Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fad84f245c5017f3fabec2ee22422421, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Islannin tulivuoren purkausta paenneet eivät ehkä koskaan voi palata koteihinsa | Verkkouutiset – Uutisalue

Islannin tulivuoren purkausta paenneet eivät ehkä koskaan voi palata koteihinsa | Verkkouutiset

Islantilaisen 3 700 asukkaan Grindavikin kaupungin asukkaat joutuivat loppuvuodesta pakenemaan tulivuorenpurkauksen tieltä. Nyt he elävät epävarmuudessa siitä, voivatko he koskaan palata koteihinsa. Asiasta kertoo BBC.

Osa asukkaista on niin tuskastunut tilanteeseen, että he kertovat toivovansa laavan tuhoavan heidän kotinsa.

Grindavikissä asunut ja nyt evakossa oleva Bryndis Gunnlaugsdottir kertoo monien grindavikilaisten jakavan tämän ajatuksen. Evakuoinnista on jo lähes kolme kuukautta. Epävarmuus tulevaisuudesta hiertää.

– Sanoin haluavani taloni jäävän laavan alle, koska sitten epävarmuus loppuisi. Saisin korvauksen, voisin rakentaa uuden elämän ja keskittyä sen tuskan käsittelyyn, joka yhteisön menettämiseen liittyy, Gunnlaugsdottir kertoo.

Maanjäristysten alkaessa marraskuussa kaupungissa tuhoutui muutamia taloja, ja eri puolille kaupunkia ilmestyi ilmestyi suuria halkeamia maahan. Asukkaat kuitenkin uskoivat, että järistysten laannuttua he voisivat palata koteihinsa.

Tämä toive murskaantui joulukuun puolivälissä, kun Sundhnuksin kraaterialueella käynnistyi uusi tulivuorenpurkauksia. Lähes neljä kilometriä pitkästä halkeamasta pulppusi sulaa laavaa. Tuolloin Grindavik säästyi vielä tuholta, sillä halkeama oli lähes kahden kilometrin päässä kaupungista.

Kaupungin ympärille alettiinkin rakentamaan pikavauhtia vallia, joka suojelisi Grindavikiä laavalta.

Tammikuun 10. päivä kaupunki kohtasi kuitenkin uuden tragedian, kun alueella työskennellyt mies tippui halkeamaan ja kuoli. Neljä päivää myöhemmin alkoi uusi purkaus.

Aluksi vallit pitivät laavan poissa kaupungista, mutta vielä saman päivän aikana vallien sisäpuolelle aukesi uusi pienempi halkeama vain 100 metrin päähän lähimmistä taloista. Asukkaiden pelot toteutuivat, kun avautuneesta halkeamasta alkoi virtaamaan laavaa kaupunkiin. Pelastustyöntekijöiden mukaan mitään ei ollut enää tehtävissä.

Islantilaiset katsoivat suorana TV:stä, kun laava tuhosi Grindavikiä. Lopulta taloja tuhoutui vain kolme, sillä purkaus loppui ennen aikojaan.

Evakko Pall Valur Björnssonin mukaan Islannin hallitus on hoitanut tilanteen luokattoman huonosti.

– Kaikkia toimia on leimannut kiire ja hämmennys. Asukkaille annetut tiedot ovat hämmentäneet ihmisiä sen sijaan, että ne olisivat ratkaisseet ongelmia, Björnsson valittaa.

Toistaiseksi on epävarmaa, voivatko asukkaat palata Grindavikiin koskaan. Osa heistä on joka tapauksessa niin traumatisoituneita, ettei paluu olisi edes mahdollista. Osalla taakkana on asuntolainat taloista, joissa ei voi enää edes asua.

– On selvää, etteivät pelastustyöntekijät olleet varautuneet tällaiseen tapahtumaan lainkaan. Se on uskomatonta, kun otetaan huomioon, että maanjäristykset ja purkaukset alkoivat jo kolme vuotta sitten, Björnsson linjaa.