Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_926183aed9d639dfa95864c1003939e6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Karu arvio: Suomi on jo taantumassa – Uutisalue

Karu arvio: Suomi on jo taantumassa

Suomen taloudessa on jo alkanut ainakin lievä taantumajakso, arvioi Kuntarahoitus tuoreessa talousennusteessaan.

Kuntarahoituksen ennuste perustuu oletukseen, että Suomen bkt supistuu vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla ja kysynnän heikentyminen jatkuu vielä pitkälle ensi vuoteen.

– Hyvä työllisyyskehitys on pysähtymässä ja reaalipalkat laskevat enemmän kuin kertaakaan 1970-luvun lopun jälkeen, sanoo Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala tiedotteessa.

– Kuluttajien ostovoima kokee nyt kolhuja useista suunnista: kotitalouksien sähkölaskut sekä ruokamenot paisuvat huomattavasti ja monilla asuntovelallisilla kuukausittaiset korkokustannukset ovat pahimmillaan moninkertaistumassa.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala.

Vesalan mukaan korkojen nousu heikentää erityisesti asuntomarkkinoiden ja rakentamisen näkymiä, ja vilkkaan kauden jälkeen rakennusinvestoinnit vähenevät ensi vuonna selvästi.

Kuntarahoitus pitää kuitenkin kuluvan vuoden bkt-ennusteensa ennallaan 1,5 prosentissa. Kokonaistuotannon vahva lähtötaso ja alkuvuoden yllättävän hyvä kehitys pitävät koko vuoden bkt-kasvun selvästi positiivisena, vaikka kasvu supistuisi vuoden 2022 loppupuolella.

Sen sijaan vuoden 2023 bkt-ennustetta Kuntarahoitus on laskenut -0,5 prosenttiin, ja arvioi talouden toipumisen käynnistyvän taas ensi vuoden jälkipuoliskolla. Ennuste vuoden 2024 bkt-kasvuksi on 1,5 prosenttia.

Tämän vuoden työttömyysasteeksi Kuntarahoitus arvelee 6,8 prosenttia, mutta laskusuhdanteen vuoksi sen arvioidaan nousevan ensi vuonna 7,4 prosenttiin.

Kuntarahoituksen ennuste tämän vuoden keskimääräiseksi inflaatioksi on 6,7 prosenttia. Vaimenevan kysynnän vuoksi inflaation voimakkain vaihe alkaa vähitellen hellittää, mutta selvempää laskukäännettä joudutaan ennusteen mukaan odottamaan ensi kevääseen.

Suurin epävarmuutta luova tekijä on energian hinta, joka voi myös nostaa inflaatiota.

– Sähkön hintaan liittyy tulevina kuukausina poikkeuksellisen suurta epävarmuutta, minkä vuoksi inflaation ennustaminen on erittäin vaikeaa, sanoo Vesala.

– Pahimmissa skenaarioissa sähkön kallistumisella voi olla dramaattinen vaikutus kuluttajahintojen kehitykseen.

Source Link is.fi