Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cef01b1ffa99613c1ef613270a03ffd3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
IS: Tällainen oli Alexander Stubbin ensimmäinen kuukausi presidenttinä | Verkkouutiset – Uutisalue

IS: Tällainen oli Alexander Stubbin ensimmäinen kuukausi presidenttinä | Verkkouutiset

Tasavallan presidentti Alexander Stubbin ensimmäistä kuukautta presidentinlinnassa on kuvattu maltilliseksi ja rauhalliseksi, kertoo Ilta-Sanomat.

Stubb ei ole esiintynyt ensimmäisen kuukauden aikana juurikaan parrasvaloissa. Tuoreen presidentin aika on kulunut etenkin asioihin perehtymiseen sekä tuleviin tapaamisiin ja matkoihin valmistautumiseen.

– Asiat edellä. Maltilla ja rauhassa, eräs lähde kuvaa Stubbin toimintaa.

Tietojen mukaan Stubbin oli tarkoitus alun perinkin käyttää maaliskuu orientoitumiseen presidentin työhön. Sanomiset ja tekemiset on haluttu valmistella huolella.

Maaliskuun aikana presidentti on tehnyt vierailun Pohjois-Norjaan seuraamaan Nato-harjoitusta sekä yhden maakuntamatkan Pohjois-Karjalaan. Lisäksi Stubb on soittanut naapurimaiden, YK:n sekä Naton johtajille ja tavannut ulkoasiainvaliokuntaa ja puolustusvaliokuntaa.

Näiden lisäksi Stubb on vastaanottanut presidentinlinnassa joitakin ulkomaisia vieraita, muun muassa EU-parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan, Puolan pääministerin Radoslaw Sikorskin ja Kanadan parlamentin alahuoneen puhemiehen Greg Fergusin sekä Georgian ulkoministerin Ilia Darchiashvilin.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Kiljusen (sd.) mukaan hän ja Stubb kävivät keskustelun eduskunnan tiedonsaannista jo ennen kuin Stubb astui virallisesti presidentin virkaan.

– Uusi tasavallan presidentti on sanonut, että hän haluaa toimia samoilla linjoilla. Ainakin ensimmäiset askeleet kertovat, että presidentti on ottanut tämän vähintään yhtä vakavasti kuin edellinen presidentti, Kiljunen kertoo.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) arvioi, että presidentti on entisen presidentin Sauli Niinistön linjoilla. Hän uskoo, että keskusteluyhteys tulee jatkossa tiivistymään.

– Presidentillä on erittäin kirkas ja hyvä näkemys ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä. Luotan kyllä sata­prosenttisesti. Arvostan, että hänellä on aikaa myös puolustukselle ja hän siihen selkeästi ja vakavasti paneutuu, Kopra kehuu.

Stubb on kuitenkin muuttanut hieman tasavallan presidentin kanslian kokoonpanoa edeltäjäänsä verrattuna. Uusia lisäyksiä ovat puolustuspoliitiikan ja rauhanvälityksen neuvonantajat. Ulkoministeriöstä tulevien neuvonantajien määrä taas kutistui kahdesta yhteen. Tarkoituksena on ollut korostaa turvallisuuspolitiikan roolia.

Tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuus­poliittinen ministeri­valiokunta eli TP-UTVA on myös ehtinyt kokoontumaan kuukauden aikana jopa kolme kertaa. Näissä kokouksissa on käsitelty muun muassa tilannetta itärajalla, Ukrainassa ja Punaisellamerellä.

Sosiaalista mediaa seuraavat saattavat kuitenkin huomata pienen muutoksen presidentin käytöksessä: Urheilu näkyy päivityksissä vähemmän, viralliset tapaamiset enemmän. Kulissien takana Stubb on kuitenkin tiettävästi jatkanut urheiluharrastuksiaan.