Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5f5064deedc2bce9d61f3e99d1fc2cb9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Keskustan kansanedustajia huolettaa loppuuko suurpetojen metsästys | Verkkouutiset – Uutisalue

Keskustan kansanedustajia huolettaa loppuuko suurpetojen metsästys | Verkkouutiset

Keskustan kansanedustajia on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen suurpetojen kannanhoidollisesta metsästyksestä.

– Olen suoraan sanoen järkyttynyt, kun ilveksen ja karhun osalta näyttää siltä, ettei kannanhoidollista metsästämistä saa enää jatkaa. Suurena huolena on myös se, miten käy susien tulevan kannanhoidollisen metsästämisen. Vaadin hallitusohjelman mukaisia toimia, että lainsäädäntöä saadaan Ruotsin mallin mukaiseksi ja EU:n suuntaan vaikutetaan asiaankuuluvalla tavalla, sanoo kansanedustaja Tuomas Kettunen (kesk.), joka jätti kysymyksen yhdessä Pekka Aittakummun, Eeva Kallin, Vesa Kallion, Olga Oinas-Panuman ja Mikko Savolan kanssa.

Korkein hallinto-oikeus antoi 30. lokakuuta päätöksensä viimevuotisiin valituslupahakemuksiin. Oikeuden mukaan perusteet lupiin eivät täyttyneet ja karhunkaatoluvat olivat valtaosin lainvastaisia.

Muun muassa Suomen Metsästäjäliitto on todennut, ettei karhun ja muiden suurpetojen kannanhoidollinen metsästys onnistu nykyisen lainsäädännön turvin. Ruotsissa suupetojen kannanhoidollinen metsästys on mahdollista EU-komission hyväksymänä.

Keskustan kansanedustajat kysyvät millaisiin toimiin hallitus on ryhtynyt lainsäädännön muuttamiseksi kansallisella tasolla, onko EU:n suuntaan vaikutettu ennakoivasti ja miten kannanhoidollinen metsästys turvataan Suomen poronhoitoalueella. Asiasta on oltu heidän mukaansa ihmeellisen hiljaa.

– Täytyykö suden ulvonnan kuulua ministeriöön asti, ennen kuin tilanteen vakavuuteen herätään? Maa- ja metsätalousministeriön virkamiehen ovat kertoneet muun muassa nykymuotoisen karhunmetsästyksen loppumisesta. Ei tämä voi näin mennä, toivomme nopeita tekoja ja ainakin selvennystä hallituksen puolelta metsästäjille, jotka ovat nyt epätietoisuudessa, kansanedustajat kirjoittavat.

Heidän mukaansa petoalueilla eletään jatkuvan pelon ja stressin keskellä.

– Kannanhoidollisen metsästyksen estyminen merkitsee petojen aiheuttaman uhrimäärän kasvua entisestään. Jo nyt minä tahansa aamuna saattaa huomata koiran kadonneen pihasta tai löytää lampaat raadeltuina aitauksesta, Kettunen kommentoi tiedotteessa.