Banner Before Header

Herätys: Le Pen herättää ihailua ja kauhua | Eteisvärinän jäljille yritetään päästä digimenetelmin | Pekka Haavisto Ykkösaamussa

Le Pen pehmensi imagoaan, mutta jakaa mielipiteitä yhä jyrkästi

Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä kyseli kansalaisten mielipiteitä Ranskan presidentinvaalien alla Nizzassa. Siellä kolmatta kertaa presidentiksi yrittävän Marine Le Penin ja istuvan presidentin Emmanuel Macronin suosio on lähes tasan.

Le Pen on pehmentänyt retoriikkaansa, mutta hänen vaaliohjelmansa ydin on äärioikealla. Nizzalaisten kommenteissa Le Peniä ihaillaan, mutta myös haukutaan hirviöksi.

Sydämen rytmihäiriön jäljille on toisinaan vaikea päästä

VTT:n kehittämä EKG-laite sykevyössä sekä älypuhelimen näytöllä sovelluksen välittämä kuva normaalista sydämen rytmistä. Valokuva Teija Peltoniemi.
Digitaalisia laitteita eteisvärinän varhaiseen jäljittämiseen kehitetään kaiken aikaa. Kuvituskuva.VTT, Yle

Uudet digitaaliset mittauslaitteet parantavat sydämen eteisvärinän diagnostiikkaa. Sydämen eteisvärinä-rytmihäiriö eli flimmeri on väestön ikääntyessä yleistyvä sairaus.

Maailmalla ja Suomessa eteisvärinän varhaisempaan havaitsemiseen on kehitetty useita digitaalisia laitteita ja sovelluksia. Itsemittauksesta on hyötyä, mutta siihen voi liittyä myös haittoja.

Ukrainan presidentti: Venäjä aikoo hyökätä muihinkin maihin

Ukrainan presidentti puhuu taustallaan lippuja.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tiedotustilaisuudessa 21. huhtikuuta.Genya Savilov / AFP

Ukrainan presidentti epäilee, että Venäjä aikoo hyökätä myös muihin maihin. Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina, että tähän viittaavat Venäjän sotilasjohdon määrittelemät uudet tavoitteet Ukrainassa.

Venäläisen kenraalimajurin mukaan Venäjän asevoimien tavoitteena on valloittaa Itä-Ukrainan Donbasin alue sekä eteläinen Ukraina. Lue lisää illan ja yön tapahtumista Ukrainassa täältä.

Haavisto: Pitkittyvä sota ei ole Venäjänkään etu

Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Pasilassa Ylen Ykkösaamussa 26. helmikuuta.
– Toistaiseksi osapuolten näkemykset ovat hyvin kaukana toisistaan, arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Kuva helmikuulta.Silja Viitala / Yle

Rauhan saavuttamiseksi Venäjän on hyväksyttävä Ukrainan suvereniteetti ja oikeus valita itse oma tulevaisuutensa, toteaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Pitkittyvä sota ei ole Venäjänkään etu, mutta juuri nyt tietä rauhaan ei ole näkyvissä, Haavisto arvioi.

Katso ulkoministeri Haaviston suora haastattelu Ykkösaamussa Yle TV1:ssä, Yle Areenassa sekä Yle Radio1:ssä klo 10.05.

Sää jatkuu poutaisena

Lauantain sääkartta.

Sää jatkuu korkeapaineen vaikutuksesta poutaisena ja osin aurinkoisena. Pilvisyys on runsasta ja jokunen sadekuurokin voi tulla.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Source Link yle.fi