Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9e3821e0265248f702114aa7e7946946, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kazakstanin turvallisuuspalvelun erotettu johtaja otettu kiinni – epäillään maanpetoksesta – Uutisalue

Kazakstanin turvallisuuspalvelun erotettu johtaja otettu kiinni – epäillään maanpetoksesta

Kazakstanin viranomaiset ovat pidättäneet turvallisuuspalvelu KNB:n entisen johtajan Kärim Mäsimovin epäiltynä maanpetoksesta, KNB ilmoitti lauantaina antamatta tarkempia tietoja.

Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev erotti Massimovin turvallisuuspalvelun johdosta aiemmin tällä viikolla, kun mielenosoittajat Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa hyökkäsivät hallituksen rakennuksiin.

Mäsimov on tunnettu maan entisen, pitkäaikaisen presidentin Nursultan Nazarbajevin läheisenä liittolaisena. Nazarbajevin kerrotaan olevan maan pääkaupungissa Nur-Sultanissa.

Maata vuosikymmeniä hallinnut presidentti kehottaa kansalaisia tukemaan nykyistä presidenttiä, jotta levottomuudet saataisiin aisoihin.

Tähän mennessä Nazarbajev ei ole ollut koko kriisin aikana kertaakaan julkisuudessa. Hänen on spekuloitu mahdollisesti paenneen ulkomaille.

Kazakstanin levottomuudet alkoivat vuodenvaihteen jälkeen maan länsiosissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua, ja nyt maa on poikkeustilassa. Kazakstanin sisäministeriö kertoi lauantaina, että 26 mielenosoittajaa on tapettu ja yli 4 400 on pidätetty. Lisäksi 18 poliisin kerrotaan kuolleen.

Monet ulkovallat ovat vedonneet kaikkiin osapuoliin, jotta nämä säilyttäisivät malttinsa ja tilanne saataisiin ratkaistua ilman väkivaltaa. Presidentti Tokajev on torjunut kehotukset neuvotella mielenosoittajien kanssa.

Yhdysvallat sallii Kazakstanin-konsulaattinsa ei-välttämättömien työntekijöiden vapaaehtoisen lähdön maasta

Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedottaa antaneensa maan Kazakstanin-konsulaatin muille kuin välttämättömille työntekijöille sekä kaikkien työntekijöiden perheenjäsenille luvan poistua maasta vapaaehtoisesti.

Ministeriön matkustustiedotteen päivityksessä muistutetaan, että Kazakstanissa voi tulla mielenosoituksia ja lakkoja, ja tilanteet voivat kehittyä nopeasti ilman ennakkovaroitusta.

Venäjän johtaman IVY-maiden kollektiivisen turvallisuusjärjestön CSTO:n joukkoja on matkustanut Kazakstaniin. Kazakstanin presidentin Kassym-Jomart Tokajevin mukaan CSTO:n joukkojen tehtävänä on varmistaa strategisten kohteiden turvallisuus.

Lauantaina Kremlistä kerrottiin, että presidentti Vladimir Putin oli keskustellut Tokajevin kanssa puhelimiessa Kazakstanin tilanteesta. Kremlin mukaan presidentit keskustelivat jatkotoimista järjestyksen palauttamiseksi.

Lue myös:

Source Link yle.fi