Banner Before Header

Katjan kauhu­vuokralaiset sotkivat talon ja häipyivät vähin äänin – kaaoksen keskeltä paljastui törkeyden huippu

Pohjois-Suomessa asuva Katja ryhtyi pari vuotta sitten vuokraamaan omakotitaloaan. Syynä päätökseen oli elämäntilanteen muutos, jonka vuoksi Katja itse ei voinut enää asua talossa.

Viime syksyyn saakka asiat sujuivat Katjan näkökulmasta mielekkäästi. Kun edelliset vuokralaiset lähtivät, uusia tulokkaita oli tarjolla useampia.

Katja päätyi tekemään vuokrasopimuksen keski-ikäisen pariskunnan kanssa. Talo vuokrattiin kalustettuna.

– He kertoivat muuttavansa toiselta paikkakunnalta ja vaikuttivat täysin tavallisilta ja luotettavilta ihmisiltä. Mitkään varoituskellot eivät soineet, Katja kertoo.

Video näyttää, millaiseen kuntoon vuokralaiset jättivät talon

Pariskunta maksoi takuuvuokran ajallaan. Muuttojärjestelytkin sujuivat ongelmitta. Kuukausivuokraksi oli sovittu hieman alle 900 euroa.

Muutaman kuukauden asumisen jälkeen vuokranmaksu alkoi takkuilla.

– Annoin heille joustoa maksuissa, mutta vuokrat alkoivat olla säännöllisesti myöhässä. Välillä he maksoivat vain osan vuokrasta ja muita summia silloin tällöin. Joka kuukausi he saivat summan kurottua kiinni jollakin tavalla, mutta parhaimmillaan rästejä oli yli tonnin verran, Katja kertoo.

Kuluvan vuoden toukokuussa hän ei enää saanut vuokralaisiin yhteyttä. Heinäkuulta vuokraa ei kuulunut ollenkaan. Pariskuntaa oli mahdoton tavoittaa, sillä Katjalle annetut numerot eivät olleet enää käytössä.

– Kävin ovella kolkuttelemassa kahtena eri päivänä kolmesti. Yhdellä näistä kerroista sisällä oli todistettavasti joku, sillä uunissa paloi tulet. Kukaan ei silti tullut avaamaan. Vuokralaisella on näissä tilanteissa aika vahvat oikeudet, eikä sisään tietenkään voi mennä omilla avaimilla.

Tällainen näky odotti vuokratalon keittiössä. Epämääräistä tavaraa lojui sikin sokin likaantuneilla pinnoilla.

KATJA oli jo aiemmin ottanut selvää, että edellytykset vuokrasopimuksen purkamiseen olivat olemassa toistuvasti takkuilevan vuokranmaksun vuoksi.

Hän jätti talon postilaatikkoon ilmoituksen asiasta. Vuokralaisille jäi käytännössä kaksi viikkoa aikaa kerätä tavaransa ja jättää talo vuokranantajan haltuun.

– Mitään yhteyttä en heihin saanut ennen tuota ilmoitusta.

Katja joutui kuuraamaan puhtaaksi myös homeisen jääkaapin.

Asunnon luovutuksen määräpäivä oli viime maanantai, eli 1. elokuuta. Silloin Katja lähti miehensä kanssa katsomaan, mihin kuntoon paikat oli jätetty. He menivät sisään omilla avaimillaan.

Ovelta aukeni siivoton ja tunkkainen näkymä, jonka perusteella vuokralaisten elämänhallinta oli loistanut poissaolollaan jo jonkin aikaa. Sotkuisen yleisilmeen perusteella talosta oli lähdetty kiireellä. Sähköt oli katkaistu.

Liasta pinttyneet pinnat ja epämääräisistä tavararöykkiöistä notkuvat pöydät eivät olleet mieltä ylentävä näky. Jääkaapin lasilevyt olivat lian ja homeen laikuttamat. Taloon kuuluvien kalusteiden lisäksi sinne oli jätetty runsaasti vuokralaisten huonekaluja ja irtotavaroita.

Törkeyden huipensi hetki, jolloin kaaoksen seasta ilmaantui esiin kissa.

Katja ei edes tiennyt lemmikin olemassaolosta.

– Siellä se eläinparka oli meitä vastassa kodinhoitohuoneen ovella, mutta pelkäsi niin paljon, että hyppäsi sängyn patjan alle piiloon.

