Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_dfbe610c247dcf4cf108970367f43145, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Katseet taivaalle! Vastikään löydetty komeetta on pian nähtävissä – Uutisalue

Katseet taivaalle! Vastikään löydetty komeetta on pian nähtävissä

Komeetta Nishimuran voi nähdä taivaalla kuluvan viikon aikana.

Äskettäin löydetty komeetta Nishimura on mahdollista nähdä tiistaista eteenpäin, kun se lentää maan ohi.

Japanilainen avaruusvalokuvaaja Hideo Nishimura havaitsi komeetan ensimmäisen kerran elokuun alussa, kun hän otti kuvia yötaivaalta, kertoo tiedeuutisiin erikoistunut EarthSky-sivusto.

CNN:n mukaan komeetta on lähimpänä maata tiistaina, jolloin sen etäisyys maasta on noin 125 miljoonaa kilometriä. Komeetta on mahdollisuus nähdä taivaalla noin viiden päivän ajan, tiistaista lähtien.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että Nishimura on itäkoillisella taivaalla aamuyöllä arviolta keskiviikkoon asti ja iltataivaalla auringonlaskun suunnalla arviolta 20. syyskuuta asti. Syyskuun 13. päivän kieppeillä komeetta on sekä aamu- että iltataivaalla horisontin yläpuolella.

Komeetan voi nähdä varmimmin kiikarilla, kaukoputkella tai kuvaamalla.

– Se voisi magnitudinsa eli kirkkautensa puolesta olla nähtävissä myös paljain silmin, mutta toisaalta sen etäisyys Auringosta on taivaalla kirkkaimmillaan varsin pieni, mikä vaikeuttaa komeetan havaitsemista taivaan vaaleuden johdosta. Lisäksi komeetta on Suomessa taivaalla tällöin hyvin matalalla, Ursan sivuilla kerrotaan.

Ursan mukaan komeetan arvioidaan olevan kirkkaimmillaan noin magnitudia 3. Parhaimman näkymän komeetasta saa pimeällä taivaalla, kaukana kaupungin valoista.

Nishimura kiertää yhden kiertoradan 430-440 vuoden välein.

– Se tarkoittaa, että komeetta ohitti viimeksi Auringon läheltä vuoden 1590 tienoilla, ennen kaukoputken keksimistä. Tuolloin viimeksi se saattoi tulla lähemmäs Maata, Paul Chodas avaruushallinto Nasalta kertoi CNN:lle.

– Emme tiedä, kirkastuiko se silloin niin paljon, että sen saattoi nähdä paljain silmin, Chodas sanoi CNN:n mukaan.

Komeetta Nishimuran näkeminen on siis hyvin harvinaista.

Source Link is.fi