Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_22a88a062dd619ab465072c700c55b7f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Iivo Niskanen hyökkää hurjaan urakkaan Lahdessa: ”Voi ottaa mittaa itsestään” – Uutisalue

Iivo Niskanen hyökkää hurjaan urakkaan Lahdessa: ”Voi ottaa mittaa itsestään”

Lahden hiihtostadionilla järjestetään lauantaina urheilutapahtuma, jossa yhdistyvät hauskanpito ja vakava kilvoittelu. Kyse on Lahti 400 -tapahtumasta, jossa ylämäkijuoksusta innostuneet pääsevät jälleen mittaamaan kykyjään legendaarisella näyttämöllä.

Mukana on yli tuhat osallistujaa, joten Lahdessa juostaan iso määrä alkueriä, joiden perustella seulotaan finalistit. Naisten ja miesten alkuerissä kilpailijat juoksevat 300 metrin matkan ylös hyppyrimäen alastulorinnettä hyppyrin nokalle asti.

Juoksijat voivat käyttää apunaan köysiverkkoa, joka on kiinnitetty suurmäen alastulorinteeseen. Lahden suurmäen rinne on jyrkimmillään 34,7 astetta, mutta todellinen tuska-cocktail tarjoillaan vauhtimäessä, jota noustaan 38,6 asteen kulmassa.

Alkuerien nopeimmat selviytyvät A- ja B-finaaleihin, joissa painellaan 400 metrin matka suurmäen huipulle asti. Yksilökilpailuiden lisäksi ohjelmassa ovat naisten, miesten ja sekajoukkueiden viestit 400 metrin matkalla.

Red Bullin järjestämä tapahtuma on houkutellut perinteisesti useita kovan luokan tekijöitä eri lajeista ja esimerkiksi hiihtäjä Iivo Niskanen on ollut usein mukana. Kolminkertainen olympiavoittaja odottaa innolla pääsyä ”ryömimään” muiden sekaan.

– Ylämäkijuoksu on hauska ja erilainen urheilutapahtuma, jossa on hyvä tunnelma, Niskanen sanoo.

Hän osallistui kisaan kahdesti, kun se järjestettiin tutuissa maisemissa Puijolla. Myös Lahdessa hän on ollut viivalla kaksi kertaa.

Niskanen kiittelee lahtelaisyleisöä kannatuksesta ja myötäelämisestä.

– Kun alkuerien jälkeen kävelee takaisin alas, katsojien huudot kuuluvat hyvin.

Myötäelämisellä Niskanen viittaa lajin rajuun luonteeseen.

– Alastulomäen kumpu on niin jyrkkä, että siinä ainakin meikäläinen joutuu ottamaan tukea käsillä, Niskanen kertoo.

Vieremän kasvatti on isokokoinen kaveri, mikä ei ole eduksi mäkeä kivuttaessa. Niskanen on joutunut turvautumaan monen muun tavoin nelivetoon päästäkseen maaliin asti.

Sama toistuu loppukilpailussa Lahden suurmäen portailla.

– Joku pystyy ne nousemaan juoksemalla, mutta minä joudun isokokoisena ottamaan tukea, Niskanen sanoo.

Yksi juoksemiseen kykenevä on norjalainen Erik Resell, joka voitti kisan viime vuonna. Naisten nopein oli ensikertalainen Emmi Löfberg. Pikaluistelutaustainen Resell karkasi finaalissa muilta ja kellotti hurjan ajan 2.57 murskaten reittiennätyksen 33 sekunnilla. Samalla norjalainen lunasti paikan ylämäkijuoksun MM-kisaan, joka käydään kauden päätteeksi Planicassa.

Niskasen tavoitteena ei ole Planicassa kilpailu kuivan kelin aikaan.

– Minä saan Planican lipun halvemmalla hiihtoladulla, hiihtäjä naureskelee.

Tasatyöntötekniikasta ei ole Lahdessa apua, mutta käsiään Niskanen joutuu käyttämään.

Lahdessa hän samastuu pikemmin itseään haastaviin kuntoilijoihin kuin vuoristokaurista muistuttavaan Reselliin.

– Karnevalistisessa tapahtumassa kaikki voivat ottaa mittaa itsestään ja muista, mikä on poikkeuksellista, Niskanen sanoo.

Tuskaisen 300 metrin loppuvaiheessa keisarilla ei ole enää vaatteita.

– Maalia kohti irvistäessä voisi nauraa omalle suoristukselleen ja tekniikalleen, jos siihen olisi voimia.

Vaikka ylämäkihaasteen matka on vain 300 tai 400 metriä, kyse on erittäin raskaasta suorituksesta.

Hiihtoladulla Niskasella on allaan huippukalusto, mutta Lahden kisassa hän sortui viimeksi välinevalintaan.

– Silloin satoi ja minulla oli lipsuvat kengät.

Aikaisemmin Niskasella on ollut tavoitteena Sami Jauhojärven tai Ilkka Herolan lyöminen. Tällä kertaa kumpikaan heistä ei ole mukana, joten Niskanen voi startata hieman rennommalla mielellä.

Kävi miten kävi, yksi asia on varma. Lahden rypistyksen jälkeen Niskasen harjoitusohjelmassa ei lue jalkapäivä.

– Vaikka fyysisestä kuormasta palautuu aika nopeasti, palautumiseen menee päiviä, koska voimantuotto on niin erilainen, Niskanen sanoo.

Niinpä kisaa seuraava treeni painottuu ylävartalon kehittämiseen.

– Esimerkiksi tasatyöntötreeni on passeli sinä päivänä.

ISTV näyttää koko kilpailun suorana lähetyksenä lauantaina 3.9.2022 kello 17.15 alkaen. Ensimmäiset alkuerät starttaavat kello 17.30. Finaalit juostaan näyttävästi valastuissa mäessä illan jo hämärtyessä.

FAKTA

RB400 on itävaltalaisen ex-pikajuoksijan Andreas Bergerin ideoima kansainvälinen juoksutapahtuma. Kyseessä on ylämäkijuoksukilpailu, jossa tuhannet miehet ja naiset haastavat itsensä elämänsä rankimmalle 400 metrille, juosten mäkihyppyrimäen pohjalta aina huipulle asti. Historian ensimmäinen Red Bull 400-kilpailu juostiin vuonna 2011 Itävallan Kulmin lentomäessä. Kisoja on juostu monissa muissakin mäkihyppykeskuksissa, kuten Whistlerissä, Planicassa, Zakopanessa, Sapporossa ja Trondheimissa. Suomessa tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014 Kuopion Puijolla, jossa kilpailtiin vuosina 2014–2016. Sen jälkeen on näyttämönä on ollut Lahden hiihtostadion.

Source Link is.fi