Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f27b9236e0236d719deca468ae7b5894, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Katso suorana kello 8.50: Kuka nousee uudeksi maa- ja metsätalousministeriksi Lepän tilalle? – Uutisalue

Katso suorana kello 8.50: Kuka nousee uudeksi maa- ja metsätalousministeriksi Lepän tilalle?

Keskusta valitsee torstaina uuden maa- ja metsätalousministerin.

Nykyinen ministeri Jari Leppä (kesk.) luopuu poliittisesta urastaan tämän vaalikauden jälkeen, joten puolue päätti ministerikierrätyksestä.

Valinnan tekevät keskustan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja europarlamentaarikot eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Ministerispekulaatioissa Lepän korvaajaksi on nostettu Keski-Suomen vaalipiirin kansanedustaja Anne Kalmari, europarlamentaarikko Elsi Katainen Pohjois-Savosta, keskustan ensimmäinen varapuheenjohtaja Petri Honkonen Keski-Suomen vaalipiiristä ja Pohjois-Pohjanmaalta valittu nykyinen ryhmänjohtaja Juha Pylväs.

Ministereiden valinnassa on otettava huomioon osaamisen lisäksi myös alueellinen tasapaino ja sukupuolijakauma. Ministereiden pitäisi edustaa mahdollisimman kattavasti eri alueita.

Keskustan viidestä ministeristä neljä on nyt miehiä. Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko on ministeriryhmän ainoa nainen.

Myös vuoden päässä olevien eduskuntavaalien asetelmat pitää ottaa huomioon, koska ministerit tuovat paljon näkyvyyttä puolueelle.

Maatalouden ahdinko uuden ministerin pöydällä

Uusi maa-ja metsätalousministeri aloittaa työnsä keskellä maatalouden kustannuskriisiä, joten kokemus maatalouspolitiikasta, ehkä jopa tausta maatalousyrittäjänä on tehtävässä hyödyksi.

Tuottajat ovat ahdingossa, koska energian ja lannoitteiden hinnat nousevat voimakkaasti, mutta tuotteista saatava hinta ei pysy kulujen perässä.

Samalla Venäjän hyökkäys Ukrainaan sotkee koko maailman elintarvikehuoltoa ja kauppaa.

Hallitus on jo sopinut 300 miljoonan euron hätäpaketista kotimaisen ruoantuotannon tukemiseksi, mutta keinot ovat vielä auki.

Tuki voidaan kanavoida maatiloille esimerkiksi korottamalla maataloustukia tai alentamalla veroja. Päätöksiä odotetaan ensi viikolla hallituksen kehysriihestä.

Lue lisää:

Keskusta hakee uutta maatalousministeriä – Kalmari ja Katainen nosteessa

Ministeri Jari Leppä luopuu poliittisesta urastaan – ei pidä kansanäänestystä Suomen Nato-jäsenyydestä tarpeellisena

Pirkanmaan Keskusta esittää kansanedustaja Arto Pirttilahtea maa- ja metsätalousministeriksi

Source Link yle.fi