Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3416b7f044e7740e8a2bcbcd380467eb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kiinteistövero nousi sadoissa kunnissa – verottaja varoittaa kalliista virheestä – Uutisalue

Kiinteistövero nousi sadoissa kunnissa – verottaja varoittaa kalliista virheestä

Kiinteistövero on vuoden alussa noussut yli 200 kunnassa.

Kiinteistönomistajien kiinteistöverotuspäätökset tälle vuodelle ovat nyt OmaVero-palvelussa, tiedottaa Verohallitus. Monessa Suomen kunnassa kiinteistöveroprosentti on noussut selvästi viime vuodesta lakimuutoksen takia.

Vuoden 2024 alusta alkaen rakennusten ja maapohjan kiinteistöveroprosentit eriytettiin toisistaan, ja maapohjan veroprosentin alaraja nousi 0,93 prosentista 1,3 prosenttiin.

Lue lisää: Katso, missä kunnissa omakotiasujan kulut ovat kovimpia

Kiinteistövero nousee lakimuutoksen takia 245 kunnassa. Eniten vero nousee niissä 42 kunnassa, joissa yleinen kiinteistöveroprosentti on tänä vuonna ollut minimitasolla eli 0,93 prosentissa. Näitä ovat muun muassa Helsinki, Salo, Pori, Rauma, Kangasala ja Ylöjärvi.

Lue lisää: Kiinteistö­vero nousee 245 kunnassa – katso oman kuntasi tilanne

Verohallinto muistuttaa, että kiinteistövero kannattaa maksaa ajoissa. Viime vuonna noin 550 000 kiinteistönomistajaa maksoi kiinteistöveronsa myöhässä ja joutui maksamaan myöhästyneestä verosta korkoa.

Verohallinto neuvoo unohtumisen välttämiseksi tilaamaan kiinteistöveron e-laskuna omaan verkkopankkiin.

Kiinteistöjen omistajien kannattaa tarkistaa kiinteistöverotuspäätös, verottaja toteaa tiedotteessa. Jos kiinteistön tiedoissa on korjattavaa tai täydennettävää, pitää yksityishenkilöiden tehdä muutokset 7. toukokuuta mennessä ja yhteisöjen jo huhtikuun loppuun mennessä.

− Jos kiinteistöön on viime vuonna tehty suuria parannuksia, kuten lisätty vesijohto, viemäri tai koneellinen ilmastointi, ne pitää ilmoittaa nyt, kertoo veroasiantuntija Annika Stark Verohallinnosta tiedotteessa.

– Myös silloin, kun rakennuksen käyttötarkoitus on muuttunut eli esimerkiksi kesämökin on muuttanut vakituiseksi asunnoksi, muutokset pitää ilmoittaa kiinteistöveroilmoituksella.

Muutokset saattavat muuttaa kiinteistön veroprosenttia. Jos kiinteistön tiedot ovat OmaVero-palvelussa oikein, ei omistajan tarvitse tehdä mitään.

Rakennuskustannus-indeksin nousu on myös voinut nostaa kiinteistön veroa. Kunnat ovat voineet tarkistaa alueellaan olevien rakennusten tietoja ja ilmoittaa muutoksista Verohallinnolle. Koska rakentaminen on kallistunut, tämän vuoden kiinteistöverotuksessa käytettävä rakennuskustannusindeksi on noussut viime vuodesta 2,1 prosenttia.

Verohallitus korostaa, että erityisesti uusien kiinteistöjen omistajien kannattaa olla tarkkana. Vuoden alussa tuli voimaan lakimuutos, jonka perusteella uudelle kiinteistönomistajalle voidaan määrätä veronkorotusta, jos kiinteistön tiedot ovat jääneet ilmoittamatta Verohallinnolle.

Veronkorotus voidaan määrätä, vaikka uusi kiinteistön omistaja ei olisikaan saanut kiinteistöveropäätöstä esimerkiksi virheellisten tietojen takia.

Maapohjan veroprosentin alaraja nostaminen 0,93 prosentista 1,3 prosenttiin nostaa nostaa kiinteistöveron tuottoa arviolta 108 miljoonalla eurolla. Verohallinto tilittää kiinteistöveron kokonaisuudessaan kunnille.

Maapohjan kiinteistövero saa lain mukaan olla korkeintaan prosenttia. Rakennusten kiinteistövero on 0,93–2 prosenttia.

Kiinteistöverotuksen uudistus jatkuu vielä tänä vuonna, kun rakennusten ja maapohjan verotusarvojen määrittäminen uudistetaan.

Lue lisää: Kiinteistöveroon suunnitteilla isoja muutoksia – ”Osalla vero­prosentit nousevat järjettömiin lukuihin”

Lue lisää: Näin hallituksen kiistelty kiinteistöverouudistus vaikuttaisi – professori kertoo, ketkä olisivat häviäjät

Lue lisää: Kiinteistönomistajille luvassa karu veromuutos – ”Pitäkää lompakoistanne kiinni”

Source Link is.fi