Banner Before Header

Herätys: Tutkijat etsivät long covidin alatyyppejä | Murheelliset muistot piinaavat Irpiniin palaavia | Lännessä aurinkoa, muualla sadekuuroja

HUS sai ison potin koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden tutkimukseen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS sai vastikään EU:lta yli 6,5 miljoonan euron rahoitukset koronan pitkittyneiden oireiden taustalla vaikuttavien kehon mekanismien tutkimiseen. Muun muassa suomalaista ja sveitsiläistä potilasaineistoa keräävä tutkimus pyrkii löytämään biomarkkereita eli paikantamaan viruksen aiheuttamia muutoksia soluissa.

Pitkittyneistä koronaoireista kärsivien määrä näyttää lisääntyvän. Suomessa long covid -diagnoosin on tähän mennessä saanut yli 11 000 ihmistä.

Venäjän pommitukset kokenut Nastja, 9, heräilee edelleen öisin koviin ääniin

Lena Tereštšenko ja hänen 9-vuotias tyttärensä Nastja Porh’undontška seisovat leikkipuiston edessä.
Olena Tereštšenko ja hänen tyttärensä Nastja ovat juuri palanneet kotiinsa Irpiniin.Janne Körkkö / Yle

Perheet palaavat tuhottuihin kotikortteleihin Irpinin kaupungissa Ukrainassa. Palanneiden joukossa on Olena Tereštšenko ja hänen 9-vuotias tyttärensä Nastja. Ennen lähtöä he näkivät, kun Venäjä pommitti ystävän taloa. Nyt rohkeus ja pelko vuorottelevat.

Annukka Ylivaara otti komentoonsa pataljoonan, joka varautuu pahimpaan – näin pääkaupunkiseudun puolustamista harjoitellaan

Annukka Ylivaara seuraa sotilaita sotaharjoituksessa.
Sapeli -taisteluharjoitus oli monelle varusmiehelle asepalveluksen päättävä loppusota.Sakari Piippo / Yle

Kävimme seuraamassa Sapeli -taisteluharjoitusta, joka on monelle varusmiehelle asepalveluksen päättävä loppusota. Harjoituksiin on tullut uusi sävy, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Epävakaa sää leimaa valmistujaispäivää

Lauantain iltapäiväkartta.
Ilmatieteen laitos

Valmistujaisia vietetään tänään vaihtelevassa säässä. Koko länsirannikko nauttii auringosta ja lämmöstä, mutta muuta Suomea koettelevat kuurosateet. Niitä tulee viimeistään iltapäivällä.

– Tämän voisi tiivistää niin, että aamulla poutaa, iltapäivällä kuuroja ja illalla selkeää sekä poutaa, Ylen meteorologi Matti Huutonen sanoo.

Illan mittaan sää selkenee suuressa osassa Suomea.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Source Link yle.fi