Vuokralaisten törkeys ei rajoittunut paikkojen sotkemiseen. He olivat myös hylänneet lemmikkinsä.

Vaikka pariskunta oli häipynyt vähin äänin, he eivät olleet palauttaneet avaimiaan. Siispä Katja käsitti, että he tulevat vielä hakemaan tavarat ja lemmikkinsä.

Hän jätti kaaoksen niille sijoilleen, hoiti kissaa ja varmisti sen olevan kunnossa.

Seuraavana päivänä palatessaan Katja huomasi, että lemmikin kippoon oli mystisesti ilmestynyt lisää kuivamuonaa – mutta sotkut ja tavarat olivat entisellään.

Lukkoseppä vaihtoi talon lukot, ja paikallinen eläinsuojeluyhdistys haki kissan turvaan.

Lue lisää: Kuvat paljastavat: Lapsi­perhe turmeli vuokra­taloa yli 20 000 euron edestä – torakoita piti myrkyttää ja sauna melkein paloi

Katjan loppuviikko kului epäkiitollisen urakan parissa. Hän kasasi ja lajitteli toisten jäljiltä jääneitä tavaroita säkkeihin ja roskikseen, jotta pääsi jynssäämään likaisia pintoja.

Aikaa kului tuntikausia, mutta urakkaa on jatkettava tulevina päivinä. Sohvat, sängyt ja muut tekstiilit hän aikoo käsitellä vesi-imurilla saadakseen alkuperäiset värin näkyviin.

Vuokralaisten tavarat pitää varastoida, sillä vuokranantajalla ei ole oikeutta hävittää toisten omaisuutta noin vain.

Vuokraemäntä on harmissaan siitä, ettei pariskunta halunnut neuvotella asioista hyvässä hengessä, kun ongelmat ilmenivät.

Katja olisi ollut siihen hyvin halukas.

– Varmaankin olisimme löytäneet kultaisen keskitien, jossa heille olisi annettu aikaa siivota ja lähteä rauhassa. Nyt tämä kaikki kaatui meidän niskaamme. Ei tällaista tilannetta voi toivoa, kun on muukin elämä ja arkityöt hoidettavana.

Katja huomauttaa, ettei vuokratulo todellakaan jää käteen sellaisenaan.

Hänellä on talosta edelleen lainaa. Kuluja syntyy myös tonttivuokrasta ja yleisistä korjaustoimista – tässä tapauksessa myös lukkosepän käynnistä.

Lue lisää: Vuokralainen tuhosi Mikon asunnon perusteellisesti – ”En edes tiedä, miten ne oli saatu aikaan”

Harmittavasta tilanteesta huolimatta Katja kokee ”olevansa onnekas”. Vaikka talo oli törkyisessä kunnossa, paikkoja ei ollut hajotettu.

– Lisäksi kävi tuuri, että he ihan oikeasti lähtivät pois. Meidän ei missään vaiheessa tarvinnut hakea häätöä käräjäoikeudesta. En minä heille varsinaisesti vihainen ole, mutta harmittaa menettää aikaa ja rahaa tällä tavoin.

Katja lisäsi tapauksesta TikTok-tililleen videon, jota oli perjantaihin mennessä katsottu lähes 300 000 kertaa ja kommentoitu sadoin viestein.

Hän on ällistynyt, miten suurta keskustelua kauhuvuokralaisista raportointi herätti sosiaalisessa mediassa.

IS:n perjantaisen haastattelun jälkeen Katja ilmoitti, että asia oli lauantaina saanut uuden myönteisen käänteen.

Vuokralaiset ottivat häneen yhteyttä sopiakseen asioista ja neuvotellakseen hänen kanssaan.

EI-TOIVOTUN kokemuksen jälkeen Katja kehottaa vuokranantajia miettimään tarkkaan, kenen haltuun omaisuutensa luovuttaa. Hän kuvitteli solmineensa sopimuksen luotettavien ihmisten kanssa.

Nyt etsinnässä on uudet vuokralaiset. Katja uskoo vakaasti, että seuraavien asukkaiden kanssa käy parempi tuuri.

– Tämä oli ikävä takaisku. Asunnon vuokraamiseen sisältyy toki riskejä. Toivoisin kuitenkin, että toisen omaisuutta kunnioitettaisiin hieman enemmän. Että vaikka kyseessä olisi sinun kotisi, se on kuitenkin jonkun toisen omaisuutta.

Source Link is.fi