Jääpallon olosuhteet mullistuvat täydellisesti Lappeenrannassa: ”Tavoite on, että vuoden päästä olemme katon alla luistelemassa”

Lappeenrannan Kisapuistossa tehdään nyt yövuoroa. Kisapuiston tekojäärata on määrä avata luistelijoille ensi viikon maanantaina.

Koska päivät ovat olleet lämpimiä, rataa on jäädytetty öisin. Sääennusteen perusteella näyttää siltä, että yötyöt jatkuvat aina tekojääradan avaamiseen asti.

– Tavoitteena on, että huomenna aamulla pääsemme höyläämään ja valkaisemaan. Tarkoituksena on maalata jääpohja valkoiseksi, jottei aurinko ota siihen kiinni, mikä on energiatehokasta, kunnossapitotyönjohtaja Tommi Nakari Lappeenrannan kaupungilta kertoi perjantaina.

Jos kaikki menee hyvin, Kisapuiston tekojäärataa jäädytetään nyt viimeistä kertaa taivasalla.

Sakari Myllys on lähdössä hakemaan jääpallohallin mallia Ruotsista, jossa halleja on jo parikymmentä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Tilalle on tulossa Suomen ensimmäinen jääpallohalli. Sitä käyttävät esimerkiksi Bandyliiga-joukkue Veiterä ja naisten Bandyliigassa pelaava Wiipurin Sudet. Jääpallohallin rakentaa yksityinen Aviasport Areena oy.

– Tavoite on, että vuoden päästä tähän aikaan emme ole täällä vesisateessa, vaan katon alla luistelemassa, yhtiön toimitusjohtaja Sakari Myllys kertoo.

Käytännössä nykyinen tekojäärata saa katon ja seinät sekä katsomon ainakin tuhatpäiselle yleisölle.

– Halli on perushalli. Saadaan katto ja seinät paikalleen. Varsinaista lämmintä hallia emme ole tekemässä, Myllys kertoo.

Lue myös: Suomeen tulee maan ensimmäinen jääpallohalli – Jääpalloliitto: ”Valtava merkitys lajille”

Mallia Ruotsista

Mallia jääpallohallille haetaan Ruotsista, jonne Aviasport Areenan Sakari Myllys ja Jani Valkeapää matkustavat seuraavan kerran ensi viikolla.

– Tällä kertaa menemme Göteborgin lähelle katsomaan kahta hallia, jotka ovat hyvin lähellä sitä, mitä meillä on piirrustuspöydällä eniten pyöritelty, Myllys kertoo.

Rakennusmateriaaleja tai hallin muotoa ei ole vielä valittu, mutta hallin mitat tiedetään jo.

Halliin mahtuu täysikokoinen jääpallokenttä. Arkistokuva on Veiterän ottelusta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Hallin pinta-alaksi tulee noin kaksi kolmasosaa nykyisestä Kisapuiston tekojääradasta. Se riittää täyttämään virallisen jääpallokentän kriteerit: kansainvälisen sääntökirjan mukaan kentän minimikoko on 100 x 60 metriä.

Vaikka hallista puhutaan jääpallohallina, sitä käyttävät jääpallojoukkueiden lisäksi monet muut luistelijat mailalla sekä ilman.

Jääkausi kestää vähintään lokakuusta maaliskuuhun. Muuna aikana hallissa voidaan järjestää esimerkiksi tapahtumia.

Kaupunki ostaa jääaikaa

Lappeenrannan jääpallohallin budjetti on reilut kolme miljoonaa euroa. Rakennusmateriaalit ovat viime aikoina kallistuneet, mikä voi Myllyksen mukaan lykätä hallin valmistumista, jos kallistuminen edelleen jatkuu. Juuri nyt näyttää kuitenkin hyvältä.

– Tällä hetkellä onneksi ennustetaan, että hinnat palaisivat lähemmäs kevään tasoa. Toinen asia on valtion liikuntapaikkarakentamiseen kohdistuva avustus, jonka saaminen on edellytys hallin tulemiselle, Myllys kertoo.

Lappeenrannan kaupunki on sitoutunut ostamaan hallista jääaikaa seuraavan 15 vuoden ajan.

Lappeenrannan kaupunki on luvannut ostaa hallista jääaikaa. Se on Myllyksen mukaan hyvä pohja hallin toiminnalle, mutta muitakin asiakkaita täytyy olla. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kaupunki ostaa jääaikaa runsaalla 385 000 eurolla vuodessa. Summa on sama kuin se, minkä kaupunki käyttäisi ulkotekojään ylläpitoon.

Pelkillä kaupungin rahoilla jääpallohallin toiminta ei Myllyksen mukaan kuitenkaan pyöri.

– Jos se olisi noin helppoa, halli olisi varmasti rakennettu jo monta kertaa. Kaupungin ostopalvelusopimus antaa hyvän pohjan, mutta sillä ei pyöritetä hommaa. Uusia asiakasryhmiä täytyy etsiä myös paljon lisää, ja kyllä meillä on Jani Valkeapään kanssa vahva usko siihen, että löydämme ne.

Lue myös: Suomen ensimmäinen jääpallohalli voi nousta ensi vuonna Lappeenrantaan – lajiliitto: lyhentäisi takamatkaa muihin jääpallomaihin

Source Link yle.fi