Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0a5f99e1626809fcff471a5b7a1b388a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen tapasi presidentti Zelenskyin Kiovassa – Uutisalue

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen tapasi presidentti Zelenskyin Kiovassa

Pormestari Juhana Vartiainen osallistui vierailulle Ukrainaan yhdessä Riian, Oslon, Lyonin, Marseillen, Firenzen, Ateenan sekä Tiranan pormestarien kanssa. Pormestarit vierailivat pääkaupunki Kiovan lisäksi myös pommituksissa pahoin kärsineissä Butshan, Irpinin sekä Borodyankan kaupungeissa, tiedotti Helsingin kaupunki perjantaina illalla.

Vierailun järjestelyistä vastaisivat Ukrainan presidentin kanslia sekä eurooppalaisten kaupunkien Eurocities-verkosto.

– Arvostamme näinä vaikeina aikoina, että seisotte rinnallamme kun taistelemme Venäjän hyökkäystä vastaan, kiitti presidentti Volodymyr Zelenskyi Intastagram-sivuillaan julkaistun videon yhteydessä.

Hän kiitti myös eurooppalaiskaupunkeja turvapaikan tarjoamisesta sotaa paenneille ukrainalaisille. Zelenskyi sanoi maansa olevan kiitollinen jälleenrakennuksen avustamisessa, jotta pakolaiset voivat palata kotimaahansa.

– On tärkeää, että jälleenrakennus ei ala vasta sodan jälkeen vaan jo nyt.

Vierailun aikana allekirjoitettiin ”Memorandum of Understanding” eli aiesopimus, jossa Eurocities-jäsenkaupungit tuomitsevat Venäjän hyökkäyssodan ja sitoutuvat tukemaan ukrainalaisia kaupunkeja jälleenrakentamisessa.

– Kiitos suomastanne ajasta presidentti Zelenskyi. Eurocities-verkostolle oli kunnia saada ilmaista tukemme urheaa maatanne kohtaa ja keskustella yhteisistä jälleenrakennustavoitteista, kirjoitti Vartiainen Twitterissä.

Eurooppalaiskaupunkien pormestareiden vierailun piti toteutua jo aikaisemmin, mutta paikallinen järjestäjä joutui siirtämään sitä. Helsingin pormestarin kutsui mukaan Eurocities-verkoston puheenjohtaja, Firenzen pormestari Dario Nardella.

Eurocities on suurten eurooppalaisten kaupunkien verkosto, joka edistää jäsenkaupunkiensa taloudellista, yhteiskunnallista ja sosiaalista kehitystä. Ukrainan kaupungeista Harkova, Kiova, Lviv ja Odessa ovat niin ikään Eurocities-verkoston jäseniä.

Pormestarit tapasivat Zelenskyin lisäksi muun muassa Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon.

Helsingin kaupungin mukaan nyt solmittu aiesopimus on tärkeä viesti Helsingin ja muiden eurooppalaisten kaupunkien vahvasta tahdosta tukea ukrainalaisten kaupunkien jälleenrakentamista konkreettisin tavoin.

Vartiaisen mukaan vierailu oli onnistunut ja kaikki osallistujat olivat tyytyväisiä sopimuksen syntymisestä.

Pormestari Vartiainen matkusti tapaamiseen yhdessä muiden Eurocities-pormestarien kanssa junalla Puolasta. Vierailun ajankohdasta, järjestämisestä ja turvallisuudesta vastasi Ukrainan presidentin kanslia. Vierailusta ei tiedotettu etukäteen turvallisuussyistä, kertoo Helsingin kaupunki.

Source Link is.fi