Banner Before Header

Helmareissa 15 vuotta pelannut Tuija Hyyrynen etsii tällä hetkellä uutta seuraa – saa tehdä valinnan ”hyvistä vaihtoehdoista”

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue on mukana EM-kisoissa. Kisat käydään Englannissa 7.–31. heinäkuuta. Kaikki Helmarien ottelut nähdään Ylen kanavilla.

Helmareiden kokenut puolustaja Tuija Hyyrynen pelasi viisi vuotta Juventuksen riveissä Italian pääsarjassa. Liigamestaruus tuli jokaisella kaudella ja liigacupissa hän nosteli mestaruuspokaalia kahdesti.

Suomalaisen pitkä ura ”Vanhassa rouvassa” päättyi tähän kauteen. Hyyrynen kertoo saaneensa sopimustarjouksia sen verran, että hän saa valita tulevan seurajoukkueensa ”hyvistä vaihtoehdoista”.

– Voin rauhassa katsoa, mitä sydän sanoo, mihin haluan mennä ja mitä haluan tehdä. Pitää katsoa, mikä on kiinnostavin kokonaisuus, Hyyrynen sanoo.

– Muutin kaikki kamat Italiasta jo Suomeen. Sen enempää en voi sanoa maista, mistä tarjouksia on tullut.

Hän kertoo pitäneensä kaikki ovet avoinna. Mukavaa olisi, jos joukkueessa olisi suomalainen pelikaveri tukena. Se helpottaisi arkea ja sopeutumista.

– Mutta tähänkin asti olen mennyt joukkueisiin, joissa ei ole ollut ketään tuttuja tai suomalaisia. Sinäällään sillä ei ole niin isoa väliä.

Juventuksen Tuija Hyyrynen ja Linda Sembrant juhlivat Italian cupin voittoa toukokuussa.
Tuija Hyyrynen (vas.) ja Juventus-kollega Linda Sembrant juhlivat Italian cupin voittoa toukokuussa.Juventus FC / Getty Images

Hyyrynen ei ole myöskään tehnyt maajoukkueuransa suhteen päätöksiä. Kokenut puolustaja pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa syyskuussa 2007 eli lähes viisitoista vuotta sitten. Otteluita Helmareissa on kertynyt 119 eli kautta aikain neljänneksi eniten.

Kolmossija häämöttää kahden ottelun päässä. Edellä 120 ottelulla on Sanna Valkonen. Silminnähden yllättynyt Hyyrynen ottaa tilaston ilolla vastaan ja toteaa ”ajan hurahtaneen”.

– Nyt olen EM-kisoissa mukana ehkä eri roolissa kuin nuorempana pelaajana. Nyt voin olla se vastuunkantaja ja suunnannäyttäjä. Pystyn myös tukemaan nuorempia pelaajia, kahdet EM-kisat urallaan pelannut Hyyrynen arvioi.

Helmareiden EM-kisajoukkue julkistettiin torstaina. Suomi on samassa alkulohkossa Espanjan, Saksan ja Tanskan kanssa.

Hyyrysen mukaan paineet ovat vastustajilla, koska heillä on ”paperilla parempia joukkueita”. Tärkeää on etenkin tiivis puolustupeli, nopeat vastahyökkäykset ja pelitilanteiden voittaminen molempien kenttäpäätyjen rangaistualueilla, hän arvioi.

– Iso juttu koko Suomi-futikselle, että ollaan mukana. Tuossa oli jo kahdet kisat putkeen, joihin Suomi ei päässytkään. Pelaajien lisäksi se on todella iso juttu pienille pelaajille. He voivat nyt katsoa kisoja, ja unelmoida siitä, että kaikki on mahdollista.

Katso Tuija Hyyrysen vierailu Ylen Urheiluruudussa alta.

Hyyrynen kertoo lyhyellä lomallaan olleensa flunssassa ja antibioottikuurilla. Tauti kesti niin pitkään, että koko loma meni sairastaessa. Nyt Helmarit jo valmistautuu 7. heinäkuuta alkaviin EM-kisoihin.

Naisten jalkapallon hyvästä kehityskulusta on viime vuosina puhuttu paljon. Hyyrysen mukaan isoin askel on, että esimerkiksi Suomen maajoukkuepelaajista jokaisella on ammattimainen arki – oikeasti mahdollisuus keskittyä vain jalkapalloon.

Suunta on oikea, ja siksi Hyyrynen on innoissaan Englannissa järjestettävistä EM-kisoista. Hänen mukaansa Englannissa on tällä hetkellä voimissaan iso buumi naisten jalkapallossa.

– Uskon, että nämä kisat tulevat olemaan tähän asti suurimmat kisat naisten jalkapallossa. Ja varmasti voidaan ottaa oppia myös Suomeen, että miten iso juttu jalkapallo voi olla, kun panostetaan naisten jalkapalloon.

Helmarit kohtaa maaottelussa Japanin 27. kesäkuuta Turun Kupittaalla. Ottelu nähdään Yle TV2:ssa kello 18.00 alkaen.

Lue myös:

Tutustu Helmareihin – esittelyssä monipuolinen ja kokenut EM-kisajoukkue

Tässä on Helmareiden joukkue jalkapallon EM-kisoihin

Analyysi: Ankarasti arvosteltu Ranskan päävalmentaja jätti jälleen kovia nimiä ulos – näitä tähtiä ei nähdä EM-kisoissa

Luokanopettaja Paraisilta tekee historiaa Mestarien liigan finaalissa – Lina Lehtovaara luopui kokopäivätyöstä saavuttaakseen jalkapallounelmansa

Tuija Hyyrynen juhlii viidettä peräkkäistä Italian mestaruttaan grillaten – konkarin tulevaisuuden suunnitelmat täysin auki EM-kisojen jälkeen

Source Link yle.fi