Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fea9fdb3bda8d14ed40f81349a95d537, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ikonisesta kuvasta tunnettu ”afgaanityttö” sai turvapaikan Italiasta – Uutisalue

Ikonisesta kuvasta tunnettu ”afgaanityttö” sai turvapaikan Italiasta

Italia on myöntänyt turvapaikan afganistanilaiselle Sharbat Gulalle, 49, jonka kasvoista tuli maailmankuulut vuonna 1985 niiden päädyttyä National Geographic -lehden kanteen. Yhdysvaltalaisen valokuvaajan Steve McCurryn ottamasta ”afgaanityttö”-kuvasta on tullut vuosien kuluessa lännessä sotien riepotteleman Afganistanin symboli.

Gulan saamasta turvapaikasta kertoi Reutersin mukaan torstaina Italian pääministeri Mario Draghi. Draghin julkaiseman lausunnon mukaan Gula pyysi kansalaisjärjestöjen välityksellä apua Afganistanista pakenemiseen sen jälkeen, kun ääriliike Taliban sai vallattua elokuussa koko maan pääkaupunki Kabulia myöten.

Lue lisää: Talebanin pahamaineiselta ministeriöltä uusi linjaus: Televisiossa vältettävä sarjoja, joissa on naisnäyttelijöitä

Draghin kerrottiin henkilökohtaisesti järjestelleen asiaa. Lausunnossa mainittiin kuitenkin, että Gulan maahan saapuminen on osa laajempaa ohjelmaa, jonka puitteissa afganistanilaisia evakuoidaan Italiaan.

Sharbat Gula kuvassa, joka otettiin Kabulissa marraskuussa 2016 hänen saapuessaan tapaamaan presidentti Ashraf Ghania.

McCurry kuvasi 12-vuotiaan Gulan vuonna 1984 pakolaisleirillä Afganistanin ja Pakistanin välisellä rajalla. Huiviin päänsä verhonneen, orvoksi jääneen ”afgaanitytön” vihreiden silmien katse teki kuvasta jo seuraavana vuonna ikonisen maailmalla, mutta Gulan henkilöllisyys pysyi mysteerinä vielä 17 vuoden ajan.

Vuonna 2002 McCurry palasi Afganistaniin ja etsi tunnetuimman kuvansa kohteen uudelleen. Kolmen tyttären äiti Gula löytyi Afganistanin syrjäseuduilta, jonne hän oli palannut leiriltä kahdeksan vuotta kuvan ottamisen jälkeen.

Samalla Gula sai ensi kertaa mahdollisuuden nähdä kuvan, joka oli tehnyt hänestä tunnetun ympäri maailmaa. Vuoden 1984 kuvaustilanteen hän muisti edelleen hyvin, sillä kyseessä oli ainoa kuva, joka hänestä oli koskaan otettu. McCurryn 18 vuotta myöhemmin ottamasta kuvasta tuli toinen.

Kolme eri asiantuntijaa varmisti tuolloin, että kyseessä oli todella sama nainen.

Vuonna 2016 Gula pidätettiin Pakistanissa henkilöllisyystodistuksen väärentämisestä, johon tämä oli ryhtynyt voidakseen oleskella maassa. Pidätyksen jälkeen Afganistanin presidentti Ashraf Ghani toivotti Gulan tervetulleeksi takaisin ja lupasi tälle asunnon varmistaakseen, että hän ”voi elää kotimaassaan arvokkaasti ja turvallisesti”.

Source Link is.fi