Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0e115929095715cae5a70216444717d4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kilpailu bussiliikenteessä vapautui – kuluttajat nauttineet noin 25 prosenttia halvemmista hinnoista pitkillä matkoilla – Uutisalue

Kilpailu bussiliikenteessä vapautui – kuluttajat nauttineet noin 25 prosenttia halvemmista hinnoista pitkillä matkoilla

Bussilippujen hinnat pitkillä matkoilla ovat laskeneet noin 25 prosentilla linja-autoliikenteen kilpailun vapauttamisen jälkeen vuosina 2014–2019, ilmenee Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) raportista. Myös kaukojunaliikenteen hinnat ovat kilpailun vapauttamisen jälkeen laskeneet, sillä VR reagoi muutokseen alentamalla kaukojunaliikenteen lippujen hintoja noin 20 prosenttia.

KKV:n mukaan tämä on johtanut siihen, että kuluttajat ovat hyötyneet halvemmista juna- ja linja-autolippujen hinnoista yli 80 miljoonaa euroa. KKV on selvittänyt, millaisia vaikutuksia kilpailun lisääntymisellä on ollut henkilö- ja tavarajunaliikenteessä.

Tavaraliikenteessä kilpailun vaikutukset ovat jääneet vähäisiksi.

KKV:n mukaan kilpailun vaikutukset näkyvät myös HSL:n eli Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän lähijunaliikenteessä. Vuosina 2018–2020 järjestettyyn tarjouskilpailuun osallistui kilpailutuksen voittaneen VR:n lisäksi vain yksi tarjoaja, mutta KKV:n mukaan pelkkä kilpailun uhka saattoi vaikuttaa siihen, että HSL solmi veronmaksajien kannalta huomattavasti edullisemmat sopimukset lähijunaliikenteeseen.

Kilpailutuksen jälkeen HSL:n kustannukset laskivat noin 40 prosenttia. Tämä tarkoittaa KKV:n mukaan sitä, että verorahoja säästyy vuosittain noin 25–30 miljoonaa euroa.

KKV:n mukaan VR:n matkustajaliikenteen kannattavuus ei ole myöskään kärsinyt hintojen laskemisesta, vaan yhtiö näyttää vastanneen lisääntyneeseen kilpailuun tehostamalla toimintaansa ja karsimalla kulujaan.

Source Link yle.fi