Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0cc416c33ee8017bc5247f05f122f224, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kaksi entisiksi Wagner-sotilaiksi väitettyä: Tapoimme lapsia Ukrainassa – Uutisalue

Kaksi entisiksi Wagner-sotilaiksi väitettyä: Tapoimme lapsia Ukrainassa

Toinen miehistä on perunut sittemmin tunnustuksen, mutta mahdollisesti pakotettuna.

Sotilasasuinen ja naamioitunut mies kävelee raunioituneiden talojen edessä ja kääntyy katsomaan kohti kameraa.

Yksityisen palkka-armeijan Wagnerin sotilas kuvattuna Bahmutissa Ukrainassa huhtikuussa 2023. Wagnerilla on merkittävä rooli Bahmutissa olevissa Venäjän joukoissa. Kuva: STELLA Pictures/abaca press

Kaksi entisiksi Wagner-sotilaiksi esittäytyvää venäläismiestä kertoo venäläiselle ihmisoikeusjärjestölle tappaneensa lapsia ja siviilejä Ukrainassa. Lausunnot julkaisi ihmisoikeusjärjestö Gulagu.net.

Asiasta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun). Toinen miehistä on sittemmin perunut lausuntonsa venäläisen tv-kanavan haastattelussa.

Aiemmassa videohaastatteluissa kaksi Wagneriin värvättyä entistä vankia kertoo tapahtumista Gulagun perustajalle Vladimir Osetšinille. Gulagun mukaan miehet olivat haastattelun aikana Venäjällä.

Wagner-miesten saamat käskyt olivat äärimmäisen raakoja

Toinen miehistä kertoo esimerkiksi, että Wagner-sotilaat ovat saaneet Soledarissa ja Bahmutissa määräyksen ”tappaa kaikki”. Hän kertoo lisäksi tappaneensa viisi- tai kuusivuotiaan tytön.

– Sain määräyksen tappaa kaikki tielleni osuvat ihmiset, hän kertoi Gulagulle.

Toinen miehistä kertoo muun muassa, että sotilaat ovat saaneet käskyn tappaa kaikki yli 15-vuotiaat miehet. Hänen mukaansa sotilaat, jotka eivät noudattaneet määräystä, tapettiin.

Videotunnusten aitoutta ei ole pystytty vahvistamaan

CNN ei ole voinut vahvistaa miesten kertomusta tai henkilöllisyyttä. CNN on kuitenkin vahvistanut, että molemmat vapautettiin vankilasta presidentillisellä armahduksella syksyllä 2022.

Toinen miehistä on sittemmin perunut lausuntonsa (siirryt toiseen palveluun) Wagner-johtaja Jevgen Prigožiniin linkittyvässä RIA-FAN -mediassa. Hän sanoo olleensa haastatteluhetkellä humalassa ja väittää, että Osetšin pakotti hänet kertomaan haastattelussa sanomiaan asioita kiristämällä.

Osetšinin mukaan Wagner on uhannut tappaa molemmat miehet, mikäli nämä eivät peru haastatteluissa antamiaan lausuntoja.

Prigožin kiistää väitteet siviilien tappamisesta. Prigožin on vaatinut Telegram-kanavallaan toista miehistä ottamaan yhteyttä Wagneriin.

Gulagun Vladimir Osetšin sanoo seisovansa yhä tunnustusvideoiden takana. Hän huomauttaa, että hyökkäyssotaa kohtaan kriittiset äänet vaiennetaan Venäjällä yleensä välittömästi.

Source Link yle.fi