Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0a9ade17de139b3cd6bdb2be1382a6fe, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Helsingin koti­hoito suunnittelee päivien lakkoa – ”Vakava tilanne” – Uutisalue

Helsingin koti­hoito suunnittelee päivien lakkoa – ”Vakava tilanne”

Helsingin kaupunki varautuu mahdolliseen kotihoidon työtaisteluun, joka koskee Helsingin kaupungin eteläistä kotihoitoyksikköä.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ovat antaneet lakkovaroituksen ajalle 6.–9. syyskuuta.

Lakkovaroitus koskee pääkaupungin eteläistä kotihoitoa, joka toimii Lauttasaaressa, Töölössä, Viiskulmassa ja Vironniemessä.

– Onhan tämä poikkeuksellinen ja vakava tilanne. Meillä on kokemusta poikkeusoloihin varautumisesta ja teemme parhaamme, etelän palvelualueen johtaja Helena Venetvaara toteaa.

Kaupunki tiedotti asiakkaita ja omaisia asiasta keskiviikkona. Kaupungin mukaan lakon toteutuessa turvataan välttämättömät ja kiireelliset kotihoidon palvelut.

Lakko koskettaa noin 800 kotihoidon asiakasta ja noin 160–170 työntekijää palvelualueella.

Venetvaaran mukaan lakon toteutuessa hengelle ja terveydelle välttämättömät asiakaskäynnit turvataan. Käytännössä lakko voi vaikuttaa muun muassa asiakaskäyntien pituuteen ja ajankohtaan.

– Melkoinen osa asiakkaista on sellaisia, että heidän luonaan käydään päivittäin tai useita kertoja päivässä. Asiakaskunnassa on siis hyvin iäkkäitä ja paljon apua tarvitsevia.

Venetvaara ei avaa tarkemmin millaisten asiakkaiden kotikäyntejä priorisoidaan. Hänen mukaansa kotihoidon tiimien esihenkilöt arvioivat tarpeen asiakaskohtaisesti.

Super ja Tehy ovat julistaneet myös Helsingin kaupungin eteläiseen kotihoitoyksikköön kohdistuvan hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellon. Hakukiellon ja siirtokiellon aikana kukaan Superin tai Tehyn jäsen ei voi hakea tai ottaa vastaan lakkokohteessa avoinna olevaa työtä eikä siirtyä tilapäisellä siirrolla tekemään lakkokohteeseen kohdistuvaa työtä.

Hoitajajärjestöt ovat antaneet nyt yhteensä viisi lakkovaroitusta. Varoitukset koskevat Helsingin kaupungin eteläisen kotihoitoyksikön lisäksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin teho-osastoa, Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastoa, Oulun yliopistollisen sairaalan tehohoitokeskusta ja Oulun kaupungin kotihoitoa.

Järjestöt haluavat lakkovaroituksilla vauhdittaa jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluja. Järjestöt tavoittelevat neuvotteluissa muun muassa alan veto- ja pitovoiman turvaavia palkankorotuksia sekä parannuksia työoloihin, kuten työaikaan.

Source Link is.fi