjohtaja. Viime vuonna hän työskenteli Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajana, ja ansaitsi 155 023 euroa ansiotuloja.

Yrittäjien edunvalvojana työskentelee myös Stubbia ja komissaari Olli Rehniä avustanut Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Hän tienasi viime vuonna 298 595 euroa ansiotuloja ja 16 350 euroa pääomatuloja.

Sote-alalle siirrytään useiden puolueiden riveistä

Myös yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluala on houkutellut entisiä avustajia.

Päijät-Hämeen ulkoistettuja sote-palveluita tuottavan Harjun Terveys Oy:n toimitusjohtaja Joonas Turunen on avustanut useita kokoomusministereitä. Hän tienasi viime vuonna 154 412 euroa ansiotuloja.

Alan edunvalvontajärjestöä Hyvinvointiala HALI ry:tä johtaa puolestaan peruspalveluministerinä vuosina 2013–2015 toimineen Susanna Huovisen (sd.) entinen valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakangas. Hän tienasi 207 650 euroa viime vuonna.

Entisiä sinisiä löytyy järjestöistä vähemmän, mutta esimerkiksi Timo Soinin entinen valtiosihteeri Samuli Virtanen on päätynyt Kansanlähetyksen hallintojohtajaksi. Hän tienasi 41 925 euroa ansiotuloja ja 1 185 euroa pääomatuloja.

Rinteen viestintäavustaja löysi uusia töitä lääkeyhtiöstä

Ministereiden kabinetteihin saapuu joskus työtarjouksia, joista on vaikea kieltäytyä kesken hallituskauden.

Useat erityisavustajat ja valtiosihteerit ovat vaihtaneet töitään Antti Rinteen(sd.) ja Sanna Marinin (sd.) pääministerikausilla.

Pääministereiden viestintäavustajana työskennellyt Dimitri Qvintus vaihtoi työtä keväällä 2020 lääkeyhtiö Bayerin yhteiskuntasuhdejohtajaksi. Hän tienasi viime vuonna 79 938 euroa ansiotuloja.

Jo vuoden 2019 lopulla töitään vaihtanut Paavali Kukkonen puolestaan tienasi 68 332 euroa. Kukkonen työskentelee johtavana asiantuntijana Elinkeinoelämän keskusliitossa (EK). Sinne hän siirtyi omistajaohjausministerin avustajan pestistä.

Tuoreimmat vaihdokset eivät vielä näy tilipusseissa. Tänä vuonna esimerkiksi vihreiden ykkösavustaja Ville Hulkkonen on hypännyt energiayhtiö St1:n leipiin.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia (r.) avustanut Niklas Mannfolk taas löysi uusia töitä kiinalaisen mobiilijätti Huawein mediasuhdepomona. Valtiovarainministereitä avustanut Riikka Pakarinen siirtyi taannoin vastaperustetun start-up-yritysten edunvalvontajärjestön ruoriin.

Lue myös:

Pitkät päivät eivät kasvattaneet tuttujen koronakasvojen tuloja – maskikauppias Onni Sarmaste kuitenkin tienasi puoli miljoonaa

Katso 1 000 nimen lista eniten tienanneista ja maakuntien suurituloisimmista – peliyhtiö Supercellin jättänyt Mikko Kodisoja takoi 93 miljoonan tulot

Näillä tuloilla ylsi vuoden 2020 tulokärkeen – lue Ylen uutiset veropäivästä

 

Source Link yle.fi