Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a8a2d6af05cbb1970ffb3d8074df090f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Katso, mikä oli kotipaikkakuntasi ykköspuheenaihe vuonna 1866 – Uutisalue

Katso, mikä oli kotipaikkakuntasi ykköspuheenaihe vuonna 1866

Kansalliskirjasto on julkaissut tietokannan, josta löytyy 72 000 paikalliskirjettä.

Paikalliskirjeessä kerrottiin nimensä mukaisesti oman paikkakunnan asioista. Parikkalassa puhutti kiihkeäksi äitynyt vaalitoimitus. Kuva: 29.11.1866 Suometar no 96 s. 2 / Kansalliskirjasto

Tunteet kuohahtivat, kun Parikkalassa valittiin edustajaa vuoden 1867 valtiopäiville:

”Tästä asiasta ei olisi mitään erinomaista sanottavaa, vaan ukot olivat paljon enemmin virkeät kuin muinoin. Siis tapahtuikin vaali suurella huudolla ja rähinällä.”

Fraktuuralla kirjoitettu artikkeli ilmestyi Suometar-lehdessä marraskuussa 1866.

Kyseessä oli niin sanottu paikalliskirje. Sen oli lähettänyt nimimerkki J. Luultavasti kyseessä oli pappi, ehkä koulumestari, lukkari tai kirjuri. Joka tapauksessa kirjoitustaitoinen ihminen, joka oli ollut seuraamassa vaalitoimitusta.

Varsinainen toimittaja hän ei ollut, vaan avusti Suometarta lähettämällä pieniä katsauksia paikallisista tapahtumista. Ne saattoivat liittyä säätilaan, sadon määrään tai muuhun elämänmenoon. Oleellista oli se, että asia kertoi Parikkalan sattumuksista.

Paikalliskirje lähetettiin kirjekuoressa, jonka postimaksun sanomalehti oli maksanut. Kuva: Postimuseo

Suomenkieliset sanomalehdet olivat 1800-luvulla täynnä vastaavanlaisia paikalliskirjeitä ja niitä postitettiin ympäri maata.

Sanomalehdet suorastaan elivät paikalliskirjeiden varassa. Sanomalehden pyörittäminen ei ollut vielä ammattimaista toimintaa, vaan lehteä tehtiin kutsumuksena ja sivutoimisesti. Paikalliskirjeitä lähettävät avustajat olivat kullanarvoisia.

Ensimmäiset paikalliskirjeet ilmestyivät 1820-luvulla, mutta varsinainen kukoistuskausi alkoi vuosisadan puolivälissä. Taustalla vaikutti kansainvälispoliittinen tilanne: vuosi 1848 oli niin kutsuttu Euroopan hullu vuosi, jonka vastavetona Suomessakin säädettiin useita sensuurilakeja. Lehdissä ei saanut julkaista oikeastaan muuta kuin kristillisiä tai taloudelliseen toimeliaisuuteen liittyviä juttuja. Paikalliskirjeet läpäisivät sensuurin.

Paikalliskirjeet olivat niin suosittuja, että niiden ansiosta alkoi syntyä uusia sanomalehtiä. 1851 aloitti Sanomia Turusta, 1852 Oulun Wiikko-Sanomat. Jo hieman aiemmin oli perustettu kuopiolainen Maamiehen ystävä. Elitistinen Suometar muutti tyyliään paikalliskirjeiden myötä kansanomaisemmaksi. Jopa valtion virallinen lehti Suomen Julkisia Sanomia pyöri paikalliskirjeiden voimalla.

Paikalliskirjeet – yhteensä 72 000 – on nyt koottu yhteen Translocalis-nimiseen tietokantaan. Se on toteutettu Tampereen yliopistolla tutkijatohtori Heikki Kokon johtamassa hankkeessa yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa. Hankkeen rahoittanut Alfred Kordelinin säätiö.

Voit etsiä tietokannasta vaikkapa kotikuntaasi käsitteleviä kirjoituksia. Kirjeet ulottuvat vuoteen 1885.

Pääset tietokantaan tästä (siirryt toiseen palveluun).

Source Link yle.fi