Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f57295af20a76819e5682458e4e67a41, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kaisa Mäkäräinen herkistyy muistelemaan suurta esikuvaansa – halusi ampumahiihdon tienraivaajaksi: ”Minun kauttani suomalaisten olohuoneisiin” – Uutisalue

Kaisa Mäkäräinen herkistyy muistelemaan suurta esikuvaansa – halusi ampumahiihdon tienraivaajaksi: ”Minun kauttani suomalaisten olohuoneisiin”

Ex-alppihiihtäjä Tanja Poutiainen-Rinne oli lajissaan suunnannäyttäjä ja tienraivaaja suomalaisille naislaskijoille. Suomalaiselle ampumahiihdolle saman tehnyt Kaisa Mäkäräinen herkistyy Mäkäräisen ja Petra Ollin tähdittämän Jatkoerä-sarjan uusimmassa jaksossa ylistämään Suomen alppihiihtolegendaa.

– Olit minulle idoli ja esikuva. Halusin tehdä Suomelle sen saman, Mäkäräinen aloittaa.

Poutiainen-Rinne oli 2000-luvun alussa yksi Suomen tunnetuimmista talviurheilijoista. Rovaniemeltä lähtöisin oleva laskija löi kunnolla läpi kaudella 2004–2005, jolloin hänet kruunattiin sekä pujottelun että suurpujottelun kokonaiscupin voittajaksi. Samalla kaudella hän saavutti kaksi MM-hopeaa.

Yksi tähtihetkistä oli suurpujottelun hopea vuoden 2006 Torinon olympialaisissa. MM-mitaleita hän saavutti neljä. Tekniikkalajeissa hän juhli kokonaiskisan voittoa kolmesti ja laski 11 kertaa osakilpailuvoittoon.

Tanja Poutiainen-Rinne teki menestyksekkään alppihiihtouran. Torinossa 2006 hän laski suurpujottelussa olympiahopealle. Kuva: Shaun Botterill/Getty Images

– Olin niin rakastunut omaan lajiini. Halusin, että ampumahiihto olisi noussut minun kauttani suomalaisten olohuoneisiin. Onnistuin siinä lopulta ihan hyvin, Mäkäräinen jatkaa.

Ex-painija Petra Olli kuittaa Mäkäräisen vaatimattomaan kommenttiin välittömästi.

– Ihan hyvin?

Mäkäräinen halusi olla Poutiainen-Rinteen kaltainen uranuurtaja lajilleen.

– Sinä olit suomalaisen alppihiihdon nimi ja kasvot, Mäkäräinen kehaisee.

Poutiainen liikuttuu Mäkäräisen sanoista silmin nähden ja hehkuttaa vuorostaan kolme vuotta nuorempaa ex-ampumahiihtäjää.

– Makea kuulla. Koen, että olet tehnyt saman Suomen ampumahiihdolle. On tässä aikamoisia omien lajiensa naisuranuurtajia, Poutiainen-Rinne viittaa häneen, Mäkäräiseen ja Olliin.

Tanja Poutiainen-Rinne käy Petra Ollille ja Kaisa Mäkäräille urheilu-uransa tuntemuksia läpi. Kuva: Janin Paja.

Tasapainoilua

Mäkäräinen ja Olli tutustuvat Poutiainen-Rinteen johdolla alppihiihdon saloihin. Lajissa vaaditaan hyvää koordinaatiota.

Tasapainoharjoittelu kuntopallon päällä on mainiota kuivatreeniä alppihiihtoa varten.

– Vaikka meidän pitää olla voimakkaita ja kimmoisia, tasapaino ja koordinaatio ovat kaiken ytimessä meidän lajissamme. Alppihiihdossa kaikissa tasapainoharjoittelussa on tärkeää tehdä asioita silmät kiinni.

– Mäessä kukaan ei laske virheetöntä laskua. Se voittaa, joka korjaa virheitä parhaiten ja nopeiten, Poutiainen-Rinne lisää.

Mäkäräisen oman kokemuksen mukaan tasapainoon liittyvät harjoitteet eivät ole olleet ainakaan aiemmin isona osana ampumahiihtoharjoittelua.

