Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_aa64a45d6eb2e2a94e7247d1c69c8f77, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jyväskylässä osoitettiin mieltä MM-rallia vastaan – poliisi otti häiriköitä kiinni – Uutisalue

Jyväskylässä osoitettiin mieltä MM-rallia vastaan – poliisi otti häiriköitä kiinni

Jyväskylän Kuokkalassa järjestettiin perjantaina alkuillasta mielenilmaus MM-rallia vastaan. Kyseessä oli Elokapinan mielenilmaus, jossa rallin väitettiin edistävän ekokriisiä ja lisäävän ylikulutusta.

Mielenilmaus järjestettiin MM-rallin helikopterien laskeutumispaikan vieressä. Helikoptereilla kuljetetaan esimerkiksi talliväkeä sekä VIP-yleisöä erikoiskokeille ja muualle rallipaikoille. Rallissa helikoptereita tarvitaan myös rallin televisiointiin sekä lääkintähenkilöstön kuljettamiseen.

MM-rallissa käytettäviä helikoptereita Jyväskylän Kuokkalassa.

Mielenilmauksesta oli kerrottu etukäteen, ja myös rallin järjestäjät olivat aiemmin kertoneet varautuvansa mielenilmaukseen.

Elokapina viesti etukäteen, että mielenosoitus on rauhanomainen ja siinä noudatetaan lakia.

Mielenilmauksen alkaessa paikalle oli kokoontunut joitain kymmeniä aktiivisia mielenosoittajia. He kiinnittelivät iskulauseita sisältäviä banderollejaan läheisen lammaslaitumen aitaukseen sekä pitelivät rallin vastaisia kylttejä ja lakanoita. Banderollit lähtivät useasti irti lammaslaitumen aidasta kovan tuulen ja helikopterien aiheuttamien ilmavirtausten takia. Niitä kiinniteltiin sinnikkäästi takaisin.

Poliisi oli paikalla usean auton ja miehen voimin. Poliiseja oli myös jalkautunut mielenosoittajien läheisyyteen. Mielenosoittajat olivat sopineet poliisin kanssa, että he pysyvät pois kopterien laskeutumis- ja nousualueelta. Ainakin alkuillasta mielenosoittajat esittävät asiaansa kiltisti kopterikentän vieressä. Tunnelma oli alkuillasta rauhallinen.

Poliisi oli paikalla mielenilmauksessa.

Mielenosoittajien ja poliisin lisäksi paikalla oli jonkin verran yleisöä. Osa yleisöstä vaikutti tulleen ihmettelemään lähinnä helikoptereita – osa seurasi mielenosoitusta.

Kello kuuden maissa Sisä-Suomen poliisilaitos kertoi Twitterissä, että mielenilmausta kävi häiritsemässä kuusi henkilöä. Poliisi otti heidät kiinni poliisilakiperusteisesti. Muutoin mielenilmaus jatkui normaalisti.

Ylen mukaan Elokapina-aktivisti Kaapo Riikonen oli kertonut vastamielenosoittajien olleen pukeutuneina valkoisiin haalareihin, aurinkolaseihin ja maskeihin. Riikonen kertoi Ylelle vastamielenosoittajien ampuneen Elokapinaan osallistuneita vesipyssyillä, jotka olivat ilmeisesti täytetty lietelannalla.

Ympäristöliike kritisoi ralliteollisuutta rallitapahtumien viherpesemisestä. Elokapinan mukaan on esitetty harhaanjohtavia väitteitä, joilla saadaan aikaan mielikuva rallin ympäristöystävällisyydestä. Elokapinan mukaan rallissa on valtavasti päästöjä ja se edistää ylikulutusta.

Mielenilmaus järjestettiin MM-ralliin liittyvien helikopterien laskeutumis- ja nousupaikan vieressä.

Rallin MM-sarjan pääluokassa siirryttiin tällä kaudella Rally1-autoihin, joissa hyödynnetään hybriditeknologiaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ajokeissa on poltto- ja sähkömoottorin yhdistelmä eli hybridi.

Hybriditekniikan lisäksi Kansainvälinen autoliitto FIA on kertonut, että rallin MM-sarjassa käytetään nyt kestävän kehityksen mukaista polttoainetta. FIA:n mukaan kyseinen polttoaine on sekoitus ”synteettisen ja biopolttoaineen komponentteja”.

Rallijärjestäjät ovat vastanneet mediassa Elokapinan kritiikkiin kertomalla muun muassa, että päästöjä on pyritty kompensoimaan hankkimalla maata ja istuttamalla metsää. Lisäksi järjestäjät ovat tuoneet esille autojen hybriditekniikkaa ja sähköistymistä.

Täydennetty kello 20.07 Ylen lisätiedoilla.

Artikkelia päivitetty 5.8.2022 kello 18.51. Lisätty tieto poliisin tekemistä kiinniotoista.

Source Link is.fi