Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ec206c46c4065eff8aa7e892495260e3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kakkuja Ukrainan tueksi: suomenukrainalainen Olha Bila kerää rahaa sodasta kärsiville lapsille leipomalla – Uutisalue

Kakkuja Ukrainan tueksi: suomenukrainalainen Olha Bila kerää rahaa sodasta kärsiville lapsille leipomalla

Vantaalaisen Olha Bilan intohimona on aina ollut kuntoilu ja terveelliset elämäntavat. Olha on kotoisin Ukrainan Lvivistä, ja kun hän muutti kuusi vuotta sitten Suomeen, hän loi itselleen harrastuksesta ammatin ja alkoi valmistaa tilauksesta terveyskakkuja. Niissä ei ole gluteenia eikä lisättyä sokeria, osa sopii vegaani- tai ketoruokavalioon.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli Olhalle valtava shokki.

– Lamaannuin enkä oikein tiennyt, mitä tehdä ja miten elää täällä Suomessa kaukana Ukrainasta. Mutta sitten sain idean, kuinka voin auttaa sekä Suomeen tulleita että Ukrainaan jääneitä ukrainalaisia ja samalla piristää itseäni ja löytää uudelleen työintoa.

Simpsonit liputtavat Ukrainan puolesta kakun koristeena
Ideat kakkukoristeisiin tulevat Olhalta itseltään ja hänen asiakkailtaan.Fiksukakku

Olha ehdotti asiakkailleen, että he voivat tilata kakkuja, joiden koristelu liittyy jollain tavalla Ukrainaan. Tuotto kakkujen myynnistä menee sodasta kärsineiden ukrainalaislasten tukemiseen hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta.

– Idea oli aivan nerokas. Tarjoukseen tarttuivat joko pakolaisten sukulaiset tai muuten vaan Ukrainaa tukevat, ja he ilahtuivat kakuista todella paljon. En ole koskaan nähnyt sellaista iloa.

Simpsonit liputtaa Ukrainan puolesta

Ideat koristeisiin tulivat Olhalta itseltään ja asiakkailta. Sinikeltakakkujen lisäksi hän maalasi kakkuihin Ukrainan vaakunan, perinteisiä ukrainalaisia kirjontakuvioita ja jopa Simpsonien perheen heiluttamassa Ukrainan lippuja.

– Olin itsekin onnellinen. Kun maalasin kakkuun sinikeltakukkia, olin lähellä itkeä mielihyvästä.

Eräs asiakas pyysi tekemään kakun tietotekniikkaa harrastavalle pojalleen. Näin syntyi kakku, jonka kyljessä komeilee Ukrainan lippua kantava Anonymous-hahmo. Heti sodan alussa hakkeriryhmä Anonymous julisti kybersodan Venäjää vastaan, ja on kolmessa kuukaudessa onnistunut kaatamaan monet venäläiset verkkosivut.

Anonymous-kakku Ukrainan tueksi
Anonymous-kakku on tehty tietotekniikasta kiinnostuneelle pojalle.Fiksukakku

Ukrainaan sodasta huolimatta

Suomeen muuton jälkeen Olhalla ja hänen virolaissyntyisellä miehellään on ollut tapana käydä Lvivissä sukuloimassa ainakin kerran vuodessa. Tämän vuoden käynti oli jo suunniteltu pääsiäiselle, mutta sota pisti suunnitelmat uusiksi.

Matkan ajankohtaa siirrettiin muutaman kerran myöhempään siinä toivossa, että tilanne rauhoittuu. Toive ei kuitenkaan toteutunut, mutta pariskunta päätti silti matkustaa Ukrainaan.

– Vanhemmat eivät yrittäneet suostutella tulemaan tai pidätellä tulemasta. He pyysivät vain miettimään tarkkaan, halutaanko me oikeasti tulla. Itse halusin todella paljon. Sodan alusta toiveenani on ollut tulla Lviviin, nähdä kaupunkiani, nähdä sukulaisiani, kertoo Olha.

Yli 1200 kilometrin ajomatka taittui ilman ongelmia omalla sähköautolla, samoin rajanylitys sujui nopeasti. Ainoa käytännön ongelma Ukrainassa oli latauspisteiden vähyys.

Olha Bila ja Stan Marinets Ukrainan Lvivissä
Stan Marinets ja Olha Bila pääsivät toukokuussa Ukrainaan ensimmäistä kertaa sodan syttymisen jälkeen.Andrii Shurin / Yle

Olhasta tuntui hienolta päästä kotikaupunkiin ja nähdä perhettä, mutta tunnekirjoon mahtui muutakin kuin iloa ja onnea. Tarkastuspisteet Ukrainan teillä saivat tajuamaan, että tilanne on vakava, ja että se, mistä kerrotaan uutisissa, tapahtuu tosielämässä.

– Oli myös surullista nähdä kaupungin keskustassa veistoksia ja monumentteja, jotka on peitetty kankaalla tai metallisella suojakehikolla ohjuksen osuman varalta.

Viimeiset kuukaudet olivat raskasta aikaa koko perheelle. Olhan tärkeimpänä henkisenä tukena on hänen miehensä Stan Marinets.

– Koronakauden jälkeen hyökkäys Ukrainaan oli kuin kirsikka kakun päälle. Olen huolissani vaimostani. Hän katselee joka päivä uutisia ja ajattelee, että nyt tapahtuu jotain. Joudun rauhoittelemaan häntä koko ajan, sanoo Marinets.

Suojattu patsas Ukrainan Lvivissä
Pommituksilta suojattuja patsaita katolisen katedraalin edustalla Lvivissä.Andrii Shurin / Yle

Hän auttaa vaimoaan mahdollisuuksien mukaan kakkubisneksessä ja toimii vapaaehtoisena tulkkina ja kääntäjänä ukrainalaispakolaisille. Hän on tulkannut esimerkiksi Länsisatamassa, Helsinki-Vantaan lentokentällä ja erilaisissa vastaanottokeskuksissa.

Suomessa pariskunta aikoo auttaa ukrainalaisia jatkossakin, muun muassa uusilla kakuilla.

– Ukrainan-matkan aikana minulle syntyi kosolti uusia ideoita Ukraina-teemaisista kakuista, jotka aion Suomeen paluun jälkeen panna toteen, sanoo Olha.

Yle seuraa Ukrainan sodan viimeisimpiä tapahtumia tässä päivittyvässä artikkelissa

Source Link yle.fi