Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c5fd0997b9fc563a09c5de67eb175256, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Huippuyliopisto poisti ihmisnahan kirjan kansista – näin päällystäjä perusteli tekoaan – Uutisalue

Huippuyliopisto poisti ihmisnahan kirjan kansista – näin päällystäjä perusteli tekoaan

Harvardin kirjasto pyytää toimintaansa anteeksi.

Harvardin yliopiston kirjasto kertoo tiedotteessaan poistaneensa ihmisnahan erään kokoelmansa kirjan kansista.

Yhdysvaltalaisyliopistosta kerrotaan ihmisnahan olleen vuonna 1880-luvulta olevassa kirjassa Des destinées de l’âme. Arsène Houssaye’n kirjoittama kirja on mietelmä sielusta ja kuolemanjälkeisestä elämästä.

Ihmisnahan kirjan kanteen oli laittanut sen ensimmäinen omistaja, vuonna 1933 kuollut ranskalaislääkäri Ludovic Bouland.

Huippuyliopistona tunnetun Harvardin kirjasto kertoo Boulandin ottaneen nahan kuolleen naisen ruumiista, jolta Bouland ei ollut saanut lupaa tekoon. Nainen oli ollut potilaana sairaalassa, missä Bouland työskenteli. Naisen henkilöllisyys ei ole tiedossa.

Kirjassa olleessa, Boulandin käsin kirjoittamassa viestissä ranskalaislääkäri kertoo, miksi päällysti kirjaa ihmisen nahalla.

– Kirja ihmisen sielusta ansaitsee ihmisen päällysteen, viestissä lukee.

Viesti myös kuvailee, miten nahkaa käsiteltiin ennen kuin se asetettiin kirjan kansiin.

Harvardin kirjasto sanoo poistaneensa ihmisnahan kirjan kansista eettisistä syistä. Kirjaston mukaan se epäonnistui kirjan hallinnoinnissa omien eettisten vaatimustensa noudattamisessa. Kirjasto pyytää toimintaansa anteeksi.

Se, että kirjan kansissa todella on ihmisen nahkaa, varmistettiin jo vuonna 2014 tieteellisen tutkimuksen myötä. Vielä suhteellisen hiljattain kirjan käyttöön saamisen suhteen ei oltu asetettu minkäänlaisia rajoitteita, Harvardista kerrotaan.

”Kirjaston tarinoiden” mukaan vuosikymmeniä sitten opiskelijoita saatettiin myös harhauttaa pyytämällä heitä hakemaan kirja kirjaston kokoelmasta kertomatta, että sen kansissa on ihmisen jäänteitä, tiedotteessa sanotaan.

Harvardin kokoelmassa kirja on ollut vuodesta 1934.

Harvardin kirjasto kertoo selvittävänsä kunnioittavaa viimeistä leposijaa kirjan kannessa olleille ihmisen jäänteille.

Source Link is.fi