– Tietynlainen vanhanaikainen hiihtovalmennus ei ole korostanut sitä millään tavalla. Moni hiihtäjä voi olla kuntosalilla vahva, mutta he eivät välttämättä osaa siirtää sitä ladulle.

Tanja Poutiainen-Rinne näyttää Kaisa Mäkäräiselle ja Petra Ollille tasapainoilun mallia. Kuva: Janin Paja.

Uusi intohimo

Keväällä 2014 urheilu-uransa lopettanut Poutiainen-Rinne omisti elämästään 34 vuotta alppihiihdolle. Sittemmin hän on löytänyt uuden intohimon.

Poutiainen-Rinne työskentelee yrityksessä, joka erikoistunut esimerkiksi urheilijoiden kuntouttamiseen.

– Se, että autan sekä urheilijoita että aktiiviliikkujia kuntoutumaan vammastaan, on minulle uusi intohimo, johon laitan energiaa ihan hulluna.

Poutiainen-Rinne kaatui rajusti kaudella 2013 ja loukkasi polveaan.

– Onneksi olen kokenut loukkaantumisia. Se antaa eri tavalla syvyyttä toisen auttamiseen. Tiedän ne murheet ja pettymykset. Pystyn luomaan uskoa siihen, että loukkaantumisen jälkeenkin voi palata maailman huipulle, kun vain on motivaatiota sekä oikeat ihmiset auttamassa.

Kaisa Mäkäräinen pääsi esikuvansa Tanja Poutiainen-Rinteen kanssa rinteeseen. Kuva: Janin Paja

Haikeus olympialaisissa

Poutiainen-Rinne kiersi uransa aikana peräti viidet olympialaiset läpi. Vuoden 1998 Naganon kisoissa suomalaislaskija kisasi vain 17 vuoden ikäisenä.

Viimeisiksi olympialaisiksi jäivät vuoden 2014 Sotshin kisat. Pujottelussa hän oli 12:s.

Poutiainen-Rinne muistetaan urheilijana, joka ruoti kisan jälkeen suoritustaan rauhalliseen ja analyyttiseen sävyyn. Mäkäräinen sanoo, että Poutiainen-Rinteestä muodostui kuva siistinä tyyppinä.

Suurin odotuksiin vuoden 2016 Rio de Janeiron olympiakisoihin lähtenyt Petra Olli murtui kyyneliin Ylen haastattelupisteellä kohtalokkaan tappio-ottelun jälkeen. Ne jäivät Ollin ensimmäisiksi ja viimeisiksi olympialaisiksi urheilijana.

Viimeisen olympialaskun jälkeen myös Poutiainen-Rinteellä nousi tunteet pintaan.

– Olin päättämässä hyvää uraani, mutta samaan aikaan koin siitä kovaa haikeutta. Kun kiersin kansainvälisen median, olin edelleen se cool Tanja. Suomalaisen median kohdalla tuli kuitenkin samanalaiset tunteet pintaan kuin sinulla Riossa.

– Minä lopetan tähän ja tämä oli viimeinen olympialaskuni. En tule enää koskaan tavoittelemaan arvokisoissa mitään, Poutiainen muistelee syvällisesti.

Tanja Poutiainen-Rinne saavutti uransa aikana kolme kristallipalloa. Kuva: All Over Press

Rauhallinen tyyppi räjähtää

Poutiainen-Rinne sai kaksoset vuonna 2016. Äitinä oleminen on tuonut uusia puolia esiin.

– En ollut mäessä huononkaan laskunjälkeen se, joka paiskoo sauvoja, heittelee kamoja tai kiroilee. Teen kaikkeni lasten eteen ja he vain kiukuttelevat. Se on toki lapsille hyvin normaalia. He saavat minut kiehahtamaan ihan nollasta sataan.

– Se on sellainen piirre, jota minussa ei ole aikaisemmin ollut. Käyn oikeasti tosi kuumana ja räjähdän, mitä en ole koskaan urheilu-urallani tehnyt. Se on hämmentävää. Lasten kautta löytää uusia piirteitä.

Katso uusin Jatkoerä-jakso

Source Link yle.fi