Banner Before Header

IS:n tiedot: Työmatka­vähennykseen kaavaillaan muutoksia – jakelu­velvoitteen lasku vastatuulessa

Hallituspuolueiden puheenjohtajista muodostuva viisikko neuvottelee tällä viikolla keinoista, joilla kohonneisiin polttoainehintoihin voitaisiin vastata.

Haussa on nopeasti vaikuttavia keinoja, jotka eivät lisää valtion menoja. Näillä reunaehdoilla käytettävissä olevia työkaluja ei juurikaan ole.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan neuvotteluissa on pöydällä työmatkakuluvähennyksen ”kehittäminen”. Malli, miten vähennystä kehitettäisiin, ei ole vielä valmis.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tänä vuonna työmatkakuluja saa vähentää verotuksessa enintään 7 000 euroa omavastuun jälkeen. Omavastuu on 750 euroa. Matkakulut vähennetään ansiotuloista eli ne pienentävät verotettavan ansiotulon määrää.

Käytännössä vaihtoehtona voisi olla vähennyksen korottaminen tai omavastuuosuuden pienentäminen.

Lue lisää: ”Polttoaineen hinta on pian kynnys työssä­käynnille” – Teollisuus­liitto vaatii nopeita toimia Marinin hallitukselta

Matkakuluvähennyksen valikoitumista toteutettavaksi toimeksi puoltaa se, että se on jo olemassa oleva ja nopeasti toteutettavissa oleva keino. Lisäksi se vaikuttaisi tulopuolella, eikä näin ollen lisäsi menoja eli valtiontalouden kehyksiin kohdistuvaa painetta. Matkakuluvähennyksen kasvattaminen vähentäisi valtion verotuottoja.

Viisikon neuvottelut ovat vielä kesken, eikä paketti ole vielä maalissa. Useampia asioita on yhä selvittelyssä. Tarve hakea ratkaisuja kohonneisiin polttoainekustannuksiin tuli hallituksen eteen nopeasti.

Julkisuudessa esillä on ollut myös jakeluvelvoitteen laskeminen määräaikaisesti, jota pääministeri Sanna Marin (sd) väläytti Ylen pääministerin kyselytunnilla sunnuntaina.

Lue lisää: IS:n tiedot: Jakeluvelvoitteen väliaikainen laskeminen viisikon pöydällä – myös Sanna Marin väläytti vaihtoehtoa Ylellä

IS:n tietojen mukaan jakeluvelvoitteen alentaminen on myös jatkoselvittelyssä, mutta siihen liittyy haasteita ja sen eteneminen on epätodennäköisempää kuin matkakuluvähennyksen.

Jos jakeluvelvoitetta alennettaisiin pariksi vuodeksi esimerkiksi kymmenellä prosentilla, niin se voisi edellyttää toteutumatta jääneiden päästövähennysten kompensointia eli korvaamista toisella tavalla.

Jakeluvelvoite tarkoittaa osuutta, joka bensan ja polttoaineen jakelijoiden myymästä polttoaineesta täytyy olla uusiutuvia. Jakeluvelvoite on tällä hetkellä 19,5 prosenttia, ja se on päätetty nostaa 30 prosenttiin vuoteen 2029 mennessä.

Source Link is.fi